Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Reportáž, ktorá odhalila totálny kolaps prohibície hazardu: VIDEO Ilegálny biznis v Brne prekvitá

Ivo Nesrovnal, primátor Bratislavy. Zobraziť galériu (3)
Ivo Nesrovnal, primátor Bratislavy. (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Dá sa vykynožiť hazard zákonom? Nie tak celkom. Mladík a aktivista sa rozhodol preskúmať Brno, kde plošne zakázali hazard. Výsledok? Poriadne prekvapil.

Plošný zákaz hazardu v Bratislave nemusí byť najlepší spôsob ako sa popasovať s týmto problémom. "Prevádzkovatelia sa plošnému zákazu vysmievajú kvízomatmi a nelegálnymi herňami, ktoré sa tvária ako občianske združenia," upozorňuje Michal Dragan, odborník na informačné technológie, ktorý je známy aj svojou spoluprácou s Google na svojom blogu.

Dokazuje to aj situácia v Brne, kde aj napriek plošnému zákazu, stále fungujú herne, ktorým dobieha licencia. Podľa mapy by sa v Brne malo nachádzať 111 nelegálnych herní. A práve túto situáciu sa rozhodol preveriť aktivista Dragan.

Mapa nelegálnych herní
Zobraziť galériu (3)
Mapa nelegálnych herní  (Zdroj: Michal Dragan)

"Pár stoviek metrov od hotela vchádzam do prvého podniku. Pozdravím obsluhu a smerujem do zadnej časti, v ktorej sú umiestnené automaty. Bežné herné automaty nemajú, nachádza sa tu však 8 kvízomatov. Tie zdanlivo pripomínajú vedomostnú hru, počas ktorej si však hráč môže zvoliť vizualizáciu a zrazu sa z nich stávajú bežné hráčske automaty, akurát s tým rozdielom, že človek musí odpovedať na rôzne otázky. Na kvízomaty je krátke aj mesto. Nakoľko ide o nelegálny prístroj, tak ich nemôžu zakázať ani regulovať prostredníctvom VZN," informuje aktivista.

Bar s kvízomatmi

V priebehu 2 hodín napočítal vyše desať podnikov so 48 kvízomatmi. Keď sa v jednom podniku spýtal, či si môže zahrať, musel sa najprv zaregistrovať. No aj táto zdanlivá prekážka nerobila nakoniec až taký problém. Zaujímavé je, že na registračnom doklade, je napísané "Občianske združenie" s príslušným názvom. Keď sa zaregistroval, zaviedli ho do zadu podniku, kde mohol veselo hrať.

Reportáž, ktorá odhalila totálny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Michal Dragan)

"Vo vnútri sa nachádza 6 automatov, žiadne kvízomaty, ale bežné automaty. Aby bola ilúzia združenia dokonalá, na poličke nechýba člověče nezlob se a ešte jedna stolová hra. Na všetkých automatoch je nalepená informácia, že sú určené len členom združenia. Na mieste, kde vkladám bankovky zas nálepka, že ide o dar združeniu," píše Dragan.

Herňa maskujúca sa za občianske združenie

Aktivista sa chcel spýtať mesta Brna, koľko existuje takých dobiehajúcich licencií. "Takúto informáciu však nemá, nakoľko licencie vydáva ministerstvo a kontrolu od nového roku vykonáva Colný úrad. Nakoniec zisťujem, že všetky navštívené podniky nemajú licenciu a fungujú nelegálne," tvrdí Dragan.

Zakážme aj alkohol! Pre ľudí je nebezpečnejší ako hazard a Zákaz hazardu v Bratislave

Hazard Bratislava

Rozhodne sa vo štvrtok

O zákaze herní v Bratislave budú mestskí poslanci rokovať vo štvrtok. Vo februári totiž Všeobecne Záväzné Nariadenie o absolútnom zákaze hazardu neprešlo o jeden hlas. Primátor sa preto rozhodol tento návrh nariadenia predložiť na mestské zastupiteľstvo opätovne.

Viac o téme: BratislavaHazard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu