Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

SMUTNÁ SPRÁVA Prvá obeť sezóny: FOTO Slovák Maťo (†27) sa udusil v snehu, jazda smrti v Kanade

Maťo miloval snoubord, ten sa mu stal osudným. Zobraziť galériu (5)
Maťo miloval snoubord, ten sa mu stal osudným. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Obrovská tragédia v Kanade. 27-ročný Slovák sa zabil na snouborde. Spolu s priateľkou sa spúšťali z kopca, ona dorazila do cieľa, Maťo však už nie. Začal sa boj o život, na mieste ho oživovali záchranári. Ale márne. V Kanade sa stala správa o smrti Slováka najsledovanejšou v posledných dňoch. Ide o prvú obeť zimnej sezóny. O to tragickejšia je táto správa, pretože iba pred tromi dňami sa začala lyžiarska sezóna.

V Kanade zomrel minulú sobotu snoubordista Maťo zo Slovenska. Tragédia sa odohrala v lyžiarskom stredisku Whistler Blackcomb. Svedkovia tragédie volali na políciu, aby oznámili, že našli telo muža v bezvedomí. Neskôr policajti potvrdili, že 27-ročný muž zo Slovenska zomrel na následky poranení.

SMUTNÁ SPRÁVA Prvá obeť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Priateľka do cieľa dorazila, Maťo nie

Maťo sa z kopca spúšťal spolu s priateľkou, pričom ona dorazila až do cieľa. Na priateľa čakala márne. Následne zalarmovala snehovú hliadku.

Snoubordistu našli na mieste, kde terén na zjazd nebol jednoduchý. Terén na mieste s názvom Arthur’s Choice bol nebezpečnejší ako ostatné v tejto lokalite. Kompetentní potvrdili, že Slovák sa nachádzal vo vnútri komplexu, čiže nešiel do zakázaného pásma.

Pred tragédiou napadalo veľa snehu

Oficiálna príčina smrti sa uvádza udusenie po páde do hlbokého snehu. Podľa strážnika Roba Knaptona k tragédii prispelo aj veľa snehu, ktorý napadal za posledné dni. Správy hovoria až o dvoch metroch snehu za posledné dni.

SMUTNÁ SPRÁVA Prvá obeť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Oživovali ho

Snežná hliadka našla muža o 12.15 miestneho času. Následne dorazili na miesto aj záchranári, ktorí sa ho snažili oživiť. Bohužiaľ, o 13:17 konštatovali smrť. Slovák žil v kanadskom meste Whistler približne rok. "Whistler Blackcomb by rada vyslovila úprimnú sústrasť priateľom, rodine a známym," píše sa v stanovisku rezortu.

"Vyzerá to tak, že padol tvárou na zem, pričom mal na nohách upevnený snoubord, ktorý limitoval pohyb nôh. Keď nie je človek následne schopný si vytvoriť priestor na dýchanie alebo keď sa rýchlo nedostane zo snehu von, je dosť možné, že sa udusí," povedal Knapton s tým, že nevie, či si pri páde udrel hlavu alebo narazil na nejakú prekážku.

SMUTNÁ SPRÁVA Prvá obeť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Milovaná lokalita sa stala osudnou

Na Facebooku o ňom napísala Kristína, že to bol jeden z najinšpirujúcejších ľudí, akého kedy stretla. "Tvoja múdrosť tu s nami bude stále," napísala. Podľa svojho blogu pracoval v Kanade ako snoubordový inštruktor. Jeho obľúbená lokalita v kanadskom Whistleri sa mu stala osudnou. Na svojom blogu píše, že "Whistler bola moja voľba, pozeral som obrovské množstvo snowboarďáckych videí, veľa práve z Whistleru". Podľa dostupných infomácií študoval marketing a mediálny manažment na škole Whistler Adventure School.

Zbierka pre rodičov

Populárny lyžiarsky rezort pritom otvoril sezónu iba minulú stredu. Kanadské úrady varujú všetkých, aby si na horách a zjazdovkách dávali pozor. Na webe sa už spustila kampaň, ktorá hľadá zdroje pre Maťových rodičov, aby dorazili do Kanady. Z cieľových 2 a pol tisíc kanadských dolárov je už vyzbieraných takmer 7 tisíc.

SMUTNÁ SPRÁVA Prvá obeť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Viac o téme: SnoubordKanadaSlovák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu