Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nové odhalenie v kauze u Lajčáka: Smer sa smeje Slovákom, pozrite si VIDEO a pochopíte

Klip z predstavenia loga a snemu Smeru sa Zobraziť galériu (3)
Klip z predstavenia loga a snemu Smeru sa "tak nejak" podobali. (Zdroj: Transparency International Slovensko)

BRATISLAVA - Šafárenie vo veľkom. Takto to vyzerá u ministra zahraničia Miroslava Lajčáka po tom, čo na to upozornila mladá a dnes už zamestnankyňa rezortu. Čo je však zarážajúcejšie, peniaze daňových poplatníkov išli rovnakej agentúre, ktorá sa mala podieľať na sneme Smerákov a pri predstavovaní loga pri predsedníctve Slovenska v EÚ. Agentúra sa s tým nemaznala, na dve rozličné akcie pripravila takmer rovnaké video. Pozrite sa a posúďte sami.

Namiesto tlačovej správy alebo konferencie honosný program. Namiesto minimálnych nákladov, desiatky, ba možno až stovky tisíc eur. Príchod Zuzany Ťapákovej na ministerstvo zahraničia spustil sled zaujímavých udalostí. Predstavenie predsedníckeho loga malo byť podľa bývalej úradníčky Zuzana Hlávkovej (26) na minsiterstve zahraničia predražené a zaváňalo korupciou.

Tak nejak podobné

Čo je však zarážajúcejšie, klip k predstaveniu loga sa mal "tak nejak" podobať na klip, ktorý odznel na smeráckom sneme v minulom roku. Aby toho nebolo dosť, klip z predstavovania loga mala na starosti agentúra Evka, ktorá sa mala podieľať aj na smeráckom sneme.

Podozrivé je, že dva klipy sú takmer rovnaké. Posúďte sami. Prvé je z galavečera pri predstavovaní slovenského loga pri predsedníctve EÚ vo februári 2016. Druhé je zo snemu strany Smer v decembri v roku 2015.

VIDEO č. 1 - Predstavovanie loga, VIDEO č. 2 - Snem Smeru

Predstavenie loga - Evka

 

Snem Smeru - Evka

O čo ide

Bývalá úradníčka ministerstva zahraničia popísala nekalé praktiky pri kšeftoch s organizáciou kultúrnych akcií počas predsedníctva Slovenska v EÚ. Okrem iného spomína, ako sa narýchlo a podozrivo začalo pracovať na klipe pri predstavovaní slovenského loga kvôli predsedníctvu v EÚ. Namiesto skromnej akcie sa rozpočet nafúkol. Zamestnanci odboru protestovali proti tejto akcii. Ako náhle však zistili, že akciu má organizovať firma, ktorá sa mala podieľať na organizácii snemu strany Smer v Nitre v roku 2015, bolo im jasné, že zákazka prejde.

Zuzana Hlávková
Zobraziť galériu (3)
Zuzana Hlávková  (Zdroj: SITA - Marek Mrviš)

Prišlo nám to šialené

Na predstavení loga malo byť pustené video podobné spotu zo smeráckej akcie, na ktorom sa podieľala rovnaká agentúra Evka. Zamestnanci odboru neverili vlastným očiam, mysleli si, že toto nemôže prejsť. "Prišlo nám to šialené. Mysleli sme, že je to nejaká zákulisná hra a niekto vo vedení to včas stopne a diplomaticky zruší (pretože odsúhlasenie alebo neodsúhlasenie takéhoto podujatia bolo v kompetencii len najvyššieho vedenia ministerstva)," tvrdí Hlávková.

Zákazka šitá na mieru

Na nový rok (2016) sa začalo podľa Hlávkovej začalo rýchlo na príprave predstavenia loga pracovať. "Narýchlo boli vytvorené podklady na “akože” prieskum trhu, v ktorom boli oslovené tri vopred vybrané eventové agentúry, vrátane Agentúry Evka, na ktorú bolo zadanie zákazky podľa všetkého ušité."

Nové odhalenie v kauze
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA - Marek Mrviš)

Zákazka sa mohla realizovať bez verejného obstarávania z dôvodu výnimky ohľadom predsedníctva Slovenska v EÚ. Tá dovoľuje zadať nákupy na predsednícke aktivity do sumy 162 tisíc eur s DPH bez verejnej súťaže. Súťaž vyhrala Agentúra Evka, akcia sa mala konať dva týždne pred marcovými parlamentnými voľbami.  "Prišli tri ponuky. Návrh Agentúry Evka za 156-tisíc eur bol automaticky vybratý ako ten, ktorý sa bude realizovať. Tlačilo sa na to, aby to bolo ešte pred voľbami," vysvetlila Hlávková. Na akcii začali podľa Hlávkovej pracovať aj ľudia z ministerstva. Cena však nebola konečná. Doplácalo sa za honoráre účinkujúcich či priestory Slovenského národného divadla.

Zamestnancov nahnali do divadla

"Vtedy naši ľudia znervózneli ešte viac, celé sa to začalo vymykať z rúk." Narýchlo pozvaní hostia nemohli prísť a tak museli robiť divákov zamestnanci Lajčákovho rezortu. "Na podujatie boli narýchlo pozvaní hostia, mnohí však nemohli prísť kvôli časovej tiesni a tak boli zamestnanci sekretariátu povinne nahnaní do divadla, aby zaplnili prázdne miesta. Mnohí kolegovia vystupovali na podujatí ako hostesi/hostesky alebo iná výpomoc (min. 8 hostesiek v jednotnom ošatení mala podľa zmluvy zabezpečiť Agentúra Evka)."

Lajčák obvinenia odmieta

Agentúra Evka sa nikdy nepodieľala na predvolebných kampaniach, ani na programe snemov strany SMER – sociálna demokracia. Informovali o tom z tlačového odboru strany.

Jednoznačne odmietame tvrdenia bývalej zamestnankyne a Transparency International Slovakia o pochybnostiach pri obstarávaniach spojených s naším predsedníctvom. Uviedol to hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Stano, pričom dodal, že rozpočet slovenského predsedníctva v Rade EÚ sa dodržiava, a nielenže k jeho navyšovaniu nedochádza, ale podarí sa mu dokonca dosiahnuť úsporu.

"Bývalá zamestnankyňa sa vyjadruje k veciam, o ktorých vzhľadom na svoje referentské zaradenie nemohla mať kompletnú vedomosť, nesúvisia s jej pracovnou náplňou a presahujú trvanie jej pracovného pomeru, keďže odišla v prvej fáze príprav," uviedol Stano.

Všetky obstarávania spojené s predsedníctvom, ktorých bolo 64 v úhrnnej sume vyše osem miliónov eur sú podľa jeho slov v súlade so zákonom, rovnako ako všetky potrebné dokumenty v tejto súvislosti boli riadne zverejnené. Na postupe sa podieľalo niekoľko odborných útvarov ministerstva.vMinisterstvo ďalej odmieta obvinenia na adresu jeho zamestnancov, predstaviteľov a spolupracovníkov, ktoré sú nepravdivé, opierajú sa len o subjektívne dojmy a čiastkové informácie vytrhnuté z kontextu.

Viac o téme: KorupciaSmerAgentúra Evka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu