Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Z Kremľa útočí na strednú Európu propaganda: Česi pripravujú obranu, Fico sa chce podobať Putinovi

Vladimir Putin a Robert Fico
Vladimir Putin a Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zatiaľ čo naši susedia z Česka sa pripravujú na obranu, Slovensko sa nemá čím chváliť. Proti komu? Proti informačnej vojne z Putinovho Ruska. Politické špičky európskych štátov otvorene hovoria o otvorenom útoku na mysle ľudí Západu, vrátane Slovenska. Konšpiračné weby, dezinformácie, polopravdy či hoaxy sú na viacerých weboch, ktoré priamo financuje Kremeľ. Česi proti nim vyhlásili vojnu. Na Slovensku sme pozadu, o premiérovi hovorí renomovaná štúdia ako o Putinovom napodobňovateľovi.

Ruská propaganda je hrozba

Rusko disponuje sofistikovanou a cielenou propagandou proti členským krajinám NATO. Má spracovanú analýzu cieľových skupín v jednotlivých krajinách. Vie, na koho sa v nich môže spoľahnúť a čo na koho platí. Pri stretnutí s novinármi spred pár dní počas konferencie Stratcom summit venovanej boju s dezinformáciami to povedal predseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Poznamenal, že Rusko neuvažuje o vojne sa západom. Je si podľa Pavla vedomé toho, že stále nie je v stave, aby mohlo byť "vierohodným konkurentom" pre alianciu.

Putin transformoval štát po vzore tajnej služby

Počas stretnutia s novinármi sa Pavel zhodol s ministrom vnútra Milanom Chovancom, že ruská propaganda je zameraná odlišne na jednotlivé aliančné krajiny. Podľa Pavla preto musí byť prístup k nej tiež v každej členskej krajine iný. podotkol Pavel.

Dodal, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa podarilo štát transformovať po vzore tajnej služby. "Takže aj metódy, ktoré štát používa, sú často podobné metódam spravodajských služieb," povedal. Podľa Chovanca ruská propaganda umne využíva napríklad dezilúzie európskych občanov z Európskej únie.

Nové centrum proti terorizmu

A práve z tohto dôvodu naši západní susedia sa rozhodli proti tomu bojovať. Minister vnútra Milan Chovanec už rozbehol vznik centra pre boj proti terorizmu. Približne dvadsať odborníkov bude analyzovať a brániť nepravdivým či propagandistickým informáciám.  „Centrum má byť podľa ministra schopné okamžite na akúkoľvek dezinformáciu reagovať, či už za použitia sociálnych sietí, ako je Twitter alebo Facebook, i ďalších spôsobov komunikácie,“ informuje Český rozhlas. "V inom horizonte ako v minútach alebo hodinách to chýba zmysel," nechal sa počuť Chovanec.

Preškolovanie štátnych zamestnancov

Zmeny sa budú týkať aj štátnych zamestnancov, ktorí budú preškolení, aby mohli lepšie čeliť nástrahám z Kremľom financovaných konšpiračných webstránok. „Nový útvar bude mať za úlohu riešiť okrem iného napríklad otázku "odolnosti" úradníkov a úradov proti dezinformáciám. Štátni zamestnanci by mali byť preškolení, vydaný tiež bude manuál. Centrum má zároveň pripraviť model, akým spôsobom by mala verejnosť získavať pravdivé informácie čeliace propagande,“ informuje Český rozhlas.

Čo robí pre boj proti proruskej propagande náš štát? Pýtali sme sa ministerstva vnútra, to nám odpoveď prisľúbilo odpoveď až dnes, do uzávierky to teda nestihli.

Stratégia Kremľa na Slovensku

Zaujímavá je z pohľadu ruskej propagandy štúdia z amerického centra pre medzinárodné a bezpečnostné štúdiá s názvom Kremeľská stratégia (Kremlin Playbook) s podtitulom Porozumieť ruskému vplyvu v strednej a východnej Európe. V 90-stranovej štúdii je Slovensko analyzované ako jeden z cieľov manipulácie proruských a konšpiračných webow. Navyše, vláda pod vedením Roberta Fica sa v texte spomína v nelichotivom kontexte. Meno nášho premiéra sa v nej objavilo až 16-krát.

Fico napodobňuje Putina

„Na Slovensku, informácie z diplomatických zdrojov, hovoria o tom, že Fico sa snaží vytvoriť centralizovaný systém vlády podobný štýlu vládnutia zhora nadol Vladimirovi Putinovi.“ Ďalej analytici píšu, že Slovensko má problém zbaviť sa napojenia na siete komunistického režimu a autoritatívneho či nacionalistického vodcovstva. V dokumente sa tiež spomína, ako mala prispieť Penta na kampaň Smeru, pričom Poliaci tvrdili v minulosti o napojení Penty na ruské spravodajské služby. Na štúdiu upozornil ako prvý Denník N.

„Budúca podpora Ruska pre slovenské krajne pravicové skupiny môže oslabiť Ficov Smer a takto ho prinútiť, aby podnikol ďalšie kroky k tomu, aby vytvoril viac neliberálny režim.“ Napríklad viac sa primknúť ku Kremľu, aby odvrátil kritiku zo Západu týkajúcu sa jeho iliberalizmu.

„Vyzerá to tak, že hlavné páky politického ovplyvňovania Kremľa na Slovensku vyvierajú z oportunizmu využívať existujúce autoritárske a nacionalistické tendencie a slabé inštitucionálne štruktúry prostredníctvom silných individuálnych osôb a korupčných sietí, pri podpore sympatických politických strán.“

Viac o téme: PropagandaRuskoRobert FicoVladimir PutinKremeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu