Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Igor Bukovský nám prezradil, ktoré druhy alkoholu sú najhoršie: Neotrávte si na Silvestra život!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Bolí nás po ňom hlava, žalúdok aj celý človek. Napriek tomu sa s ním občas skamarátime tak, že nás ani vlastné okolie nespoznáva. Reč je o alkohole, metle ľudstva, ktorým si každoročne pripíjame na novoročnej oslave. O nástrahách pitia sme sa porozprávali s Igorom Bukovským, známym expertom na zdravé stravovanie a životný štýl.

Ktoré druhy alkoholu by ste rozhodne nikomu neodporúčali piť?

Také, ktoré vám urobia problém – napríklad siričitany vo víne, kongenéry v destilátoch a podobne. Migrény, tráviace problémy alebo intolerancia na histamín sú zvyčajné nežiaduce následky. Ako najhoršia sa však v zrkadle nových informácií javí súčasná konzumácia alkoholu a kofeínu. Napríklad kombinácia energetických nápojov s alkoholom je v tomto zmysle pre mozog prototypom devastačnej chemickej zmesi.

Existujú vôbec nejaké najmenej škodlivé druhy alkoholu?

Najmenej škodlivé je čo najmenšie množstvo. (úsmev) Ružové vína, kvalitná whisky, pivo, kvalitné portské – ale všetko s mierou. Prečo sa vlastne na Silvestra treba opiť? Ja už 50 rokov hľadám rozumnú odpoveď, prečo to ľudia robia. Vy to viete? Naozaj nedokážete byť bez alkoholu veselý a zábavný človek? Alebo skúšate zabudnúť na to, čo vlastne cítite...?

Aké najvyššie množstvo alkoholu organizmus ešte „toleruje“?

To je, samozrejme, veľmi individuálne. Nie je trochu divné, že v našej krajine kladieme latku pre množstvo alkoholu čo najvyššie a latku pre nároky na seba čo najnižšie?

Čo však robiť, ak to človek s alkoholom predsa len preženie?

Čím skôr prestať piť alkohol a začať piť veľa vody, pomôže aj trochu ovocia, pomarančový džús, trochu medu, vitamín C. Ak človek urobí zo seba opicu, treba len v kúte počkať, až sa ten človek zase vráti – zaručený recept však nemáme.

Čím si k Novému roku pripíjate vy?

Najradšej pohľadom do krásne hlbokých ženských očí veľmi zblízka. (úsmev) 

Viac o téme: AlkoholIgor Bukovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu