Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko bojuje so snehom: Čaká nás kritická noc! Poľadovica a poriadne mrazy

Aktuálna situácia na Slovensku. Zobraziť galériu (115)
Aktuálna situácia na Slovensku. (Zdroj: topky)

ZVOLEN - Slovensko bojuje s intenzívnym snežením, ktoré komplikuje život najmä vodičom na cestách. Hasiči zasahujú od polnoci pri odstraňovaní stromov, viaceré horské priechody sú neprejazdné. Katastrofálna situácia panuje aj v Bratislave. Sledujte s nami vývoj počasia. Meteorológovia už varujú pred poľadovicou.

Vaše tipy

Ako to vyzerá u vás? Dajte nám vedieť na tipy@topky.sk

Sneží takmer na celom území Slovenska.

Nepriaznivá situácia komplikuje najmä dopravu. 

Viaceré cesty a horské priechody sú neprejazdné. 

V hlavnom meste doprava skolabovala. 

Meteorológia predpovedajú sneženie aj v najbližších hodinách. 

Pozrite si mapu najohrozenejších okresov. V noci hrozí poľadovica.  

Sneh Bratislava

22:00 Online spravodajstvo sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť. 

21:48 Dnes napadlo najviac snehu 40 až 50 cm v oblasti Stredného Pohronia a Horehronia. Zaujímavé je, že v Bratislava dnes tiež napadlo mimoriadne veľa snehu. Na Kolibe namerali 19 cm snehovej pokrývky. 

21:39 Zrážky sa na našom území postupne upokojujú. Sneženie doznieva na Kysuciach. O upokojení situácie píšu uj hasiči na sociálnej sieti. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

21:26 Meteorológovia varujú pred poľadovicou takmer na celom Slovensku. Výnimkou sú len niektoré regióny na východe krajiny. Výstraha prvého stupňa platí od štvrtkového večera až do piatka 10.00 hodiny. "Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," varuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

21:22 Zelená vlna informuje, že na cestách v okolí Senice a Dunajskej Stredy sa tvorí poľadovica. 

21:08 Pohľad do Lemešian, kde hlásia centimeter snehu. "Je tu odmäk, 2 stupne Celzia. Do rána sa to asi roztopí," napísal nám čitateľ Bohuš a poslal aj fotografie. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

20:52 Meteorológovia varujú pred poľadovicou takmer na celom Slovensku. Výnimkou sú len niektoré regióny na východe krajiny. Výstraha prvého stupňa platí od štvrtkového večera až do piatka do 10.00 hodiny. "Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," varuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

20:31 V UNB ošetrili viacero ľudí, ktorí sa pošmykli 

V Univerzitnej nemocnici Bratislava ošetrili viacero ľudí, ktorí sa v dôsledku nepriaznivého počasia pošmykli na chodníkoch a cestách. "Od stredajšieho večera do dnešného dňa bolo v UNB ošetrených 19 pacientov, ktorí utrpeli zranenia, spôsobené pádom alebo pošmyknutím na zasnežených chodníkoch a cestách. Najčastejšie si poranili zápästia, ramená, kolená, lakte a členky," uviedla hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

20:27 Aktuálna situácia na Slovensku o ôsmej hodine večer podľa SHMÚ. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: SHMÚ)

20:18 Za posledných 24 hodín spadlo podľa informácií SHMÚ v niektorých častiach Slovenska nadpriemerný úhrn zrážok. Nad 35 mm to bolo v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji. Maximum bolo zaznamenané na stanici Dolný Harmaec, kde za takmer 24 hodín spadlo až 53 mm snehových zrážok.

19:36 Web odoprave.info informuje, že smerom od obce Vrbové do obce Šípkové, okres Piešťany, je uzatvorená komunikácia. Okrem toho hlási spomalenú premávku vo Vyšnom Nemeckom a Ubli. 

19:15 Odborníci varujú, že v noci sa na chodníkoch aj cestách v dôsledku mrazov vytvorí ľadová pokrývka. Preto musia byť všetci chodci aj vodiči veľmi opatrní. 

18:46 Situácia na cestách v Nitre sa stabilizovala. Bez zdržania premávajú aj linky MHD.

18:25 Doposiaľ boli hasiči vyslaní k 150-im udalostiam v súvislosti so snehovou kalamitou, pričom najviac výjazdov bolo v Banskobystrickom kraji (58).

17:44 Donovaly sú už prejazdné aj pre osobné autá bez reťazí, informuje polícia.

17:38 Sneh skomplikoval dopravu aj v susednom Maďarsku. V intenzívnom snežení v severomaďarskej Novohradskej župe museli na cestách zasahovať hasiči pri deviatich nehodách. Havaroval aj jeden linkový autobus, ktorý sa zošmykol do priekopy. 

Snežný pluh čistí cestu od snehu v maďarskom meste Dobogókő.
Zobraziť galériu (115)
Snežný pluh čistí cestu od snehu v maďarskom meste Dobogókő.  (Zdroj: Foto: TASR/AP)

17:30 Na Donovaloch napadlo vyše 40 cm nového snehu.

16:47 Takto vyzerala dnes popoludní zasnežená cesta za obcou Prašník pri Vrbovom.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: TASR - Martin Palkovič)

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: TASR - Martin Palkovič)

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: TASR - Martin Palkovič)

16:51 Podľa Stella centra musia vodiči v Bratislave rátať so zhustenou premávkou na Staromestskej, Gagarinovej, Popradskej, Slovnaftskej, Hradskej ulici a Ulici svornosti. Na bratislavskom diaľničnom obchvate pri Auparku v smere z mosta Lafranconi a na diaľničnom hraničnom priechode Čunovo-Rajka v oboch smeroch. MHD v Bratislave mešká v popoludňajších hodinách pre počasie od 30 minút a viac.

16:45 Premávku cez Most SNP opäť obnovili. Most uzavreli krátko po 15.00 h v oboch smeroch z dôvodu odstraňovania nahromadeného ľadu a snehu na streche reštaurácie nachádzajúcej sa na moste. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)

16:35 V Dolnom Kubíne intenzita sneženia mierne ustala. Na sprístupnenie ciest bolo však potrebné posilniť techniku. „Podvečer sa pôjde posýpať, aby sa na cestách nešmýkalo,“ ozrejmil referent informovania verejnosti Mestského úradu v Dolnom Kubíne Martin Buzna. Podľa neho na cestách v okolí mesta napriek pretrvávajúcej vrstve kašovitého snehu momentálne nie sú hlásené žiadne väčšie komplikácie.

16:33  Primátorka Trstenej Magdaléna Zmarzláková uviedla, že doposiaľ v meste napadlo približne 20 centimetrov snehu. „Na cestách bolo celý deň kompletné oddelenie technických služieb - 15 chlapov. Dopredu sme sa pripravovali na to, že napadne sneh,“ povedala. Podľa nej sa situácia stabilizovala, no naďalej očakávajú, ako sa bude situácia vyvíjať v najbližších hodinách.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

16:31 Množstvo snehu napadlo aj na horskom priechode Čertovica. Podľa Petra Rezera, vedúceho strediska Liptovský Hrádok Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja - závod Liptov, je však Čertovica z liptovskej strany plne prejazdná. „Taktiež aj cesty v okolí Liptovského Hrádku sú odhrnuté,“ dodal.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

16:28 Mierne oslabenie snehových zrážok prinieslo v popoludňajších hodinách na oravské a liptovské cesty pokojnejšiu atmosféru, no cestári aj policajti majú i naďalej plné ruky práce. Na svetelnej križovatke na Žilinskej ceste v Ružomberku riadili pre komplikácie od obeda premávku príslušníci Policajného zboru. V Jasnej museli v dôsledku skríženého kamióna s domiešavačom na dve hodiny uzatvoriť prístupovú cestu. „V súčasnosti je však cesta už plne prejazdná,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Jana Balogová.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: TASR - Miroslava Siváková)

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: TASR - Miroslava Siváková)

16:17 Stredoslovenská energetika – Distribúcia evidovala vo štvrtok popoludní na území stredného Slovenska v dôsledku nepriaznivého počasia bez dodávky elektrickej energie zhruba 30-tisíc odberných miest. Informoval o tom hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš. Najkritickejšia situácia je podľa neho od rána v okolí Žiaru nad Hronom, Rimavskej Soboty a Banskej Bystrice.

16:13 Na viacerých cestách v okrese Poprad a Kežmarok komplikuje dopravu intenzívny sneh, v okrese Levoča miestami mrholí alebo prší. Ako iformoval riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla, v teréne je 21 posýpacích vozidiel a päť traktorov, ktoré pracujú nepretržite.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

16:05 V noci má byť podľa predpovede SHMÚ oblačno až zamračené a miestami, najmä na severe a východe, bude aj naďalej snežiť. Postupne sa od západu miestami zmenší oblačnosť a dôjde k ustávaniu zrážok. Ojedinele sa vyskytne hmla alebo nízka oblačnosť. Najnižšia nočná teplota klesne na -5 až -10 stupňov Celzia, na cestách treba byť preto opatrný a pri poľadovici nehazardovať.

15:55 Zelená vlna hlási dve nehody. Prvú pred Bernolákovom smerom z Bratislavy, blokovaný je jeden pruh, rátajte so zdržaním. Druhá sa stala v Bratislave na nábreží pod Mostom SNP smerom k Eurovei, blokovaný je taktiež jeden jazdný pruh.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

15:35 Pre uzatvorený Most SNP hlásia vodiči v hlavnom meste tvorbu kolón na Staromestskej ulici, Panónskej ceste, Dvořákovom a Vajanského nábreží. Bratislavská MHD mešká pre počasie 30 minút a viac.

15:34 Autobusové linky MHD sú odklonené. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava na svojom webe.

15:32 Kvôli uzatvorenému mostu sa už tvoria kolóny.

  

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: waze)

15:23 Kvôli uzávierke Mostu SNP v Bratislave je uzavretá aj Viedenská cesta. 

V Bratislave uzavreli Most SNP

15:15 Polícia upozorňuje vodičov na dopravné obmedzenie, s ktorým je potrebné počítať počas dnešného popoludnia na území Bratislavy. "Z dôvodu odstraňovania nahromadeného ľadu a snehu na streche reštaurácie nachádzajúcej sa na moste SNP, dôjde v čase od 15.00 h  k úplnému uzavretiu tohto mosta pre motorové vozidlá na nevyhnutne potrebný čas," uviedol hovorca bratislavských policajtov Michal Szeiff. Dopravu budú usmerňovať hliadky dopravnej polície.  

Fotografiu nám zaslal čitateľ Peter.
Zobraziť galériu (115)
Fotografiu nám zaslal čitateľ Peter.  (Zdroj: Foto: TČ )

14:46 Bratislavskí záchranári mali dnes pre poranenia na snehu zatiaľ sedem zásahov. Išlo najmä o úrazy dolných končatín a hlavy, utrpeli ich prevažne seniori. Sanitky ich po ošetrení odviezli do nemocníc, uviedla Alena Krčová, hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby.

14:40 Podľa najnovších informácií hlásia po strednom Slovensku výpadky elektriny aj na západe. Kalamitný stav bol vyhlásený pre oblasti Bratislava, Nitra, Trenčín, Partizánske, Levice a Nové Zámky. Momentálne je bez elektrickej energie približne 7000 zákazníkov. Povedala hovorkyňa Západoslovenskej energetiky (ZSE) Michaela Dobošová.

14:38 Pohľad na Poprad od čitateľa Michala. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

14:35 Situácia v Banskej Bystrici. Napadlo už 35 centimetrov snehu. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

14:14  V Liptovskej Porúbke, v okrese Liptovský Mikuláš v smere do Mýta pod Ďumbierom, v okrese Brezno je kašovitý sneh a zasnežená vozovka.

14:09 Pohľad na Bratislavu z Karadžičovej ulice od nášho čitateľa.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

13:53 Bratislavská polícia vo štvrtok od polnoci do 12.45 h zaznamenala v Bratislavskom kraji tri dopravné nehody a 23 škodových udalostí. Uviedol bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

13:50 Hasiči stále zasahujú pri viacerých udalostiach súvisiacich so snehovou kalamitou, a to najmä na strednom a západnom Slovensku. Od včera večera doteraz pomáhali v 150 prípadoch. Zasahujú najmä pri odstraňovaní popadaných stromov na cestných komunikáciách a zaparkovaných vozidlách a pri dopravných nehodách, ktoré komplikujú prejazdnosť ciest. V súvislosti so snehovou kalamitou doposiaľ zasahovalo takmer 450 hasičov, informovala Zuzana Farkasová z HaZZ.

Bilancia výjazdov hasičov k snehovej kalamite v jednotlivých krajoch:

Banskobystrický kraj - 58 výjazdov
Nitriansky kraj - 25 výjazdov
Bratislavský kraj - 22 výjazdov
Trenčiansky kraj - 18 výjazdov
Trnavský kraj - 16 výjazdov
Žilinský kraj - 8 výjazdov
Košický kraj - 2 výjazdy

13:38 Sneh na Kramároch, pohľad na Stromovú ulicu od čitateľky Dagmar. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

13:35 Martin nám poslal fotografiu z Vlkolínca. 

Vlkolínec
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Čitateľ Martin)

13:33 Komplikovaná doprava v Turčianskych Tepliciach. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: polícia)

13:28 Cesta medzi Liptovskou Osadou do Starých Hôr je uzatvorená.

13:27 Pohľad na Demandice v okrese Levice.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Polícia, TČ)

13:25 Pohľad na bratislavskú Kolibu.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Polícia, TČ)

13:22 Muži zákona v plnom nasadení po celom Slovensku. 

Cesta I/59 medzi Ružomberkom - Dolný Kubínom
Zobraziť galériu (115)
Cesta I/59 medzi Ružomberkom - Dolný Kubínom  (Zdroj: Foto: Polícia, TČ)

cesta I/16 Soroška
Zobraziť galériu (115)
cesta I/16 Soroška  (Zdroj: Foto: Polícia, TČ)

Trnavský kraj
Zobraziť galériu (115)
Trnavský kraj  (Zdroj: Foto: Polícia, TČ)

Grajnár v smere zo Spišskej Novej Vsi
Zobraziť galériu (115)
Grajnár v smere zo Spišskej Novej Vsi  (Zdroj: Foto: Polícia, TČ)

13:21 Akuálna situácia na Chopku, odkiaľ hlásia -8 stupňov Celza. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Jasna.sk)

13:20 Martin nám zasala situáciu z Považskej Bystrice. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Polícia, TČ)

13:17 Zatiaľ čo väčšina Slovenska bojuje so snehom, v Košiciach a okolí intenzívne prší. Fotografiu nám zaslal čitateľ Peter. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Polícia, TČ)

13:10
Nepriaznivá situácia v Banskej Bystrici. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: FOTO TASR - Branislav Račko)

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: FOTO TASR - Branislav Račko)

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: FOTO TASR - Branislav Račko)

vodič nasadzuje snežné reťaze pred horským priechodom Donovaly.
Zobraziť galériu (115)
vodič nasadzuje snežné reťaze pred horským priechodom Donovaly.  (Zdroj: FOTO TASR - Branislav Račko)

13:08 Bez elektriny je už od skorého rána väčšina domácností v Hliníku nad Hronom. "Asi od štvrtej. Zatiaľ to ale nevyzerá, že by sa to malo zmeniť, energetici na tom pracujú. Mám informácie, že niekde padlo vedenie a majú problém sa tam pre zlý terén dostať," potvrdil krátko pred poludním starosta obce Vladimír Mikuláš pre myziar.sme.sk. Pre výpadok elektriny dnes zatvorili miestnu základnú školu, v škôlke siahli po elektrocentrále.

12:50 Podľa čitateľa Adama v Jedľových Kostoľanoch vypadáva elektrina.

Podľa čitateľa Adama v
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: TČ)

12:45 Pokrývka v Trenčianskej Brezine od čitateľa Michala.

Pokrývka v Trenčianskej Brezine
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: TČ)

12:27 Cesta z Handlovej smerom na Žiar nad Hronom je ťažko prejazdná, príčinou je spadnutý strom a skrížené kamióny. Komplikácie sú aj na ceste v smere od Prievidze na Handlovú.

12:25 Situácia v Nitre ako nám ju priblížil čitateľ Juraj.

Situácia v Nitre
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: TČ)

12:20 Všetky cesty v Bratislave sú prejazdné, pracovníci ručne dočisťujú chodníky. MHD v hlavnom meste hlási meškanie pre sneženie 30 a viac minút. 

12:15 Prvý napadaný tohtoročný sneh v Trenčíne poslal Ľuboš.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

12:06 Zasnežený Trenčín od čitateľa Michala. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

12:02 Sneženie a popadané stromy komplikujú dopravu na ceste I/76 v okolí Hronského Beňadika (okres Žarnovica). Ako uvádza Slovenská správa ciest na svojej internetovej stránke, úsek od Hronského Beňadika po Kozárovce je aktuálne uzatvorený pre všetku dopravu. 

V okresoch Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica, Žarnovica bol pre sneženie a padanie stromov na cesty vyhlásený I. stupeň kalamitnej situácie. Podľa informácií z dispečingu z Banskobystrickej regionálnej správy ciest v Žiari nad Hronom je aktuálne horský priechod Kremnické Bane prejazdný. 

12:01 Jilemnického 886/97, Vyšehradné, Nitrianske Pravno - čiastočne alebo úplne blokovaná komunikácia v dôsledku spadnutých stromov.

12:00 Sneženie komplikuje na západnom Slovensku dodávku elektrickej energie. Kalamitný stav bol vyhlásený pre oblasti Bratislava, Nitra, Trenčín, Partizánske, Levice a Nové Zámky. Momentálne je bez elektrickej energie približne 9000 odberných miest. Povedala to hovorkyňa Západoslovenskej energetiky (ZSE) Michaela Dobošová. Najviac je postihnutá oblasť Nových Zámkov, Nitry, Levíc. Všetky pohotovostné zložky Západoslovenskej distribučnej (ZSD) sú v teréne.

11:59 Zasnežený bratislavský Bôrik od čitateľa Jána. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto TČ)

Prepoveď počasia na piatok a víkend

11:54 Bude polooblačno až oblačno. Teploty -2 až 3 stupne C. Na západnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty -3 až -6 a najvyššie denné 0 až 3 stupne C. Na strednom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty -4 až -9 a najvyššie denné -2 až 2 stupne C. Na východnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty -4 až -8 a najvyššie denné -2 až 2 stupne C.

Počasie na horách - Vo výške 1000 metrov bude prevažne oblačno. Najnižšia ranná teplota -8 a najvyššia denná -3 stupne C. Vo výške 1500 m prevažne oblačno. Najnižšia ranná teplota -8 a najvyššia denná -5 stupňov C. Vo výške 2000 m prevažne oblačno. Najnižšia ranná teplota -10 a najvyššia denná -7 stupňov C.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

11:53 Na ceste číslo 2448 medzi Sliačom a Sielnicou havarovalo auto, úsek je neprejazdný.

11:46 Situácia na D1 pri vjazde do Bratislavy. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

11:45 Bratislavská polícia vo štvrtok do 10.30 h zaznamenala v Bratislavskom kraji tri nehody a 18 škodových udalostí. Uviedol bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.
 
11:41 Na R1 za výjazdom Bzenica smerom do Žiaru nad Hronom havarovalo auto, blokuje pravý pruh. Nehoda je aj za Ivankou pri Nitre smerom do Mojmíroviec. Skrížený kamión blokuje pravý pruh, premávku riadi polícia. V úseku Podbrezová - Bystrá je spadnutý strom, cesta je neprejazdná, obísť to môžete cez Brezno. V úseku Košťany nad Turcom - Turčianske Teplice sa zdržíte viac ako pol hodinu v oboch smeroch. Nehoda je aj za Tomášovom smerom do Malinova, premávku riadi polícia

Dopravná nehoda v k. o. Trhová Hradská
Zobraziť galériu (115)
Dopravná nehoda v k. o. Trhová Hradská  (Zdroj: Foto: Hasiči, radar.bourky.cz)

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Hasiči, radar.bourky.cz)

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Hasiči, radar.bourky.cz)

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Hasiči, radar.bourky.cz)

11:39 Situácia nad Slovenskom a Českom.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Hasiči, radar.bourky.cz)

 

11:33 Sneží aj u našich susedov. V Budapešti napadlo 20 centimetrov snehu a taktiež im kolabuje doprava. V Poľsku je situácia podobná. Snehové zrážky pokryli celé územie krajiny vrátane nížin a dolín. Napadlo až 30 cm snehu. Našich českých susedov trápia tuhé mrazy, teplota sa dostala pod -10 stupňov Celzia. Snehová perina dovŕšila 10 centimetrov. Čerstvo napadnutý sneh spôsobil dopravný chaos aj vo Viedni. Hodinové meškania a tuhá zima navštívila aj Nemecko.

11:29 Aktuálne sneženie nad Európou.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: accuweather.com/)

11:27 V celom okrese Komárno sú zatiaľ cesty zjazdné. Ako informoval Ladislav Dombi, ktorý je poverený zastupovaním Regionálnej správy a údržby ciest (RSÚC), strediska Komárno, celá technika je v plnom nasadení. RSÚC, stredisko Komárno, má správy, že sa niekoľko osobných vozidiel dostalo do priekop z nepozornosti, výnimočné situácie však nenastali. V rámci celého okresu Komárno má regionálna správa na starosti deväť okruhov, čiže je k dispozícii deväť sypačov a päť traktorov s radlicami. "Dodávateľské firmy nenastúpili, keďže sme ich pomoc zatiaľ nepotrebovali," dodal pracovník RSÚC.

11:18 "Takáto je kalamita v Hodruši Hámroch. Cesta je neprejazdná, stromy sú popadané," napísala nám čitateľka Michaela. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

11:13 V Dobrej Nive napadlo 40 cm snehu.

11:11 Na ceste číslo 1261 za Vrbovým smerom do Myjavy, ceste je prejazdná, obísť to môžete cez Prašník, informuje Zelená vlna. 

11:10 Najhoršia situácia v rámci Bratislavského kraja je v smere od Šamorína, kde autobusy meškajú viac ako tri hodiny. Problémy obišli spoje do Rakúska, kde sú cesty odpratané a zjazdné.

11:09 Pohľad na bratislavský Horský park od čitateľa Ľubomíra. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

11:05 Sneh už dorazil aj na východ Slovenska. "Takto to vyzerá v obci Kráľovce neďaleko Košíc, približne 10 km smerom do Prešova. Je tu asi centimeter snehu a cesty su zväčša mokré. Najmä hlavné ťahy. Husto sneží, no vďaka odmäku sa sneh hneď topí," napísal nájm čitateľ Bohuš.

Topiaca sa prikrývka v
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Topiaca sa prikrývka v
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

11:04 Cesty v Bratislavskom kraji sú momentálne zjazdné, mokré s kašovitou vrstvou snehu do hrúbky dva až štyri centimetre. V teréne je 13 posýpačov. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman. Zimnú údržbu BSK zabezpečuje správca komunikácií Regionálne cesty Bratislava, ktorého dispečing mal od stredajšieho večera do štvrtkového rána v teréne 12 mechanizmov, ktoré zabezpečovali posyp a pluhovanie komunikácií. V okrese Malacky to boli tri, v okrese Pezinok päť a v okrese Senec štyri mechanizmy. Počas noci neboli hlásené žiadne mimoriadne situácie.

11:02 So zhustenou premávkou musia vodiči aktuálne podľa Stella centra počítať na vjazde do Bratislavy v smere zo Šamorína a v Ivanke pri Dunaji v smere do hlavného mesta. V Bratislave na Stromovej ulici blokujú jeden pruh popadané stromy. Bratislavská MHD mešká aktuálne od 30 do 60 minút.

Snehová kalamita v Bratislave
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

11:00 Situácia na železniciach je v súvislosti s počasím stabilizovaná, niektoré vlaky meškali desiatky minút a v niektorých úsekoch je prerušená doprava. Uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč. Pre strom na trati prerušili dopravu v úseku Banská Bystrica – Radvaň a Vaďovce – Stará Turá. Na trati Galanta – Gáň strhlo trolej, a tak museli zabezpečiť náhradnú autobusovú dopravu, ktorá však pre počasie mala taktiež problémy. Podobná situácia je aj v úseku Sereď – Galanta, kde taktiež namiesto vlaku jazdí autobus. 

10:59 Pre počasie v niektorých prípadoch vlaky meškajú alebo meškali okolo pol hodiny. Ide napríklad o Ex 530 Hron z Banskej Bystrice do Bratislavy či RR 700 Beckov z Trenčína do Bratislavy.

Snehová kalamita v Bratislave
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Snehová kalamita v Bratislave
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

10:58 Husté sneženie komplikuje premávku na cestách v Nitre i širšom regióne. V mestskej hromadnej doprave meškajú spoje na viacerých linkách viac ako 60 minút. Pre zapadnuté kamióny na Cabajskej ulici je výrazne obmedzená doprava v celej oblasti. Podľa aktuálnych informácií polícia premávku z tejto ulice odkláňa. Autobusy liniek 2, 4, 10, 22 a 26, ktoré neuviazli v kolónach, premávajú s meškaním a obchádzkami. Linka 32 premáva len v úseku Gorazdova - Kmeťova a späť, úsek Kmeťova - Viničky nie je obsluhovaný. Vôbec nepremáva linka 11 do Párovských Hájov, neprejazdná je aj cesta Chmeľová dolina. Linka 1 premáva po Kláštorskej ulici. 

V prímestskej doprave je situácia podobná, na viacerých linkách sú veľké meškania presahujúce 60 minút. Meškajú najmä linky Topoľčany - Piešťany, Zlaté Moravce - Jedľové Kostoľany a všetky linky z Nitry prechádzajúce cez Cabaj-Čápor alebo Veľký Lapáš.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

10:55 Sneženie, neupravené cesty i ranná dopravná špička sa podpísali pod meškanie prímestských autobusových liniek smerujúcich do Bratislavy. "Meškania sa týkali spojov zo všetkých smerov, žiaľ, na väčšine trás dosahovali až dve hodiny," informovala hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová. Priznala, že problémy pretrvávajú. "Najhoršia situácia je v smere od Šamorína, kde nám autobusy meškajú aj viac ako tri hodiny," uviedla.

10:54 Klimatické podmienky sa podpísali pod  komplikácie. "V okolí Modry ráno zapadli do snehu štyri autobusy, ktoré bolo potrebné vytiahnuť technikou. Cestujúci, ktorí sa nachádzali v zapadnutých autobusoch, čakali 'na vyslobodenie' spolu s vodičmi vo vykúrených interiéroch autobusov," oznámila hovorkyňa Slovak Lines. Momentálne podľa jej slov tieto autobusy už premávajú na svojich trasách.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: HAZZ Trnava)

10:53 Stredoslovenská energetika – Distribúcia (SSE-D) eviduje vo štvrtok na území stredného Slovenska v dôsledku nepriaznivého počasia, najmä mokrého snehu, bez dodávky elektrickej energie viac ako 300 trafostaníc, ktoré zásobujú zhruba 27.000 odberných miest, informoval hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.

Najkritickejšia situácia je podľa neho v okolí Žiaru nad Hronom, Rimavskej Soboty, Banskej Bystrice a Žiliny. "Je pravdepodobné, že počet porúch bude narastať. Pracovníci SSE-D sú v pohotovosti a snažia sa, aby poruchy čo najskôr lokalizovali a mohli začať pracovať na ich odstránení. V niektorých prípadoch je to veľmi náročné pre počasie, nedostupný alebo rozmočený terén," uviedol Gejdoš. "Všetkých odberateľov by sme chceli ubezpečiť, že SSE-D robí všetko pre to, aby mali domácnosti elektrinu opäť k dispozícii v čo najkratšom čase. Zároveň by sme ich však chceli požiadať o pochopenie a trpezlivosť," dodal Gejdoš.

Cesta v Kalinkove
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

10:52 V celom Levickom okrese vo štvrtok husto sneží, všetky cesty sú však zjazdné. Informoval vedúci Regionálnej správy a údržby ciest (RSaÚC), stredisko Levice, Peter Drábik. V rámci okresu Levice má RSaÚC na starosti 24 okruhov, k dispozícii je 24 posýpačov a šesť traktorov.

10:50 Desiatky hasičov zasahujú pri udalostiach v súvislosti so snehovou kalamitou. Najvážnejšia situácia je v Bratislavskom a Trnavskom kraji, kde sú z dôvodu viacerých dopravných nehôd zablokované niektoré cestné komunikácie. Momentálne hasiči zasahujú aj v katastri obce Trhová Hradská, kde sa dôsledkom nánosu snehu na ceste zrazil kamión s osobným motorovým vozidlom. Pri udalosti sa zranila jedna osoba, cesta č. II/561 je momentálne neprejazdná, informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: HAZZ Trnava)

10:49 Doposiaľ vykonali hasiči v súvislosti s kalamitou od včera večera takmer 70 výjazdov.

10:47 Za Čifármi v smere do Levíc je viacero šmýkajúcich sa kamiónov, cesta je neprejazdná. Napísala nám čitateľka Natália.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: HAZZ Trnava)

10:38 Cesty v okresoch Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín a Námestovo sú pokryté niekoľko centimetrovou vrstvou snehu, čo v uplynulých hodinách zapríčinilo viacero dopravných nehôd. Od skorého rána sú na Liptove a Orave v pohotovosti nielen cestári, ale už aj hasiči a polícia.

Polícia  od 4.00 hod. informuje o nepriaznivej situácii na cestách Žilinského kraja v dôsledku hustého sneženia. Okolo 6.30 hod. vrazilo auto do oplotenia na ceste medzi Korytnicou a Donovalmi. Skrížený kamión zas hlásili v úseku medzi Párnicou a Kraľovanmi.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: HAZZ Trnava)

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: HAZZ Trnava)

10:32 Hasiči momentálne zasahujú pri viacerých dopravných nehodách. „Evidujeme kolíziu na ceste medzi Podturňou a Liptovským Hrádkom a v Partizánskej Ľupči,“ uviedla okresná riaditeľka Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Liptovskom Mikuláši Eva Krajčiová. Nehoda je aj pri obci Beňadiková v smere z Liptovského Mikuláša do Liptovského Hrádku. Podľa Krajčiovej zatiaľ HaZZ nemá nahlásené žiadne popadané stromy.

Sídlisko Sásová v Banskej
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

10:35 Problémy s prejazdom ciest majú aj Oravci. "Cesta na Oravu cez Dolný Kubín je z ružomberskej strany upravená, z opačného smeru je na ceste kašovitá vrstva snehu," ozrejmil referent informovania verejnosti Mestského úradu v Dolnom Kubíne Martin Buzna. V ranných hodinách však bolo podľa jeho slov v úseku niekoľko skrížených kamiónov a na mieste musela zasahovať polícia. „V Dolnom Kubíne momentálne husto sneží, mesto je však úplne prejazdné,“ doplnil.

10:34 Cesty v centre Liptovského Mikuláša boli podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej okolo deviatej hodiny ráno úplne prejazdné, pracovníci Verejnoprospešných služieb čistia chodníky a ich okolie.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: HAZZ Trnava)

10:33 Riaditeľ závodu Liptov Správy ciest ŽSK Martin Kögel uviedol, že v teréne sú momentálne všetky vozidlá Správy ciest ŽSK. „Na niektorých úsekoch je kašovitý sneh, niekde sa zatláča. Cesty sú však podľa mojich informácií prejazdné,“ povedal.

10:32 Na horskom priechode Čertovica sa v uplynulých hodinách šmýkalo viacero kamiónov. „Momentálne je tam väčší spád, takže uvidíme, ako sa situácia vyvinie v neskorších hodinách,“ dodal. Do Demänovskej doliny a strediska Jasná sa vodiči zatiaľ dostanú tiež, no podľa Kögela musia mať strpenie, pretože často dochádza k skríženiu vozidiel. 

10:31 Podľa čitateľa Richarda sa medzi Dolnou Sečou a Hornou Sečou dosť šmýka, Medzi Jurom nad Hronom a Vyšným nad Hronom je situácia priaznivá. V Tehle, Bajke, Turej a v Žemliaroch sa tiež šmýka.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: HAZZ Trnava)

10:30 Od Cesty osloboditeľov, Mazorníkovo, Brezno, do Hriňovej v okrese Detva je komunikácia uzatvorená, informuje odoprave.info.sk.

10:28 Na horskom priechode Soroška sa zdržíte viac ako hodinu v oboch smeroch. Na trase Myjava - Brezová pod Bradlom pred časťou Minárčiny blokuje jeden pruh spadnutý strom.

10:27 V úseku Zvolen - Zvolenská Slatina sa zdržíte viac ako hodinu v oboch smeroch.

Na vjazde do Myjavy z Jablonky havaroval kamión, blokuje jeden pruh.

Horský priechod Havran v smere do Radošiny, je tam jedno havarované osobné auto a pri ňom už aj odťahovka, zdržanie aspoň 15 minút.

Na výjazde z Ružomberka do Dolného Kubína je kolóna, stratíte asi 15 minút

V obci Trstice smerom do Topoľník je nehoda. (Zdroj Zelená vlna). 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

10:24 V Bratislave mešká pre sneženie MHD od 30 do 60 minút. Od 9.30 h obnovili v oblasti Kramárov premávku MHD, vrátane trolejbusov, v plnom rozsahu. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB) na svojom webe. 

10:22 Bratislavské Nové Mesto bude aj túto zimu čistiť svoje parky, chodníky a cesty ekologicky. Proti snehu a ľadu má pripravené dostatočné zásoby špeciálnej ekologickej horniny zeolit, ekologickej soli či kamennej drviny. Informoval hovorca mestskej časti Marek Tettinger. 

10:20 Situácia v Hliníku nad Hronom od čitateľa Jána. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

10:16 Fotografie z Jánovej Lehoty z okresu Žiar nad Hronom od čitateľa Richarda. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

10:10 "Takéto katastrofálne cesty sú v Lučenci," napísal nám čitateľ Nikolas.  

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

10:08 Sneženie zatiaľ problémy bratislavskému letisku nespôsobuje. Povedala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika Veronika Ševčíková. "Prílety aj odlety sú podľa platného letového poriadku," povedala.

10:05 Banská Bystrica, časť Fončorda od čitateľa Juraja.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

10:01 "Vo Zvolene stále sype. Pomaly nestíhame odhŕňať sneh z chodníka. Zimná atmosféra, ale vodičom nezávidíme," napísal nám čitateľ Ľubo.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

9:57 V Banskej Štiavnici už napadlo 27 cm snehu.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

9:54 Doprava v Bratislave mešká 60 minút.

 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: topky)

9:52 Zvolen približne pred pol hodinou od čitateľa Miroslava. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

9:47 Námestie SNP vo Zvolene, dnes o 9-tej od čitateľa Petra. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

9:42 So zhustenou premávkou a so zdržaním musia podľa Stella centra rátať vodiči v Bratislave na všetkých hlavných ťahoch, v Moste pri Bratislave a v Dunajskej Lužnej v smere do hlavného mesta.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

9:40 Mestská hromadná doprava v Bratislave mešká pre sneženie od 10 do 30 minút. Vodiči jazdia so zvýšenou obozretnosťou. Problémy hlási trolejbusová doprava na Kolibe a pre spadnutý strom na trolejové vedenie aj na Kramároch. Uviedla hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová. Zamestnanci podniku sú v pohotovosti, v teréne čistia zastávky, trate a obratiská MHD.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar, Vlado Anjel)

9:34 "U nás v Častej v okrese Pezinok je taktiež bielo a plus k tomu už od pol siedmej ráno nám nejde elektrika. Na info-linke nám povedali, že potrhalo vysoké napätie a okolo 3000 domácností je taktiež bez elektriny. Opravené to bude asi o 13.30 hodine, tak uvidíme," napísal nám čitateľ Radovan. Nepriaznivú situáciu prijal športovo. "Nevadí, máme dovolenku," dodal. 

Kalinkovo
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

Kalinkovo
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

9:32 Momentálne majú najviac práce hasiči v Bratislavskom, Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji. Najčastejšie zasahujú pri dopravných nehodách a popadaných stromoch, ktoré blokujú vozovku. Dnes v noci vykonali hasiči približne 60 výjazdov v súvislosti so snehovou kalamitou, informovala Zuzana Farkasová z Prezídia hasičského a záchranného zboru.

9:30 Desiatky hasičov zasahujú v súvislosti so snehovou kalamitou už od včerajšieho večera najmä v západnej polovici Slovenska. Počas noci vzniklo najviac udalostí vyžadujúcich si zásah hasičov najmä v Banskobystrickom kraji. Ozrejmila hovorkyňa hasičov.

Kalinkovo
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

9:23 Polícia vyzýva vodičov, aby prispôsobili jazdu stavu a povahe vozovky. Treba si uvedomiť, že v takomto počasí nie je možné jazdiť tak, ako v letnom období. "Zbytočne nehazardujte a neriskujte predbiehaním. Znížte rýchlosť a zvýšte vzdialenosť medzi vozidlami. Tiež sa plne venujte vedeniu vozidla a sledujte situáciu v cestnej premávke. Tam, kde je znížená viditeľnosť, použite stretávacie svetlá, prípadne hmlové svetlá, denné svietenie je nedostatočné," apeluje polícia na vodičov.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

9:22 Na cestách je maximálny počet policajtov, ktorí riadia premávku a pomáhajú vodičom. "Všetci však musíte prispieť k bezpečnosti a správať sa na cestách zodpovedne," vyzýva polícia. 

9:19 Situácia v Marianke na Záhorí od čitateľa Petra.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

9:16 "U nás takto. Banská Bystrica, Beskydská ulica. Nevadí, mám dovolenku," vtipne nám napísal čitateľ Stanislav.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: TČ )

9:13 Portál odoprave.info upozorňuje na čerstvý sneh a zasneženú vozovku na Košickej cesta, v Rimavskej Sobote, Ožďanoch.

9:06 Najhoršia situácia je aktuálne v Bratislave a v širšom okolí Martina, Banskej Bystrice a Zvolena, kde napadlo aj 30 cm čerstvého snehu. 

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar, Vlado Anjel)

9:03 Meteorológovia vydali výstrahy takmer pre celé Slovensko.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Martin Bublavý)
 

9:02 V obciach Dolná Seč, Horná Seč, Vyšné nad Hronom, Jur nad Hronom, Veľký Ďur a Tehla v Levickom okrese sú zle upravené cesty šmýka sa a tvoria sa aj snehové jazyky, napísal nám čitateľ Richard. 

8:59 Skoro ráno v hlavnom meste.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

8:53 Na bratislavskej Kolibe je 22 cm snehu. Na Facebooku o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav. Meteorológovia vydali na štvrtok výstrahu pred silným snežením pre takmer celé územie Slovenska. Platí do 16. hodiny.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar, Vlado Anjel)

8:44 Donovaly a Šturec sú uzavreté pre vozidlá nad 10 metrov.

8:40 Polícia hlási nehody kvôli zlému počasie v celom Žilinskom kraji.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar, Vlado Anjel)

8:36 Pezinská Baba je ťažko prejazdná.

8:35 Polícia na sociálnej sieti hlási komplikácie v doprave na Dlhých Dieloch v Bratislave.

8:30 Podľa informácií z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici, strom odstraňovali zo štátnej cesty I/66 pri Hontianskych Nemciach, ako aj v samotnej obci.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar, Vlado Anjel)

8:25 Pri spadnutých stromoch boli aj v Novej Bani, vo Veľkých Stracinách v okrese Veľký Krtíš, vo Voznici a Hronskom Beňadiku v okrese Žarnovica a tiež na ulici J. Kráľa v Lučenci. Strom z cesty likvidovali aj v Budči pri Zvolene. Cesta tam bola skoro ráno neprejazdná. V Lučenci na Zvolenskej ceste spadol zase na cestu rozhlasový stĺp.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Aktuálne hasiči zasahujú v Hontianskych Nemciach, kde pre padajúci ťažký sneh spadli na autobus elektrické káble, pričom hrozí vznik požiaru. Na mieste je momentálne päť hasičov s dvoma kusmi techniky.

Komplikácie v doprave

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do troch centimetrov, informuje Slovenská správa ciest.

„Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je na východnom Slovensku prevažne suchý až vlhký, na ostatnom území prevažne mokrý, pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu hrúbky do päť centimetrov,“ informuje internetový portál.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do piatich centimetrov, okrem HP Herlianske Sedlo, Klenov, Pusté Pole, Dargov, Ďurďošík a Branisko, ktorých povrch vozoviek je suchý až mokrý.

Kalamitná situácia

V okresoch Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Žarnovica je pre sneženie a padanie stromov na cesty vyhlásený I. stupeň kalamitnej situácie!

Cesty I/76 a I/65 v okrese Žarnovica sú pre popadané stromy uzavreté.

HP Šturec, Vrchslatina a Šútovce sú uzatvorené pre vozidlá nad desať metrov dĺžky. HP Donovaly je od 8:00 uzavretý pre všetky vozidlá. Na HP Donovaly a Šturec je nutné použiť snehové reťaze!

Cesta III/1750 Bošany - Skýcov je pre spadnuté stromy uzatvorená pre všetku dopravu.

Silné sneženie obmedzujúce dohľadnosť do 100 m je v lokalitách Bratislava, Myjava, Triblavina, Šurany, Žarnovica, Voznica, Hronský Beňadik, Ladomerská Vieska, Hliník nad Hronom, Považská Teplá, Horný Hričov, Sverepec, Beluša, Štrba, Batizovce, Hričovské Podhradie, Banská Belá, Banská Bystrica, Zvolen, Zvolenská Slatina, Dobrá Niva, Detva, Vrútky, Turany, Poprad, Haniska, Košice, Dargov, Ďurďošík, Milhosť a Turňa nad Bodvou.

Cesty II/549 Úhorná - Krásnohorské Podhradie a III/3227 Štvrtocká Píla - Stratená sú uzatvorené pre všetku dopravu. Cesty sú v zimnom období neudržiavané.

Slovensko bojuje so snehom:
Zobraziť galériu (115)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Sneženie neustáva

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na výdatné sneženie počas štvrtka takmer na celom území Slovenska. Na niektorých miestach môže napadnúť až 40 centimetrov snehu. O výstrahách I. a II. stupňa informuje SHMÚ na svojej internetovej stránke.

Podľa SHMÚ by najviac snehu malo napadnúť v niektorých okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Nitrianskeho a Žilinského kraja. Taktiež sa môžu vytvárať záveje a snehové jazyky. Výstrahy platia do 16. hodiny.
 

 

Viac o téme: SnehKalamitaPočasieSneženieHasiči
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu