Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fico v exkluzívnom rozhovore: Každý chce byť silnejší!

Fico pôsobil počas rozhovoru pokojne, občas sa aj usmial. Pri nepríjemnejších témach si pomáhal gestami. Zobraziť galériu (4)
Fico pôsobil počas rozhovoru pokojne, občas sa aj usmial. Pri nepríjemnejších témach si pomáhal gestami. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Dostali sme asi hodinu. Hoci to nemá vo zvyku, premiér Robert Fico poskytol minulý piatok exkluzívny rozhovor reportérom Nového Času.

Robert Fico pôsobil počas rozhovoru pokojne, občas sa aj usmial. Pri nepríjemnejších témach si pomáhal gestami.
Odpovedal predovšetkým na otázky, ktoré ste nám v uplynulých dňoch poslali do redakcie. Hovorili sme s ním aj o diaľniciach, odškodnení klientov nebankoviek či cestách do zahraničia. Tu je druhá časť premiérových odpovedí.

Zákonník práce bol pre vás prioritou roka. Aj ste nejako oslávili jeho nedávne prijatie?
- Samozrejme. Dali sme si pohár vína. Naplnili sme to, čo sme povedali v programovom vyhlásení. Slovensko sa vracia medzi štandardné európske krajiny. Je to zákon pre ľudí!

Vládnete už rok. Ako toto obdobie hodnotíte?
- Myslím si, že ideme dobrým smerom. Najpodstatnejšie je, že vláda zložená z troch rôznych strán robí politiku, ktorá je orientovaná sociálne.

Vzťahy v koalícii sú však niekedy napäté. Napríklad pán Mečiar sa sťažuje na dominujúce postavenie Smeru.
- Jedna vec je, či je niekto silnejší, alebo slabší. Druhá vec je korektnosť vzťahu. Každý chce byť silnejší.

Nie je to tým, že svojich partnerov držíte takpovediac nakrátko?
- Ako ich môžem držať nakrátko? Vieme sa dohodnúť a to je dôležité. Nezaťažujeme verejnosť nejakými hádkami.

Poďme na dopravu. Slovensko stále nemá dobudovanú diaľničnú sieť. Tá by však pomohla znížiť obrovské regionálne rozdiely.
- Je to jedna z vecí, s ktorou som nespokojný. Najmä s tempom, akým sa diaľnice na Slovensku stavajú. Hľadáme nové zdroje, pretože nie sme schopní zabezpečiť výstavbu z verejných zdrojov. Otvárať ročne 30 kilometrov diaľnic nestačí, musí to byť raz toľko.

Opozícia navrhla zníženie dane z príjmu na 17 percent. Ľudia by získali viac peňazí, vy ste však tento krok nepodporili. Prečo?
- Na Slovensku máme daň 19 percent. V Slovinsku je 41 percent. Platíme 26 miliárd za Sociálnu poisťovňu, z ktorej vyťahujú peniaze súkromné dôchodkové spoločnosti. Chceme zaviesť euro. Predchádzajúca vláda mala oveľa lepšie podmienky. Navyše predala štátny majetok za 330 miliárd. Kde to vidieť? Urobilo sa pár vecí. Neuveriteľné peniaze sa však vytratili. Teraz niekto príde s návrhom znížiť daň z príjmu. To je sabotáž!

Prečo to teda navrhli?
- Pretože chcú, aby táto vláda bola neúspešná. Prečo to neurobila Dzurindova vláda, keď mala moc?

Nižšiu daň chcel predsa aj váš partner Ján Slota.
- Pán Slota je koaličný partner a ja si ho vážim. Pán Slota nie je sociálno-demokratický, moja strana je. Potrebujeme peniaze do štátneho rozpočtu. Z čoho máme platiť školstvo, zdravotníctvo?

Ľudia sa obávajú, že po zavedení eura pôjdu ceny hore.
- Euro je spojené s výhodami aj nevýhodami. Prevažujú výhody. Motivuje nás Slovinsko, kde mimoriadne prísne kontrolujú reštaurácie a podniky, ktoré predražujú ceny. Tie sú na čiernej listine.

Terčom kritiky sú vaše zahraničné cesty. Skôr ako po Európe cestujete do Ruska, Líbye, láka vás aj Južná Amerika...
- Sme súčasťou NATO a EÚ. Svet má však štyri svetové strany. V Líbyi bol aj Blair (expremiér Veľkej Británie - pozn. red.), v čom je teda problém? Nešiel som tam na výlet. Boli to vážne rokovania o líbyjskom dlhu. Vyzerá to tak, že po 23 rokoch dostaneme od Líbye peniaze. Ideme opravovať ich lietadlá. To je ekonomická dimenzia zahraničnej politiky.

Ale vyzerá to ako návrat do minulosti.
- Choďte sa pozrieť do Moskvy, Šanghaja, Pekingu... Zistíte, že niektoré veľkomestá na západe sú v porovnaní s tým, čo sa deje tam, drevené dediny. To sú trhy, ktoré nemôže nikto ignorovať.

A čo cesta do Južnej Ameriky?
- Bola naplánovaná cesta do Brazílie, Argentíny a Čile. Bývalá ČSSR mala tieto trhy veľmi silne obsadené. Žiadna Venezuela medzi nimi nebola, vymysleli si ju médiá. Pre chorobu som však cestu zrušil, mala by sa uskutočniť v januári budúceho roka.

Kedy odškodníte klientov nebankových subjektov?
- V priebehu tohto volebného obdobia. Len nech nikto nečaká, že dostane všetko. Mieru zodpovednosti má štát aj ľudia, ktorí išli do rizika.

Čo bude s výstavbou Národného futbalového štadióna?
- Určite nebude stáť 3,5 miliardy, ako si niekto myslí. Štadión potrebujeme, ale dá sa postaviť za 900 miliónov či miliardu. A veľmi slušný. Budeme ho stavať na pozemku štátu. Ale nie je to priorita, sú dôležitejšie veci.

Rád hráte futbal. Komu fandíte?
- Na Slovensku nemám mužstvo, o ktorom by som povedal, toto je moje. V nedeľu pred obedom som občas chodil do Petržalky. To mi vyhovovalo. Som veľký fanúšik anglického futbalu. Keď môžem, tak v noci sliepňam a pozriem si ich ligu. Inak vôbec nepozerám televíziu, správy a takéto veci.

A ktorý anglický klub je váš naj?
- Manchester United. Rád by som sa niekedy išiel pozrieť na jeden zo zápasov naživo. Už len z tej televízie sála fantastická atmosféra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu