Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vláda zvyšuje zdravotné aj sociálne odvody: Dotkne sa to tisícok Slovákov

Predseda vlády Fico (ilustračné foto)
Predseda vlády Fico (ilustračné foto) (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Slováci sa budú musieť opäť buchnúť po vrecku. Dobre zarábajúci zamestnanci a živnostníci budú platiť viac. Vláda chystá vyššie nielen sociálne, ale aj zdravotné odvody. Opatrenia sa dotknú tisícok Slovákov. Štátna kasa si prilepší o desiatky miliónov eur.

Maximálny vymeriavací základ na platenie poistného by sa mal zvýšiť z päťnásobku na sedemnásobok. Maximálny vymeriavací základ funguje ako strop alebo maximálna hranica, z ktorej sa platia odvody. Dnes je to 4 290 eur, po novom by to malo byť 6 181 eur.

Tento návrh predložil poslanec Smeru a šéf Sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny a následne to výbor pre sociálne veci odobril. Zvýšenie sociálnych odvodov má priniesť do rozpočtu približne 70 miliónov eur.

Bývalý exminister práce Jozef Mihál to označil za zlú správu. „Jedna zlá správa: maximálny mesačný základ na sociálne odvody sa zvyšuje zo súčasných 4290 eur až na 7-násobok priemernej mzdy - v roku 2017 tak bude až 6181 eur,“ napísal Mihál.

Zároveň by mal vzrásť denný vymeriavací základ na určenie výšky nemocenských dávok z 1,5-násobku na dvojnásobok. „Navrhuje sa zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu na nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie, poistenie v nezamestnanosti, garančné poistenie a na platenie poistného do rezervného fondu solidarity. Zároveň sa navrhuje zvýšenie denného vymeriavacieho základu na určenie výšky nemocenských dávok, teda nemocenského, materského, ošetrovného a vyrovnávacej dávky,“ povedal Vážny, ktorý to označil za kompenzáciu.

Vyššie aj zdravotné odvody

Ľudia s vyššími príjmami by mali platiť viac aj na zdravotných odvodoch. Ministerstvo zdravotníctva plánuje navrhnúť zrušenie maximálneho vymeriavacieho základu pre výpočet odvodov do zdravotných poisťovní. Opatrenie sa má podľa rezortu dotknúť asi 15 tisíc ľudí, ktorých mesačný príjem je vyšší ako 4290 eur.

Rezort chce takto získať väčšinu peňazí na systematickú obnovu nemocníc. Plánuje s ňou začať od budúceho roka. Každoročne má na ňu ísť asi 50 až 70 miliónov eur. "Solidárny systém doposiaľ napĺňa predovšetkým stredná vrstva, týmto opatrením budú do systému prispievať viac aj tí najviac zarábajúci občania," informovali z komunikačného odboru ministerstva.

Peniaze majú byť použité na obnovu technického vybavenia, rekonštrukcie budov a ostatných technických zariadení, ako sú urgentné príjmy, diagnostické prístroje, tepelné hospodárstvo, výťahy či parkoviská. Časť z týchto peňazí by mala byť použitá i na vybudovanie detenčného ústavu.

Viac o téme: VládaZdravotné odvodySociálne odvody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu