Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sulík prehovoril o prvom stretnutí s Kočnerom: Trezor, po ktorom nebude veľa ľudí dobre spávať

Richard Sulík Zobraziť galériu (3)
Richard Sulík (Zdroj: Eva Mikulová)

BRATISLAVA - Šéf liberálov popísal, ako sa spoznal s kontroverzným podnikateľom a človekom uvedeným na tzv. mafiánskych zoznamoch. Doviedol ho k tomu vraj sám Ján Počiatek, bývalý exminister Smeru, ktorý je dnes mimo politiky. Kočner sa vraj chválil informáciami, ktoré keby vyplávali na povrch, spôsobili by veľký rozruch.

Sulík priznal, že prvýkrát stretol Kočnera v roku 2006. Teda v čase, keď radil vtedajšiemu ministrovi financií zo Smeru Jánovi Počiatkovi. Vtedy vraj nebol tak zaťažený škandálmi, tvrdí Sulík. A práve Počiatek mu poradil, aby sa zoznámil s Kočnerom.

"Jedného dňa ma J. Počiatek poprosil, aby som sa stretol s M. Kočnerom, pretože sa ako kandidát na primátora Bratislavy chce rozprávať na tému bezplatnej MHD. Toto stretnutie som odmietol, no o pár dní prišiel Počiatek opäť a naliehal, že to je jeho dobrý kamarát a že mu na tom veľmi záleží. Tak som súhlasil a na stretnutie som si vyhradil 30 minút," spomína Sulík, ktorý toto zoznámenie opísal na svojom blogu na portáli dennikn.sk.

Ján Počiatek
Zobraziť galériu (3)
Ján Počiatek  (Zdroj: SITA)

Z 30 minút boli zrazu 4 hodiny a Sulík odchádzal zo stretnutia celý ohúrený. Šéf SaS ho charakterizuje ako človeka, ktorý "vedel prakticky všetko a čo nevedel, vedel zistiť".

Stretávali sa až do októbra 2010, kedy Kočner začal dávať Sulíkovi životopisy rôznych "preverených" ľudí. Najbližšie sa stretli až keď ho Kočner zavolal s tým, že mu prezradí, kto boli zradcovia pri voľbe Trnku za generálneho prokurátora. No potom sa to Sulíkovi vypomstilo. "Vtedy si ma aj natočil a najväčšie pecky pustil von začiatkom roka 2012, kedy bol na SaS vyvíjaný skutočný pohon a takmer sme sa nedostali do parlamentu," píše s tým, že ľudia ho odhovárali od Kočnera.

Zároveň Sulík odmieta, že by s Kočnerom diskutoval o biznise či rôznych personálnych nomináciách. "Dnes uznávam, že sa s ním stretávať bolo chybou, navyše samotné videá vyzerajú nechutne," tvrdí zrejme aj na margo kauzy Sasanka.

Marián Kočner
Zobraziť galériu (3)
Marián Kočner  (Zdroj: TASR)

Sulík si je istý, že nie je jediný politik, ktorého si kontroverzný podnikateľ nahral. "Sám Kočner mi, ešte akože v dobrých časoch, púšťal nejakú nahrávku, o ktorej tvrdil, že to je autentická nahrávka z Gorily. Inokedy mi zas v maile písal, že keby sa vedelo, čo všetko sa nachádza v jednom trezore, tak by viacerí ľudia prestali kľudne spávať (v tomto zmysle, presné znenie si nepamätám)," píše Sulík.

V poslednom čase sa na Kočnera valia kauzy. Šéf liberálov ho charakterizuje ako druhého Bašternáka. "Keď človek je pred celým národom za druhého Bašternáka a neporieši to ani Ferrari, ani Bugatti." Vyriešenie týchto káuz podľa Sulíka záleží aj na tom, koho má ešte Kočner nahratého. "O tom všetkom rozhodne kvalita Kočnerovych nahrávok," zakončil na záver.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) začiatkom roka podozrivo zastavila vyšetrovanie daňových podvodov, ktoré mal spáchať podnikateľ Marián Kočner. Na vratkách si mal vypýtať 8,19 milióna eur. Policajný prezident Tibor Gašpar v utorok (13.6.) pripustil, že požiada, aby postup vyšetrovateľa preveril Čižnár.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) už potvrdil, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik preverí postup orgánov. "Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik dnes vydal pokyn na vyžiadanie a predloženie vyšetrovacieho spisu na preskúmanie postupu vyšetrovateľa a dozorujúceho prokurátora," informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Viac o téme: SaSRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu