Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

EXKLUZÍVNE Papaláši v ohrození, tajné plány v Limbachu: Rómske mestečko vedľa víl prominentov!

V Limbachu má vyrásť rómske mestečko Zobraziť galériu (11)
V Limbachu má vyrásť rómske mestečko (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Obyvatelia obce Limbach na západnom Slovensku na čele so starostkou sú pobúrení, šíri sa medzi nimi vlna nepokojov. V lukratívnej časti, kde bývajú prominenti ako bývalý prezident Ivan Gašparovič a hokejista Miroslav Šatan, má vyrásť jeden z najväčších projektov integrácie Rómov a sociálne znevýhodnených skupín obyvateľstva. Topky získali exkluzívne podrobnosti od nemenovaného zdroja, ktorý stojí v pozadí projektu.

Obyvateľov Limbachu pobúril nezvyčajný ruch v lukratívnej časti Račí potok. Zo dňa na deň pribudli v lokalite suché toalety a unimobunky. Starostka obce Adriana Čechovičová okamžite konala. "Obecný úrad vykonal miestne šetrenie za účasti príslušníkov Policajného zboru v Pezinku, kde boli identifikované tri osoby. Podľa vyjadrení týchto osôb sa na danom pozemku majú stavať dočasné obydlia pre rómskych občanov prichádzajúcich z Anglicka," zverejnila starostka Limbachu vo svojom oficiálnom stanovisku na stránke obce. 

EXKLUZÍVNE Papaláši v ohrození,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: obec Limbach)
 

 

EXKLUZÍVNE Papaláši v ohrození,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

EXKLUZÍVNE Papaláši v ohrození,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Integrovaná osada v lukratívnej časti blízko Bratislavy

Topky hovorili s jedným z hlavných organizátorov projektu, ktorý si neželá byť menovaný. "Máme za to, že sociálne znevýhodnené skupiny obyvateľov Slovenska sa dokážu integrovať do spoločnosti, iba ak splynú s väčšinovým obyvateľstvom. Podľa nás je nemožné, aby sa títo ľudia integrovali v zabudnutých osadách východného Slovenska," hovorí organizátor projektu a jedným dychom dodáva: "Obec Limbach ležiaca na západnom Slovensku v blízkosti Bratislavy je vhodným miestom k realizácii nášho zámeru. Nášmu Občianskemu združeniu Nová Zem, ktoré zastupuje znevýhodnené skupiny, bola ponúknutá možnosť realizovať svoj projekt na súkromnom pozemku v obci. Túto možnosť sme dostali od zahraničného vlastníka, ktorému je myšlienka integrácie týchto ľudí blízka."

starostka obce Limbach Adriana Čechovičová
Zobraziť galériu (11)
starostka obce Limbach Adriana Čechovičová  (Zdroj: Foto: obec Limbach)

Pozemok je prenajatý od zahraničného vlastníka, starostka má zviazané ruky

Starostka Limbachu sa usiluje upokojiť obyvateľov, ktorí s integráciou znevýhodnených skupín obyvateľstva nesúhlasia. "Oznamujem občanom, že som podnikla všetky právne kroky v súčinnosti s orgánmi verejnej a štátnej správy na to, aby sme zabránili nelegálnemu osídleniu v uvedenej lokalite," zverejnila. Vyzerá to ale tak, že ide len o prázdne slová. Za zmienku totiž stojí fakt, že Občianske združenie Nová Zem si pozemky v lukratívnej oblasti pri Bratislave prenajalo od zahraničného vlastníka s potenciálom budúcej kúpy. O financovanie zabezpečenia chodu projektu a peniaze na kúpu pozemku žiada aj nadácie svetoznámeho miliardára maďarského pôvodu Georgea Sorosa, ktorý priamo podporuje integračné projekty Rómov vo svete.

V Limbachu býva aj bývalý prezident Ivan Gašparovič so svojou manželkou
Zobraziť galériu (11)
V Limbachu býva aj bývalý prezident Ivan Gašparovič so svojou manželkou  (Zdroj: foto: archiv)

"Otvorene sa pýtame, aké kroky mieni starostka proti projektu vykonať, keď naše občianske združenie má pozemok v riadnom prenájme s plánom budúcej kúpy. Na pozemku sú zatiaľ umiestňované dočasné stavby. Pred ich osadením sme mali povinnosť obci to ohlásiť. Všetky ohlášky sme vykonali v súlade so zákonom," uvádza organizátor projektu.

Spor s developerom? Výmysel

Obec sa domnieva, že za projektom stojí iný developer, ktorý má svoje podnikateľské snahy v okolí. "Je smiešne, že za naším zámerom vidí starostka obce Limbach a miestni poslanci iný nesúviaci spor, ktorý sa týka developerských úsilí v susedstve," vysvetľuje organizátor. 

EXKLUZÍVNE Papaláši v ohrození,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

EXKLUZÍVNE Papaláši v ohrození,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Miestni nových spoluobčanov neprijali

Noví nájomníci, ktorí sa usadili v Limbachu, sú podľa organizátorov slušní ľudia pochádzajúci z obcí východného Slovenska. Doteraz žili v Anglicku, no po politických zmenách vo Veľkej Británii a prudkom prepade britskej libry sa chcú vrátiť do krajiny, kde sa narodili, a začať v nej žiť. "Namiesto toho, aby nám bola poskytnutá zo strany obce pomocná ruka, starostka sa verejne vyhráža, že podnikne všetky právne kroky proti znevýhodneným občanom. Starostka aj miestni poslanci vytvárajú nepravdivé konšpirácie. Na Rómov, ktorí zveľaďovali (kosili, upravovali, čistili, pozn. red.) predmetný pozemok vyslala bezdôvodne policajnú hliadku. Nie je nám známy dôvod jej konania, keďže títo ľudia na pozemku, ani v obci nepáchali žiadnu nezákonnú činnosť," dôvodí organizátor.   

EXKLUZÍVNE Papaláši v ohrození,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

EXKLUZÍVNE Papaláši v ohrození,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Miestni obyvatelia s projektom radikálne nesúhlasia, sú pobúrení. "Prosím, informujte nás čím skôr ako sa situácia vyvíja, lebo polovica Limbašanov mala nábeh na infarkt po prečítaní toho oznamu...?" napísala na sociálnej sieti Katarína. "Toto je nejaký žart? Neustále usporiadaní občania budú trpieť kvôli neprispôsobivým? Nech sú tam, kde sú...Kedy sa toto skončí...," dodal Vladimír.

EXKLUZÍVNE Papaláši v ohrození,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

Miestni s nevôľou prijímajú aj fakt, že novoprisťahovalci chcú svoje deti umiestniť do miestnej materskej školy. "Dokonca je poľutovaniahodné, že noví nájomníci v obci neboli obslúžení v miestnom pohostinstve," uvádza organizátor a zároveň celý projekt obhajuje. "Pre zahraničného vlastníka pozemku a nás, ako organizátorov projektu, je nepochopiteľné, že vyspelá krajina ako Slovensko nemá záujem integrovať vlastných občanov, nakoľko nejde o utečencov. Doteraz sme počuli len vyhrážky, ako projekt znefunkčniť pomocou štátnej moci a šikovného právnika, ktorým starostka operuje na sociálnej sieti." 

 

Viac o téme: IntegráciaRómoviaLimbach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu