Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vo Ficovej rodnej obci sa dejú veci: Čudné zákazky prihrali milióny eur poslancovi Smeru

Robert Fico (ilustračné foto) Zobraziť galériu (4)
Robert Fico (ilustračné foto) (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

BRATISLAVA - Šikovný manažér alebo iba dobré kontakty? V rodnej obci Roberta Fica sa dejú veci. Zákazky za dva milióny eur vyhrali firmy mestského poslanca a podnikateľa za Smer. To však nie je všetko. Tieto tendre z verejných peňazí sprevádzajú pochybné praktiky. Tomuto sa hovorí bohatnutie po slovensky.

Petrovi Hazuchovi z obce Hrušovany "ide karta", kandidoval za poslanca, zvolili ho s najväčším počtom hlasov a darí sa mu vyhrávať nielen vo futbale (šéfuje miestnemu klubu), ale aj vo verejných zákazkách. "Séria nedávnych tendrov v obciach pri Topoľčanoch vykazuje znaky manipulácie a klientelizmu. Bohatnú na tom firmy založené v obci, kde premiér Fico strávil detstvo," informuje na blogu o nových zisteniach mimovládka Transparency International, ktorá pozerá politikom na prsty.

Peter Hazucha (vľavo)
Zobraziť galériu (4)
Peter Hazucha (vľavo)  (Zdroj: Facebook/Hrušovany)

Smerák totiž založil iba nedávno firmy, ktoré v dvoch desiatkach tendrov vysúťažili približne dva milióny eur. A ďalší pol milión eur môže byť na ceste. V obci Hrušovany trávil Fico detstvo. Premiér to rodnej obci zrejme dostatočne opláca, keďže podľa Transparency dostali najviac dotácií z rezervy predsedu vlády.

Prvú zákazku v susednej obci za sto tisíc eur vyhrala nová firma Hazuchu TopPrimo na novú podlahu pre telocvičňu základnej školy. „Od začiatku sprevádzali otázky potenciálnych uchádzačov o chýbajúcej projektovej dokumentácii či potrebe certifikátu a systému podlahy, ktorá podľa jednej z námietok mierila na dodávateľa jediného poľského subdodávateľa. Súťažné podklady obec dvakrát doplňovala. Ponuky napokon poslalo 5 firiem, no štyri z nich boli vylúčené,“ informuje Transparency. Čo je však zarážajúcejšie, dodávku a montáž za 70% ceny spravila iná firma – Top-Interiér Topoľčany.

Peter Hazucha (vpravo)
Zobraziť galériu (4)
Peter Hazucha (vpravo)  (Zdroj: Facebook/Hrušovany)

Celý tender organizovala externá manažérka Renáta Zitová, ktorá robí podľa živnosti aj inštruktorku autoškoly. Ibaže telefónne číslo na manažérku je úplne rovnaké ako na víťaznú firmu TopPrimo. Otázky na verejné obstarávanie však posunula Petrovi Gráčikovi, ktorý je však od leta 2015 spolumajiteľom firmy TopPrimo s Petrom Hazuchom. Sídlo spoločnosti je dokonca v jeho oficiálnom bydlisku v Topoľčanoch. Treťou zainteresovanou osobou bola Aneta Molnárová z Topoľčian, ktorá bola za organizátora členkou komisie a spomínaný tender pripravovala so Zitovou.

Za posledné roky sa Zitová, Molnárová a Gráčik podieľali na organizácii väčšiny tendrov, ktoré povyhrávali firmy Hazuchovcov – Petra a jeho brata Dušana. Väčšina týchto inštitúcií bola vedená kandidátmi za stranu Smer, pripomína Transparency.

Vyhraté verejné zákazky Hazuchovcov od roku 2012
Zobraziť galériu (4)
Vyhraté verejné zákazky Hazuchovcov od roku 2012  (Zdroj: topky)

Poznámka k tabuľke: Zdroj - Vestník verejného obstarávania, uvostat.sk, *chýbajú zápisnice na webe, hoci to zákon vyžaduje, **člen komisie A.Molnárová. Zvýraznené sú zákazky, ktoré čakajú na schválenie dotácie v Programe rozvoja vidieka, sú vysúťažené no doteraz neuskutočnené.

To, že zákazky vyhrávajú Smeráci, ešte nemusí byť samo o sebe podozrivé. No tieto zákazky majú viaceré spoločné črty. „V polovici zákaziek prišla či už jediná ponuka alebo boli ostatní konkurenti vylúčení. Víťazná cena bez ohľadu na počet uchádzačov zvykla byť len pár desatín percenta pod zadávateľom predpokladanou hodnotou. Na taký počet tendrov je to vysoko zvláštna náhoda.  Hoci dnes je bežným štandardom kompletné súťažné podklady zverejňovať na webe bezplatne, vo väčšine skúmaných tendrov si zadávatelia, resp. ich externí manažéri, pýtali extra 50 eur za projektovú dokumentáciu. To je ale nezákonné, lebo ak už si obstarávateľ naozaj nedá námahu v záujme súťaže všetko naskenovať, tak účtované náklady musia byť prísne vyčíslené v závislosti od jednotkových nákladov kopírovania na stranu. Je nepravdepodobné, že rekonštrukcia materskej školy, multifunkčného centra či zateplenie obecného úradu majú v rôznych obciach na cent rovnaký rozsah dokumentácie,“ píše na blogu šéf Transparency Gabriel Šípoš.

Väčšina zákaziek bola zo štátnych dotácii a eurofondov (Envirofond a Program rozvoja vidieka). Z Envirofondu sa podľa analýzy Transparency prideľuje podľa silno straníckeho kľúča. Firmy Hazuchovcov vyhrali dve tretiny zákaziek, kde zadávateľom šéfoval kandidát Smeru. „Žiadosti a projekty obcí na viaceré dotácie písala podľa zverejnených faktúr tá istá Aneta Molnárová, ktorá potom s kolegami neskôr manažovala  aj verejné obstarávania.“

Hazucha však odmieta pochybnosti okolo tendrov. Uviedol to v odpovedi pre Transparency. Viem, že naša spoločnosť TopPrimo s.r.o.  sa zúčastnila výberového konania v obci Kovarce (telocvičňa)  a že bola úspešná. Podrobnosti  Vám však neviem poskytnúť, vzhľadom k tomu, že na prípravu všetkých potrebných dokladov a dokumentácie je splnomocnený môj spoločník a konateľ Ing. Gráčik,“ tvrdí Hazucha s tým je spoločníkom aj v ďalších spoločnostiach, ktoré sa zúčastňujú výberových konaní a nemá vedomosť o prepojeniach s externými obstarávateľmi.

Hazucha tiež tvrdí, že odvtedy, čo  je jeho spoločníkom Gráčik,  sa ich spoločnosť výberových konaní , ktoré realizuje, nezúčastňuje. Transparency v súvislosti s týmito podozreniami podalo podnet na úrad pre verejné obstarávanie, Najvyšší kontrolný úrad a prokuratúru.

Viac o téme: Robert FicoSmerHrušovanyPeter Hazucha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu