Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odkaz na VIDEu Richarda Sulíka vyvolal zdesenie u voličov SaS: Slovensko preč z prvej ligy

Sulík zverejnil video o výhodách a nevýhodách v jadre. Zobraziť galériu (6)
Sulík zverejnil video o výhodách a nevýhodách v jadre. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Horší ako Kažimír. Väčší demagóg neexistuje. Toto sú reakcie na nové video šéfa SaS Richarda Sulíka. V ňom na grafoch ilustruje, že Slovensko by nemalo byť v prvej integračnej lige. Slováci ho však v komentároch skritizovali.

Slovensko by sa nemalo za každú cenu usilovať dostať do takzvanej kategórie A krajín Európskej únie, členstvo v takomto jadre únie totiž nemusí byť pre krajinu výhodné. Robert Fico sa silou-mocou ženie do kategórie A, pritom jasne nepovedal, čo to znamená byť v takejto prvej lige a čo krajina bude musieť pre to urobiť alebo, naopak, nebude smieť urobiť.

V súvislosti s touto témou zverejnil posledné video, ktoré vyvolalo ostré reakcie. Predseda SaS si však nemyslí, že by to bol dobrý nápad, pretože to môže Slovensko niečo stáť. "Na základe nejakých pochybných údajov, sa jedná o "pochybnú prvú ligu"," tvrdí Sulík a na podporenie svojho tvrdenie sa rozhodol ukázať dáta.

Richard Sulík o jadre Európy

Konkrétne na dátach ako hrubý domáci produkt (HDP), priame daňové zaťaženie, verejný dlh alebo na riziku terorizmu. Na týchto údajoch ilustroval medzi "prvou ligou" (Nemecko, Francúzsko, Belgicko, Taliansko) a Slovenskom.

Odkaz na VIDEu Richarda
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

"Vstup do prvej ligy bude znamenať, že budeme musieť harmonizovať dane," hovorí Sulík na videu a dodáva, že budeme musieť "masívne zvyšovať dane". Ďalej tvrdí, že budeme musieť súhlasiť s utečeneckými kvótami, ak sa "budeme hrnúť stoj čo stoj do stále viac integrácie, do stále viac pochybnej prvej ligy, tak budeme musieť súhlasiť s utečeneckými kvótami alebo harmonizáciou daní, nebude to pre Slovensko lepšie."

Odkaz na VIDEu Richarda
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Kažimírove grafy boli lepšie, voliči Vám to nespapajú

Nad Sulíkovými, najmä geopolitickými názormi, sa v poslednom čase pozastavujú nielen odborníci, ale aj vlastní fanúšikovia a potencionálni voliči. Tí to Sulíkovi dali pocítiť v komentároch pod videom.

"Kažimír bol aj tak lepší", napísal mu Ramsay s tým, že "ale aby mi "špičkový ekonóm" tvrdil, že Slovensko má rýchlejší rast hdp ako iné krajiny.". Lukáš mu odkázal, že "väčšiu demagógiu nezažil".

Odkaz na VIDEu Richarda
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Jozef zase vysmial Sulíkove grafy a napísal mu, že má pekné grafy, ale s realitou nesedia. "Pán Sulík má pekné grafy, škoda že tie súvislosti ku nim nejak nesedia, najhoršie na tom je, že to dobre viete. Ale nesiete sa na vlne trendu, čo z vás robí populistov a nie štátnikov. Lebo aj Fico hovorí to čo ľudia chcú počuť, ale skutočnou odvahou je povedať aj to, čo nie je populárne," napísal Jozef.

Odkaz na VIDEu Richarda
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Sulík si posledným videom zrejme zavrel cestu k niektorým voličom. "Definitívne ma pán Sulík presvedčil. Viac ho voliť nebudem. Tieto argumenty sú horšie ako Kažimírove grafy," tvrdí Peter. Voliť ho nebude zrejme ani Mário. "Viete, že rast čohokoľvek je ďaleko ľahší, keď začínate z nízkeho základu? Samozrejme, že viete. Ale nebráni Vám to v zavádzaní ľudí a la Mr. Farage či Mr. Trump. Verím, že toto Vám ani len Vaši skalní voliči nespapajú".

Odkaz na VIDEu Richarda
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Mediálneho analytika Radovana Cholevu zarazili tiež Sulíkove reči o nepatrení do prvej európskej ligy. Ten kedysi preňho pracoval. Na Facebooku napísal, že už by ho nikdy nevolil práve kvôli postoju voči geopolitickému smerovaniu Slovenska. "Neviem či si to uvedomuješ, ale Slovensko má iba dva možné vektory svojej zahraničnej politiky - západný a východný. A odhliadnuc od všetkých ekonomických a iných aspektov, chcem, aby sa Slovensko mentálne približovalo k Nemecku či Francúzsku, nie k Rusku a Bielorusku.. Toto je dôvod, prečo už nikdy nebudem voliť SaS," napísal Choleva.

SaSkári sa snažili na komentáre ľudí odpovedať, no ťažko odhadnúť, či sa ich podarilo presvedčiť. Sulíkovi sa často vyčíta, že rozmýšľa "excelovsky", teda cez tabuľky a veľakrát až veľmi zjednodušene vníma komplexné problémy. Isté je, že posledným videom nahral na smeč svojim kritikom.

Viac o téme: SaSRichard SulíkEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu