Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nové odhalenie: Po plyne ďalšia rana od štátu, účet za elektrinu vystrašil tisíce Slovákov

Z účtu za plyn vás môže rozbolieť hlava. Zobraziť galériu (3)
Z účtu za plyn vás môže rozbolieť hlava. (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - V roku 2017 sa menili ceny energií. A tie nahnali Slovákom strach, že budú platiť viac. Ide o opodstatnený strach, keďže sľuby štátu o zlacňovaní sa nie každému môžu vyplatiť. Informovali sme vás už o cenách plynu. A to isté zrejme platí aj u cien elektriny. Na nejasné ceny energií reagujú už aj politici. Po opozícii sa témy chytil aj premiér Robert Fico a predseda parlamentu Andrej Danko.

Od 1. januára 2017 sa zmenila štruktúra ceny dodávky elektriny pre koncového odberateľa. V niektorých odberných tarifách však niektorým odberateľom môže cena vzrásť. O podobnej veci týkajúcej sa plynu sme informovali predvčerom. Distribučná tarifa sa skladá z dvoch častí: 1. variabilná - vaša spotreba plynu (cena išla dole). 2. fixná - pevná suma, ktorú platíte aj keď nič nespotrebujete (cena išla hore).

Rovnako ako s plynom

A tak sa môže stať, že niektorým odberateľom cena za plyn stúpne. Distribučná tarifa, zložená z 2 častí sa skutočne mení tak, že rastie fixná zložka, zjednodušene "platba za možnosť odoberať plyn", avšak sa znižuje variabilná zložka, čiže "platba za reálne odobratý plyn"," vysvetlil pre Topky Jozef Badida z portálu energieprevas.sk.

Po tom, keď sme na to upozornili, ozvali sa nám ďalší čitatelia. Tento raz sťažnosti smerovali na zvyšovanie cien elektriny. "Rovnaká, ak nie ešte horšia situácia je aj s elektrinou, kde ÚRSO takisto vykrikoval o zlacnení. ÚRSO zdraženie zakamufloval takisto do distribúcie. Ak máte smolu a máte trojfázový istič a nie jednofázový, zaplatíte za prístup do distribučnej sústavy trojnásobok oproti ostatným, t. j. namiesto 3,39 € až 10,17 € s DPH mesačne! (Keď sa k tomu priráta cena dodávateľa silovej elektriny, t. j. + 1,20 € s DPH mesačne), je to oných 11,37 € namiesto 4,59 € mesačne," napísal nám náš čitateľ. "Na takéto "zlacnenie" (= zdraženie) mi nebude stačiť vari ani len celé zvýšenie dôchodku od 1. 1. 2017. Jednoducho katastrofa," zakončil čitateľ.

Na podobný prípad upozornil aj bloger a bývalý politik strany NOVA. Podľa neho účet za elektrinu môže vzrásť až o stovky percent. "Bežná malá firma, ktorá k svojej činnosti používa viacero jednoduchých strojov má minimálny istič 3x25A. V roku 2016 zaplatila ročne za prenájom tohto ističa 37,56 €, v tomto roku zaplatí 794,97 €. Nie, nepomýlil som sa. Cena narástla o viac ako 2000%. Správne čítate: dvetisíc percent! Pri ističi 3x63A sa cena zmenila zo 100,44€ na 2003,32€. Správne tušíte, že sa tak tento poplatok stane podstatnou časťou platby za elektrinu," píše na blogu. Podľa neho v roku 2016 cena elektriny tvorila 30% a 70% poplatky a distrubúcia. V tomto roku sa tento nepomer ešte zvýši z 15% na 75%.

Je to hystéria

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví sa bráni a tvrdí, že ide o nepravdivú hystériu. "Úrad zdôrazňuje, že hystéria, ktorú najnovšie šíria médiá a niektorí predstavitelia samospráv ohľadom „zdražovania elektriny“ je úplne zbytočná a vychádza buď z absolútneho nepochopenia problematiky, alebo je účelová," tvrdí hovorca Úradu Radoslav Igaz. Argumentuje tým, že v sťažnostiach operujú s údajmi o náraste poplatkou za odberné miesto. To je však len jedna strana mince.

Nehovorí sa o druhej strany mince

Podľa Igaza ale treba spomenúť aj druhú stránku veci. A to je druhá časť - variabilná časť koncovej ceny, teda skutočná spotreba, ktorú však sťažovatelia neuvádzajú. "Pričom práve pri celkovom súčte by sa ukázalo, aké budú v skutočnosti konečné náklady za elektrinu. Úrad pristúpil k optimalizácii tarifných štruktúr preto, aby si odberatelia uvedomili potrebu zvažovať, či skutočne hodnota ich ističa, respektíve výška rezervovanej kapacity, zodpovedá reálnym potrebám pri odbere elektriny," tvrdí Igaz.

Podľa Úradu majú odberatelia v mnoho mestách a obciach prehnanú rezervovanú kapacitu, ktorá spôsobuje problémy v sústave a vytvára problémy pre nových odberateľov. "Úrad tiež týmto rozhodnutím postupuje v zmysle zákona o energetickej efektívnosti, kde Slovensko musí plniť určité limity a znižovať spotrebu. Je to zároveň výzva pre samosprávy, malé podniky, sociálne zariadenia, ktoré nemajú predstavu, ako sú pripojené a aké majú rezervy, aby sa začali o znižovanie svojich nákladov za energie zaujímať. Navyše úrad zdôrazňuje, že odberatelia nemusia s fixnými poplatkami, ktoré im predpisujú dodávatelia, súhlasiť, je to vec zmluvného vzťahu," tvrdí Igaz a dodáva, že v priemere celkovo tento rok domácnosť ušetrí na elektrine 4,3 percenta.

Politici reagujú na ceny energií

Na ceny energií zareagovali už aj politici. Poslanec Národnej rady (NR) SR a tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek potvrdil, že ľudia sa sťažujú, koľko majú po novom platiť za elektrinu v dôsledku toho, že im vzrástla platba za ističe. Malý podnikateľ z hladovej doliny napríklad zaplatil minulý rok za elektrinu 735 eur a tento rok by mal dať iba za jej distribúciu bez samotnej spotreby 795 eur.

Viac o reakciách politikov a aktuálnom dianí TOP správy dňa sa môžete dočítať tu.

Tlačovku k cenám energií mal už aj premiér Robert Fico. Vláda SR na svojom dnešnom rokovaní vyslovila "zásadný politický nesúhlas" s regulačným rámcom v energetike na rok 2017. Oznámil to po dnešnom rokovaní vlády SR jej predseda Robert Fico (Smer-SD). Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) sa podľa neho v rámci tzv. autoremedúry (opravy vlastného rozhodnutia, pozn. TASR) vráti k distribučným poplatkom za elektrinu a plyn na úroveň roku 2016.

Rozhodnutiami ÚRSO na rok 2017 podľa jeho slov prišlo k zvýšeniu fixných poplatkov pri distribúcii elektriny a plynu. "V prípade elektrickej energie to boli tzv. poplatky za ističe, pri plyne bol zmenený pomer medzi fixnými a pohyblivými platbami. Výsledkom bolo, že zálohové platby sa výrazne zvýšili, napriek tomu, že cena komodít (elektriny, plynu) klesá. Tento problém, pokiaľ ide o elektrickú energiu, sme zaznamenali len v pôsobnosti Stredoslovenskej energetiky (SSE), nezaznamenal sa v pôsobnosti Východoslovenskej (VSE) ani Západoslovenskej energetiky (ZSE)," priblížil predseda vlády. Poobede vystúpi k téme aj predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko.

Viac o téme: PlynúčetElektrina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu