Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

János Bósza bojuje za maďarskú autonómiu

Podnikateľ János Bósza.
Podnikateľ János Bósza. (Zdroj: ČTK)

MOČA - Novovzniknuté občianske združenie Južanská rada za sebaurčenie chce zbierať podpisy na vypísanie referenda o vytvorení územnej autonómie na juhu Slovenska.

Vedie ho komárňanský podnikateľ János Bósza, ktorého aktivity podporuje zatiaľ hŕstka jeho priaznivcov. SMK sa od nich dištancuje. Skupinka nespokojných Maďarov, ktorú vedie komárňanský podnikateľ János Bósza, sa chce oficiálne zaregistrovať aj na ministerstve vnútra.

V južných častiach Slovenska, kde autonómiu plánujú, pritom žije asi polmiliónová maďarská menšina. „Prvoradé pre nás bude ísť medzi ľudí a vysvetľovať im pojem autonómia,“ vyhlásil Bósza. Referendum o územnej autonómii by podľa neho mohlo byť aktuálne neskôr, možno už o rok alebo dva. „Je to hazard jednak smerom na slovensko-maďarské vzťahy a je to hazard aj smerom na občanov SR, lebo to môže vyvolať zbytočné napätie,“ komentoval expredseda SMK Béla Bugár. Bószova skupinka už vyprovokovala Jána Slotu, ktorý oprášil staré heslo: „Republiku si rozvracať nedáme!“ Podľa šéfa národniarov za Bószovými aktivitami stojí SMK. Tá presadzovala čiastočnú autonómiu v kultúre či školstve. O širšej autonómii hovoril len Miklós Duray. Ten na otázku Nového Času, či sa pozná s Bószom a podporuje ho, reagoval: „Nie, a nemôžem podporovať to, čo nepoznám do tej miery, aby som sa k tomu nejakým spôsobom vyjadril.“

O ČO MU IDE?

Združenie Južanská rada za sebaurčenie má asi dve desiatky členov. Autonómne územie by malo mať vlastný parlament a so Slovenskom len spoločnú zahraničnú a obrannú politiku. Zahŕňa južné územie od Senca či Nových Zámkov na západe krajiny až po východoslovenské Košice.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu