Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škandál vo Veľkom Lipníku, starosta napadol aktivistu: VIDEO Pocta eštebáckemu vrahovi!

Starosta aktivistu sotil dole. Zobraziť galériu (4)
Starosta aktivistu sotil dole. (Zdroj: Facebook/Ľuboš Lorenz, Adam Hanuljak)

VEĽKÝ LIPNÍK - Krv, modriny a zlomeninu. Takú odmenu mal uštedriť výtvarníkovi a aktivistovi Ľubošovi Lorenzovi starosta obce Veľký Lipník Peter Labant, keď Lorenz protestoval proti umiestneniu pamätnej tabule komunistickému prokurátorovi Pješčakovi v obci. Polícia už začala trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví a výtržníctva. Poškodenie tabule polícia dokumentuje ako priestupok proti majetku.

„Prvýkrát  v sanitke. Napadnutý miestnym debilom za nutnú obranu pred uctievaním  a velebením Pješčaka. Justičného komunistického eštebáckeho vraha. Ale podarilo sa! Alois Jeřábek dopadol horšie,“ napísal na Facebook Lorenz, ktorému vyjadrili mnohí známi solidaritu. Jeho napadnutie starostom obce majú dokumentovať siedmi svedkovia a dva videozáznamy. Lorenz sa mediálne zviditeľnil už minulý rok, keď pomaľoval farbou bustu Vasila Biľaka.

Výtvarník skončil so zlomeným rebrom po tom, ako chcel pomaľovať farbou pamätnú tabuľu venovanú bývalému komunistickému prokurátorovi, ministrovi spravodlivosti SSR a neskôr generálnemu prokurátorovi ČSSR Jánovi Pješčakovi, rodákovi obce Veľký Lipník. Lorenz nesúhlasil s tým, aby sme verejne propagovali komunizmus a vzdávali poctu ľuďom, ktorí páchali zločiny.

Aktivista vzal popolnicu, postavil sa na ňu a začal tabuľu potierať farbou. To sa však nepáčilo starostovi, ktorý vybehol z obecného úradu a Lorenza s krikom sotil dole. Spôsobil mu tým zlomeninu rebra, zranenie na hlave a početné modriny. Skratové konanie starostu nikto z Lorenzových spoluaktivistov nečakal.

Škandál vo Veľkom Lipníku,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Ľuboš Lorenz, Adam Hanuljak)

Žitňanská: Lorenz poukázal na nemorálnosť 

„Zlomil si mi rebro, Labant, mňa nie. Ja som neskončil. Skončil si ty. Ja som začal. Tá tabuľa tam nezostane. Už len kvôli Aloisovi Jeřábkovi. Ale nielen,“ opísal Labant , ktorý spomína na osud českého vojaka, ktorého komunisti za útek do zahraničia odsúdili na trest smrti.

„Ľuboš Lorenz je v nemocnici. A očakával by som, že starosta Labant v CPZ-ke! Nie tak na Slovensku,“ zastal sa aktivistu jeho známy na Facebooku. Podporu mu na Facebooku vyjadrila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská: „So znepokojením vnímam odhaľovanie pamätníkov rôznym politikom z dôb totality, považujem to za relativizáciu histórie. Úctu si zaslúžia predovšetkým obete režimov a nie ich predstavitelia. Ľuboš Lorenz, ktorý poukázal na nemorálnosť pamätnej tabule venovanej komunistickému prokurátorovi Jánovi Pješčakovi v obci Veľký Lipník, bol surovo napadnutý starostom obce. Pánovi Lorenzovi prajem skoré uzdravenie a nám všetkým dôsledné vyšetrenie tohto poľutovaniahodného incidentu.“

Žitňanská sa s Lorenzom spojila aj telefonicky. Podľa jeho slov prisľúbila dohliadnutie nad spravodlivým potrestaním páchateľov a osobné angažovanie sa v naliehaní na riadne vyšetrenie, a to aj ďalších trestných činov, ku ktorým v súvislosti s týmto podlým útokom došlo.

Takto vyzeral Lorenz po napadnutí starostom.
Zobraziť galériu (4)
Takto vyzeral Lorenz po napadnutí starostom.  (Zdroj: Facebook/Ľuboš Lorenz)

Ústav pamäti národa hovorí o hyenizme a totálnom výsmechu

Proti odhaleniu pamätnej tabule bývalému komunistickému prokurátorovi protestuje aj Ústav pamäti národa (ÚPN). Z hľadiska vyrovnávania sa s obdobím neslobody to ústav považuje za rovnako nebezpečné ako pokusy neonacistov ospravedlňovať nacistické zločiny.

ÚPN v dnešnej tlačovej správe označil akt obyvateľov východoslovenskej obce za faktickú rehabilitáciu bývalého komunistického exponenta. Podľa hovorcu ústavu Tibora Ujlackého sa 25 rokov po páde železnej opony stávame svedkami relativizovania pravdy o našej minulosti. Ujlacký pripomenul, že takýmto činom bolo i minuloročné odhalenie pamätníka vysokému komunistickému funkcionárovi Vasilovi Biľakovi.

„V mene ÚPN aj v mene všetkých obetí totalitného komunistického režimu vyjadrujem ostrý protest proti tomu, aby sa na Slovensku 26 rokov po skončení komunistickej totality začali stavať pamätníky nepotrestaným členom a exponentom zločineckých organizácií, akými zjavne boli aj KSČ a KSS,“ vyhlásil predseda správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák.

Vyzval demokratické sily na Slovensku, aby sa pripojili k protestu a odsúdili iniciatívu, ktorá je znevážením pamiatky obetí komunistickej totality. Rovnako vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby konali aj vo veci brutálneho fyzického napadnutia výtvarníka Ľuboša Lorenza starostom obce Veľký Lipník, ku ktorému malo dôjsť v sobotu (28.5.). 

Škandál vo Veľkom Lipníku,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tms Mkr)

„Žiadny kultúrny dom v obci Veľký Lipník či iné zásluhy Jána Pješčaka v prospech jeho rodákov nemôžu ospravedlniť zlo a zločiny, ktoré boli vďaka KSČ a KSS počas viac ako 40 rokov a aj za jeho pôsobenia vo vrcholných straníckych a justičných funkciách spáchané,“ zdôraznil Krajňák.

ÚPN podľa jeho hovorcu nepopiera zásluhy Jána Pješčaka pre rodnú obec Veľký Lipník v období, keď patril k vrcholným predstaviteľom komunistického režimu. „Ale odhalenie pamätnej tabule osobe, ktorá má na svedomí kontroverzné uzavretie kauzy Cervanová, zametenie trestného stíhania Vasila Biľaka za vlastizradu počas prípravy okupácie Československa v roku 1968, ale hlavne rozsudok smrti a následnú popravu dnes už rehabilitovaného čatára Aloisa Jeřábka, ktorý sa v r. 1953 pokúsil ujsť zo socialistického Československa, považujeme za vrchol hyenizmu a totálny výsmech obetiam komunistického totalitného režimu, ktorý sme tu mali v rokoch 1948-1989, a súčasne aj ako provokáciu pre všetkých demokraticky zmýšľajúcich občanov,“ doplnil Ujlacký.

Zábery pochádzajú z pripravovanéh dokumentu Adama Hanuljaka.

Viac o téme: Pamätná tabuľaĽuboš LorenzVeľký LipníkPješčak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu