Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Predseda parlamentu Andrej Danko sa stretol s krajanmi žijúcimi v Poľsku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Foto: SNS)

BRATISLAVA - Predseda NRSR Andrej Danko spolu s delegáciou začal oficiálnu pracovnú cestu v Poľskej republike, a to symbolicky, stretnutím s krajanmi žijúcimi v Poľsku. Stalo sa už tradíciou, že predseda parlamentu v každej krajine, kde vycestuje, navštívi našich krajanov. Slovenská menšina v Poľsku je častokrát označovaná ako most spájajúci naše národy. Je lojálna voči Poľsku a pritom si zachováva svoje národné tradície, kultúrne, či spoločenské.

"Napriek mnohým prekážkam, s ktorými sa stretávajú naši krajania v Poľsku, táto komunita patrí k tým najaktívnejším. V rámci možností, ktoré máme, sa im budem snažiť pomôcť,“ povedal Danko. 

Ľudomír Molitoris, generálny tajomník Spolku Slovákov v Poľsku ocenil prístup Slovenska k politike národnostných menších. "Keby sme mali my v Poľsku také podmienky, ako majú menšiny u nás na Slovensku, boli by sme šťastní. Slovensko je jedna z najústretovejších krajín k menšinám vôbec." Vyjadril sa k situácií slovenskej menšiny v Poľsku, ktorá momentálne prežíva ťažké obdobie, keďže sa výrazne menia podmienky fungovania menšín na území Poľska.

Predseda parlamentu Andrej Danko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SNS)

Pracovný program parlamentnej delegácie je pomerne náročný. Zajtra sa predseda NR SR Andrej Danko stretne s predsedom Sejmu Poľskej republiky Marekom Kuchcińskim a s predsedom Senátu Poľskej republiky Stanisławom Karczewským. Veľmi významným bude aj stretnutie s prezidentom Poľskej republiky Andrzejom Dudom. Predseda NRSR Andrej Danko je historicky prvým predsedom parlamentu, ktorého súčasný prezident Poľskej republiky Andrzej Duda príjme.

Predseda parlamentu Andrej Danko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SNS)

Posledný deň je plánované Stretnutie predsedov parlamentov krajín V4. Diskusia bude zameraná na politické otázky vo vzťahu k Európskej únii, posilňovanie úlohy národných parlamentov, hodnotové otázky, budúce perspektívy, ako aj praktické aspekty a nové možnosti aktivizácie V4. 

  
 
  

Viac o téme: StretnutieAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu