Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nové detaily z galantského ústavu hrôzy: Z týchto výpovedí tuhne krv v žilách, sexuálne orgie!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hrôza a strach. Ozvali sa ďalší ľudia, ktorí sú ochotní vypovedať o nechutnostiach v kontroverznom resocializačnom centre v Galante. Z výpovedí tuhne krv v žilách. Čo je však horšie, existuje vážne podozrenie, že štát zlyhal v ochrane detí a problémy zametal pod koberec!

„Dámy a páni, práve sa pozeráme do útrob zhnitého systému. Štát v ochrane detí zlyháva,“ vyhlásila na úvod tlačovky poslankyňa SaS Natália Bláhová, ktorá s Danielom Lipšicom poukázala na nové informácie v kauze možného zneužívania v Galante. Podľa nej deti s problémami vrhol štát ešte do väčšieho nebezpečenstva, z akého prišli. "V tomto systéme sú rovní a rovnejší," povedala Bláhová.

"Zo 73 detí v roku 2015 v resocializačných zariadeniach bolo 63% z nich len v centre Čistý deň. Ako funguje tento komplot?“ pýta sa Bláhová. Už dva roky je galantské centrum podozrivé a obviňované, že s chovancami sa zle zaobchádza. "Zlyhalo ústredie práce, čakajú na výsledky orgánov činných v trestnom konaní. Prečo nekonali podľa vlastných zákonov, ktoré im dávajú silu a moc pri prvom podozrení zrušiť takéto zariadenia?"

Natália Bláhová
Zobraziť galériu (7)
Natália Bláhová  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Podozrivý o veku vedel, polícia konala zle

Podľa Daniela Lipšica (OĽaNO – NOVA) vyjadrenia Richtera a Tomanovej svedčia o tutlaní a snahe nevyšetriť obvinenia. Ďalší rodičia sú ochotní vypovedať, tvrdí Lipšic. "Včera mama Natálie  niekoľko hodín vypovedala na kriminálke v Trnave a predpokladám, že veci sa začnú hýbať," vyhlásil. "Podozrivý mal na starosti chod centra. Bol klient a neskôr z neho spravil riaditeľ terapeuta. Vedel podozrivý, koľko mala Natália rokov? Vedel, na komunite majú členovia predstavovacie kolečko, Natália ho absolvovala, kde bol prítomný aj podozrivý," informoval poslanec o prípade malej dievčiny.

Riaditeľ galantského centra Peter Tománek s manželkou
Zobraziť galériu (7)
Riaditeľ galantského centra Peter Tománek s manželkou  (Zdroj: SITA)

Sex na rozlúčku

Podozrivý tvrdil, že k sexuálnemu styku došlo až v momente, kedy mala Natália 15 rokov. A vraj to bol len sex na rozlúčku. "Priznal sa, že mal styk pohlavný s Natáliou. Malo dôjsť k úteku dvoch dievčat, následne prišiel na políciu a povedal, že to bolo vo februári 2015. Ďalej napísal list. Malo to byť na rozlúčku, pred jeho odchodom. Kto písal list? Kto navádzal podozrivého na krivú výpoveď?" pokračoval Lipšic.

Podozrivý mal dohodu o vykonaní práce, mal pracovnoprávny vzťah so zariadením a dostával za to 200 eur mesačne.Vyšetrovanie zastavili z toho dôvodu, že obvinený nevedel, koľko má Natália rokov, čo je podľa neho výmysel. „Je úplne zjavné, že podozrivý vykonával dozor nad klientkami nižších sfér, bez akýkoľvek pochybností je zjavné, že sa dopustil trestného činu," myslí si poslanec.

Richter a Tomanová - nekonali?
Zobraziť galériu (7)
Richter a Tomanová - nekonali?  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Ďalšie hrozivé spovede

Včera a dnes Lipšic dostal ďalšie informácie od bývalých zamestnancov alebo klientov tohto centra v Galante. Chcú vypovedať, ale nechcú byť medializovaní. Jedna zamestnankyňa bola zamestnaná ako terapeut. Píše, že "opakovane som počula ako lietali facky, hokejky, neskôr som tohto chlapca videla s modrinami aj na hrudníku. Terapeuta som nachytala v izbe s jednou klientkou. Videla som terapeuta, ako podal jednej dievčine tabletku, ohradil sa, že je to na hlavu," prezradil Lipšic.

Deti tam mali peklo

"Deti stadiaľ mali peklo," a to bolo z pohľadu terapeuta, tvrdí poslanec. "Všetci mali pomer s klientami až na jednu kolegyňu a kolegu," citoval Lipšic slová jednej zamestnankyne centra Čistý deň. Lipšic povedal, že to podľa jeho zdrojov v centre v Galante vyzeralo ako v sekte s tým, že deťom tam mohli vymývať mozgy.

Nové detaily z galantského
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Lipšicovi je na zvracanie

"Sú to maloleté, drogovo závislé šľapky a preto si s nimi môže každý, kto chce, užiť," zaútočil na postoj orgánov z ústredia práce a ministerstva. "Je mi z toho na zvracanie," dodal nahnevaný Lipšic. Poslanec je presvedčený, že aj riaditeľ zariadenia Peter Tománek bude mať čo vysvetľovať. Podľa Lipšica bude treba prešetriť, či práve Tománek nenavádzal podozrivého na zmenu výpovede. Problém je podľa poslanca aj to, že Tománek neoznámil trestný čin. "V začatom trestnom stíhaní teraz bude potrebné vyhodnotiť aj formy trestnej súčinnosti predstaviteľov tohto zariadenia," poznamenal Lipšic.

Peter Tománek - riaditeľ centra v Galante Čistý deň
Zobraziť galériu (7)
Peter Tománek - riaditeľ centra v Galante Čistý deň  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Zákonodarca má aj informáciu o tom, že manželka riaditeľa galantského centra bola podozrivá z viacerých finančných machinácií, keď pôsobila na výbore ministrov pre drogové závislosti. "Malo ísť o zločin subvenčného podvodu a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Ak sa to potvrdí, tak potom motív zahládzania prípadov sexuálneho zneužívania drogovo závislých dievčat je zrejmý," uzavrel Lipšic.

Frešo ohlásil kontroly v centrách

Reagovať sa rozhodol aj Bratislavský samosprávny kraj. Ako uviedol jeho predseda Pavol Frešo na dnešnej tlačovke, dôvodom je, že má podobné zariadenia pod sebou. „Spúšťame dnešným dňom kontroly špeciálne zamerané na zneužitie," povedal župan, hoci tvrdí, že žiadnu podobnú sťažnosť zatiaľ neevidovali.

Viete o tom, čo sa v skutočnosti dialo v resocializačnom centre v Galante viac? Poznáte pravdu? Napíšte nám na tipy@topky.sk.

Viac o téme: CentrumSexZneužívanieGalantaCentrum hrôzy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu