Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Slovensko vstupuje do vojny proti Daeš: Prvá misia bude v Iraku

Slovenskí vojaci (ilustračné foto) Zobraziť galériu (8)
Slovenskí vojaci (ilustračné foto)

BRATISLAVA - Slovensko vstúpi do vojny proti Islamskému štátu. Vyhlásil to šéf NATO. Spolu so Slovenskom sa zapojí do boja proti teroristom aj celá Severoatlantická aliancia. Slováci majú už aj konkrétne úlohy, aké budú na Blízkom východe plniť.

Lídri členských štátov NATO dnes potvrdia, že sa NATO pripojí do medzinárodnej koalície bojujúcej proti takzvanému Islamskému štátu (IS). No pred summitom prehlásil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Aliancia sa zapojí do vojny s Daeš, čo znamená, že Slovensko takisto vstúpi do vojny. "Vyšleme jasný politický signál, že členovia NATO sú odhodlaní bojovať proti terorizmu," povedal Stoltenberg.

Stoltenberg pred novinármi prehlásil, že NATO vstupuje do vojny proti Daeš
Zobraziť galériu (8)
Stoltenberg pred novinármi prehlásil, že NATO vstupuje do vojny proti Daeš  (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Štáty zapojené do boja (aj humanitárna pomoc) proti Daeš

MIMORIADNA SPRÁVA Slovensko vstupuje
Zobraziť galériu (8)

Štáty pod vedením Američanov, ktoré podnikli vzdušné nálety

MIMORIADNA SPRÁVA Slovensko vstupuje
Zobraziť galériu (8)

Šéf NATO zmienil aj novinky v aliančnom aparáte. Informoval o vytvorení novej sekcie zameranej na výmenu spravodajských informácií a centra na boj proti terorizmu, ktoré bude mať vlastného koordinátora.

Slovensko bude cvičiť Iračanov

Práve výcvik irackých špecialistov v odmínovaní a údržbe vojenskej techniky je jeden z príspevkov, ktorý NATO poskytne Slovensko. Vyšle na tento účel do Iraku 47 vojakov. Na výcviku irackých síl sa budú podieľať aj naše špeciálne sily a príslušníci vojenskej polície. Slovenská vláda zároveň schválila vyslanie 150 slovenských vojakov do Lotyšska na obdobie jedného roka od júna 2018 v reakcii na obavy pobaltských štátov z možnej ruskej agresie, ktorá nabrala reálne kontúry po anexii ukrajinského Krymu.

Slovenskí vojaci na cvičeniach
Zobraziť galériu (8)

Vzdušná podpora

Hoci už teraz je v 68-člennej koalícii proti IS väčšina štátov NATO, lídri by mali na dnešnom summite potvrdiť, že do boja proti proti islamským radikálom sa zapojí Aliancia ako celok. Nepôjde ale o priame bojové akcie, ale posilnenie monitoringu vzdušného priestoru lietadlami AWACS a koordináciu leteckej dopravy nad Irakom a Sýriou a tiež výcvikom miestných ozbrojených síl.

Najväčšiu časť bojov proti Daeš financujú Američania
Zobraziť galériu (8)
Najväčšiu časť bojov proti Daeš financujú Američania  (Zdroj: SITA/AP)

Slovenský sľub plniť vojnové výdavky

Ďalším konkrétnym krokom smerom k splneniu záväzkov plynúcich z členstva v NATO bude sľub, že Slovensko vynaloží do konca roka 2020 každoročne na obranu 1,6 percenta hrubého domáceho produktu. Deklaráciou sa k tomuto cieľu zaviazal minulý týždeň aj slovenský parlament. Súčasťou slovenského príspevku bude aj pokračovanie vo vedení zvereneckého fondu NATO pre Ukrajinu v oblasti odmínovania a likvidácie nevybuchnutej munície a pokračovanie účasti v misii NATO v Afganistane.

Veľkú časť vojenských zásahov tvoria vzdušné nálety spojencov na radikálov Daeš
Zobraziť galériu (8)
Veľkú časť vojenských zásahov tvoria vzdušné nálety spojencov na radikálov Daeš  (Zdroj: SITA)

Kiska predstaví nové kroky obrannej politiky

Dôležitou témou bude výška výdavkov členských štátov na obranu, ku ktorej sa zaviazali pri vstupe do NATO. Slovenský prezident Andrej Kiska predstaví na summite najnovšie kroky Slovenska v oblasti obrannej politiky. Slovenské príspevky do spoločnej obrany na summite NATO predstaví prezident Andrej Kiska. Na rokovaní ho budú sprevádzať minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) a minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS).

MIMORIADNA SPRÁVA Slovensko vstupuje
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Európa prispieva na obranu veľmi málo

Konkrétne slovenské kroky v obrannej oblasti zaznejú na summite NATO v čase, keď Donald Trump jednoduchým jazykom vyhlasuje, že americkí spojenci v Aliancii si musia plniť svoje záväzky, ak chcú požívať výhody členstva. Dve percentá HDP na obranu dali vlani okrem USA len štyri štáty – Grécko, Spojené kráľovstvo, Estónsko a Poľsko.

MIMORIADNA SPRÁVA Slovensko vstupuje
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: print screen al-Masrā)

Summit sa odohrá po prvý raz v novom sídle Aliancie. Dokončenie stavby nového sídla sa opakovane posunulo a celá stavba stála 1,1 miliardy eur. Oficiálny program sa začne o 17:00 h odovzdaním symbolických kľúčov od budovy od belgického premiéra Charlesa Michela do rúk Jensa Stoltenberga. Nasledovať bude prelet bojových lietadiel. Lídri sa stretnú na spoločnej večeri a summit by sa mal skončiť približne o deviatej večer.

 

Viac o téme: SlovenskoNATOISDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu