Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

FOTO VIDEO Slovenskí vojaci si zacvičia v Pobaltí: Mechanizovaný prápor to posunie dopredu

Plniť úlohy bude 149 profesionálnych vojakov. Zobraziť galériu (46)
Plniť úlohy bude 149 profesionálnych vojakov. (Zdroj: MO SR)

LEVICE - Minister obrany Peter Gajdoš a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim sa dnes v priestoroch 13. mechanizovaného práporu v Leviciach rozlúčili s vojakmi, ktorí odchádzajú na výcvikovú misiu do Pobaltia. 149 profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR bude plniť úlohy v Lotyšsku v účelovom zoskupení s názvom Štefánik 2017. Na pôsobenie v tejto krajine sú pripravení aj dvaja vojenskí policajti. Vyslaním vojakov tak Slovenská republika napĺňa svoj záväzok z minuloročného samitu NATO vo Varšave.

"Naši vojaci odchádzajú do Pobaltia v rámci spoločnej iniciatívy V4, ktorá bola prijatá Severoatlantickou alianciou. Po prvýkrát v histórii sa takýmto spôsobom priamo zapájame do opatrení na uistenie spojencov na východnom krídle. A z pohľadu výcviku ide pre nás takisto o novú skúsenosť, pretože príslušníci Ozbrojených síl SR doposiaľ neboli nikdy na výcviku v zahraničí v takomto počte a tak dlhé obdobie," povedal minister Gajdoš. Ako doplnil krajiny V4 dospeli ku konsenzu vo veľmi krátkom čase a svoj zámer deklarovali na minuloročnom samite NATO vo Varšave. "Je to prejav solidarity, jasný dôkaz "silnej značky V4", ale aj napĺňania mušketierskeho hesla NATO "jeden za všetkých, všetci za jedného"," uviedol šéf rezortu obrany.

MO SR Lotyšsko
Náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim pripomenul, že 13. mechanizovaný prápor v Leviciach nebol vybraný náhodne. "Je to prápor, ktorý sa pripravuje na plnenie budúcich úloh, pretože bude zohrávať dôležitú úlohu keď prevezme úlohu takzvanej mechanizovanej prápornej skupiny," uviedol generál Maxim. Zdôraznil, že všetci vojaci sú na pôsobenie v Pobaltí adekvátne a zodpovedne pripravení. 
MO SR Lotyšsko 2

"Ďakujeme za túto výcvikovú príležitosť, pretože budeme pracovať v medzinárodnom prostredí, komunikovať v anglickom jazyku a aj týmto spôsobom si zlepšíme naše spôsobilosti," povedal veliteľ vojakov odchádzajúcich na výcvikovú misiu major Vladimír Moško.

MO SR Lotyšsko 3

Každá z krajín Vyšehradskej štvorky prispieva do výcvikovej misie svojim príspevkom. Prvú rotáciu vyslala začiatkom roka 2017 Česká republika do Litvy. Na ňu nadväzuje, v termíne od apríla do konca júna 2017, naše  účelové zoskupenie Štefánik 2017 v Lotyšsku. Nasledovať bude pôsobenie  maďarských vojakov v Estónsku a nakoniec budú pôsobiť poľskí vojaci v Litve.

Viac o téme: ArmádaLotyšsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu