Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bratislavčanom sa pod oknami odohráva eldorádo: Krčmári si robia, čo chcú, FOTO skazy z centra

Mladí tu popíjajú do skorých ranných hodín Zobraziť galériu (7)
Mladí tu popíjajú do skorých ranných hodín (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Obyvatelia bratislavského Starého Mesta sú zúfalí, pretože si už ani nepamätajú, kedy sa naposledy poriadne vyspali. Môžu za to podniky otvorené pod ich oknami, ktoré sa neobťažujú dodržiavať otváracie hodiny a v snahe maximalizovať svoje zisky porušujú jedno nariadenie za druhým. Čo na to mesto a polícia? Dočkajú sa vôbec Bratislavčania v tejto časti niekedy pokoja?

Bývať v centre mesta sa môže niekomu zdať lákavé, no má to aj značné nevýhody. Koncentruje sa tu totiž množstvo podnikov, ktoré počas letnej sezóny rozširujú svoje prevádzky aj na letné terasy. A tu záujem podnikateľov naráža na záujmy miestnych obyvateľov. Tým sa totiž pod oknami, konkrétne na uliciach Židovská, Mikulášska a Beblavého odohráva hotové "eldorádo". V podnikoch a aj pred nimi počas leta do skorých ranných hodín popíjajú a robia neplechu mladí ľudia hľadajúci zábavu. Lenže vyspite sa pri takom hluku, častokrát okorenenom hrou na hudobné nástroje. Jeden z obyvateľov zhrnul celú situáciu takto: 

Možné len na Slovensku: V centre Bratislavy vyrastá ozruta bez platného stavebného povolenia

Čapovanie cez ulicu, televízory a nočné koncerty

"Problém začal eskalovať pomaly a plazivo. Z predajne gramoplatní sa vlani stala krčma, ktorá začala čapovať pivo cez ulicu, svojvoľne si prepísali otváracie hodiny a na chodník vyložili stoly bez povolenia. Podľa ich vzoru začali podávať vonku jedlo aj pivo ďalšie podniky. Jeden vytiahol na ulicu dokonca veľkoplošné televízory, v dôsledku čoho sa obyvatelia postupne vysťahovali preč a nad krčmy sa nasťahovali ich prevádzkovatelia. Vlani tu spoločne podniky zorganizovali koncerty, raz pod oknami bytov koncertovali raperi, inokedy zas rómska kapela. V celej štvrti sa bežne fajčí marihuana. Krčmári si prisvojili verejný priestor, krčmová zóna sa postupne rozširuje a priťahuje viac ľudí a tí sa po nociach rozťahujú po celej vykričanej štvrti. Večer sa to ešte dá zniesť, ale po polnoci sa sem nahrnú opilci z iných častí mesta, kde sa už krčmy zatvorili a taktiež z hradu, keď mládeži dôjde vlastný alkohol."

Bratislavčanom sa pod oknami
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Bratislavčanom sa pod oknami
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Situácia je naozaj neúnosná a ľudia sa pýtajú, čo v tejto veci mienia zodpovedné úrady robiť. Nájsť riešenie je podľa poslanca za Staré Mesto, Vladimíra Palka, pomerne jednoduché. "Už niekoľko mesiacov tlačím na Mestskú políciu, aby spolu so Štátnou políciou pravidelne vykonávali spoločné kontroly v danej oblasti. Obyvatelia sa však sťažujú, že kontroly nestačia a opilci im znepríjemňujú život do skorých ranných hodín. Okrem avizovaného kamerového systému by určite pomohli aj stále hliadky," uviedol pre Topky. 

Ráno si nájdu obyvatelia pred domami takýto neporiadok. 

Bratislavčanom sa pod oknami
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Bratislavčanom sa pod oknami
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Súčasné riešenie nefunguje

V danej veci sme samozrejme oslovili aj miestnu časť. Jej hovorkyňa nám potvrdila, že tento problém dôverne pozná, a že s prevádzkovateľmi podnikov sa pravidelne stretávajú a snažia sa ho spolu vyriešiť. Bohužiaľ to nepomáha. Zároveň skonštatovala to, čo Palko, že možnosti mestskej polície, ktorá sa záležitosťou zaoberá, má v tomto oklieštené možnosti. "Môžu prakticky udeľovať len pokuty. Prijali by sme preto väčšiu angažovanosť štátnej polície," povedala Nora Gubková. 

Čo na to teda samotná polícia? "Mestská polícia sa tomuto problému venuje pravidelne a zistené priestupky aj rieši. Len v júli tohto roku sme v Starom Meste zistili 168 porušení týkajúcich sa nedodržania stanovených prevádzkových hodín a 73 prípadov nepovolenej konzumácie alkoholických nápojov na verejných priestranstvách," povedal hovorca bratislavskej mestskej polície Peter Pleva. "V súvislosti s kontrolou dodržiavania prevádzkových hodín okrem bežného výkonu robíme aj špeciálne kontroly, ktorých sa zúčastňujú aj iné orgány, ako Policajný zbor, inšpektorát práce či finančná správa," doplnila jeho kolegyňa Ľubomíra Miklovičová. Podľa nej je obzvlášť ulica Beblavého mimoriadne problematická, pretože viac ako 10 percent všetkých júlových priestupkov týkajúcich sa nedodržania záverečných hodín zaevidovala polícia práve tu. Vzhľadom na personálne možnosti mestskej polície ale nie je možné, aby na Beblavého hliadkovala nepretržite. 

Bratislavčanom sa pod oknami
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Štátna polícia, ktorá má viac kompetencií než mestská, a teda viac možností, ako obmedziť neposlušných prevádzkovateľov, sa vyjadrila takto. "Zo strany útvarov v pôsobnosti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave I bol stav opakovane signalizovaný Odboru živnostenského podnikania Miestneho úradu. Z hľadiska vecnej a miestnej príslušnosti je práve v jeho kompetencii riešiť problém porušovania pravidiel prevádzky podnikov na území Starého Mesta," vysvetlil hovorca KR PZ v Bratislave, Michal Szeiff. 

Bratislavčanom sa pod oknami
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Odoberanie živnosti? Zabudnite

Dobre teda, tak sme oslovili aj Odbor živnostenského podnikania. Od ministerstva vnútra, pod ktorý spadá, sme sa dozvedeli, že čas a dobu prevádzky určuje obec/mestská časť, v ktorej sa prevádzkáreň nachádza, Všeobecne záväzným nariadením (VZN). V prípade porušenia má oprávnenie ukladať sankcie na mieste alebo rozhodnutím, informovala Michaela Paulenová z Tlačového odboru MV SR. Topky zaujímalo, či sa v najhoršom prípade nedá problém vyriešiť odobraním živnostenského oprávnenia. "Zrušenie živnostenského oprávnenia je veľmi vážna sankcia. K tomuto kroku sa pristupuje len vtedy, keď kontrolné orgány opakovane využili všetky inštitúty, ktoré neviedli k odstráneniu nezákonného stavu," doplnila s tým, že doporučuje problém riešiť opakovaným ukladaním sankcií. 

Bratislavčanom sa pod oknami
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Ako ale vidime, ukladanie pokút nepomáha. Je to ľahká matematika; podnikateľovi sa stále viac oplatí raz za čas zaplatiť nejakú tú pokutu akoby mal zavesiť svoje podnikanie na klinec. Na otázku zo začiatku článku, kedy sa dočkajú Staromešťania pokojného spánku, teda odpoveď stále nepoznáme. Je to, ako sami vidíte, jeden veľký začarovaný kruh. 

Viac o téme: BratislavaStaré mestoRušenie nočného kľudu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu