Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Revolúcia v zdravotníctve, chcú zrušiť pohotovosti: Doplatiť by na to mohli tieto oblasti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V zdravotníctve sa schyľuje k veľkej reforme pohotovostí. Stav, aký poznáme dnes, sa môžeme onedlho radikálne zmeniť. Minister zdravotníctva má na stole plán, ktorý hovorí o rušení až polovice z doterajších pohotovostí. Prirodzene takýto návrh vyvolal medzi ľuďmi obavu, ako to bude vyzerať. Zisťovali sme detaily plánu s názvom Nová pohotovosť.

Zánik až polovice pohotovostí

Ľudia na Slovensku majú obavy, ako sa ich dotkne plánované škrtanie pohotovostí. Dnes je na Slovensku 95 pohotovostí pre dospelých, 73 pre deti a 46 je zubných pohotovostí. Z takmer sto pohotovostí pre dospelých by však onedlho mohla byť už len polovica. Zákon prikazuje minimálny počet pohotovostí v počte  43, resp. 23, resp. 14 pohotovostí. Minister chystá v tejto oblasti veľké zmeny.

Po novom by sa pohotovosti mali presunúť do miest, kde sú nemocnice. „Máme zhruba 89 lekárskych služieb prvej pomoci na Slovensku, hoci, myslím si, že zo zákona je povinných 48. Niektoré pohotovosti skutočne nefungujú efektívne, sú tam lekári v 24-hodinovej prevádzke a nepotrebujú tam byť,“ tvrdí Drucker. Na jednu pohotovosť by malo pripadať sto tisíc ľudí.

Revolúcia v zdravotníctve, chcú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Detaily ukáže analýza

Analýzu o tom, ktoré a koľko pohotovostí sa bude rušiť, predstaví ministerstvo do konca tohto roka. Zmeny potvrdilo aj ministerstvo zdravotníctva. "Návrh riešenia v rámci projektu Nová pohotovosť – teda definovanie pravidiel pre organizáciu a prevádzku LSPP  pre dospelých a deti, ako aj zubno-lekárskej a lekárenskej pohotovosti s 24-hodinovou službou, vrátane  dostupnosti, financovania, optimalizácie existujúcej siete  - bude dokončený do konca tohto roka," informovala Topky hovorkyňa rezortu zdravotníctva Stanislava Luptáková.

Momentálne je projekt v štádiu rozpracovanosti, preto je predčasné hovoriť o konkrétnych riešeniach a jednotlivých návrhoch, informoval nás rezort zdravotníctva. Pohotovosti v súčasnosti fungujú neustále cez sviatky a víkendy. Cez pracovný deň od 15.00 do rána 7.00. Niektoré detské pohotovosti slúžia kratšie.

Revolúcia v zdravotníctve, chcú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Škrtať sa skúšalo, v roku 2009

Posledná štúdia, ktorá analyzovala situáciu s pohotovosťami, je z roku 2009. Vyžiadal si ju zdravotnícky výbor od ministerstva zdravotníctva pod Richardom Rašim. Vedenie vtedajšieho ministerstva navrhovalo znížiť počet pohotovostí, ale zostalo to iba na papieri. To, čo dokázala analýza spred 7 rokov, platí aj dnes. Vyťaženosť pohotovostí klesá po desiatej hodine večer a po pol noci ešte menej, len nejakých tri až osem percent.

Ako je vidno z analýzy z roku 2009, dostupnosť LSPP pre deti v okolí 15 kilometrov nepokryje všetky časti Slovenska. Ľudia z niektorých regiónov môžu mať oprávnené obavy zo škrtania pohotovostí.

Revolúcia v zdravotníctve, chcú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MZ SR)

Poslanci sú v záveroch opatrní

Podľa poslanca zdravotníckeho výboru Igora Janckulíka však netreba šíriť hystériu a treba si počkať na finálnu analýzu. Súčasný stav je podľa neho ale neudržateľný. "Súčasný stav je totiž neudržateľný a vyžaduje pomerne vysoké navýšenie zdrojov, slúžiaci lekári sú finančne veľmi slabo ohodnotení a mnohé pohotovosti sú minimálne využívané. Každopádne, i keď som za efektivitu systému pohotovostí, pacient musí ostať na prvom mieste a sieť pohotovostí musí byť rozvrhnutá tak, aby bola pre každého dostupná. Pohotovosti totiž nie sú na to, aby zarábali peniaze, ale slúžili pacientom," myslí si. Výhodné by podľa neho bolo, keby v krajských mestách fungujú pohotovosti nepretržite, pričom ostatné uzly by ostali s prevádzkou len do 22-tej hodiny.

Členka zdravotníckeho výboru Jana Cigániková (SaS) chápe snahu ministra Druckera a podľa nej by sa neefektívne dve pohotovosti vedľa seba. „Jeho iniciatívu som pochopila ako snahu o zrušenie niektorých ambulantných pohotovostí, tzv. LSPP (lekárska služba prvej pomocí) a to najmä na miestach, kde zároveň funguje pohotovosť v nemocnici, tzv. centrálny príjem. Lekári sú dnes nútení slúžiť nočnú LSPP podľa nariadenia VÚC, pričom ide o druh pohotovosti, kde Vám nevedia urobiť ani röntgen. Súhlasím s ministrom, že je neefektívne mat otvorené súčasne 2 pohotovosti kúsok od seba, pričom LSPP je využívaná zanedbateľné oproti nemocničnému centrálnemu príjmu,“ zareagovala pre Topky poslankyňa.

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctvaTomáš DruckerPohotovosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu