Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vyjadrenie ku spornej karikatúre

Martin Schulz
Martin Schulz (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vysvetlenie ku karikatúre uverejnenej 5.5.2016 na portáli Topky.sk.

Karikatúra reaguje na  návrh Európskej komisie predstavený 4.5.2016. Podľa tohto návrhu sa štáty, ktoré odmietnu prijať utečencov, budú môcť „vykúpiť“ pokutami.

„Bruselské rozhodnutie“ na karikatúre stelesňuje predseda európskeho parlamentu pán Martin Schulz, ktorý túto možnosť naznačil už minulý rok a zároveň najviac kritizoval postoj krajín V4 k utečeneckej kríze a naznačil dokonca aj finančné postihy pre tieto štáty.

Nižšie je uvedené znenie návrhu EK.

Ospravedlňujeme sa za nevhodné spracovanie tejto témy. Cieľom karikatúry v žiadnom prípade nebolo šírenie anitsemitizmu ani vytváranie súvislosti s karikatúrou z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré v nej niektorí kritici na internete hľadali. Karikatúra, ktorá u mnohých kritikov na internete vyvolala neželané asociácie, bola okamžite stiahnutá a redakcia bude v budúcnosti venovať zvýšenú pozornosť interpretácii podobných kontroverzných tém.

 

Šéfredaktor spravodajstva

Branislav Karvaš

 

04.05.2016

 

EK súhlasila s finančnými kompenzáciami za odmietnutie utečencov

 

Brusel 4. mája (SITA) - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že plánuje zásadne zmeniť európsky azylový systém tak, aby sa zmiernil tlak migrantov na niektoré krajiny. Informovala o tom agentúra DPA.

Členské krajiny, ktoré odmietnu mechanizmus prerozdeľovania migrantov, budú musieť platiť finančné kompenzácie, a to vo výške 250.000 eur za jedného neprijatého utečenca. Návrh komisie podľa predchádzajúcich medializovaných informácií počíta so zachovaním hlavnej zásady súčasného tzv. dublinského systému, že krajina, cez ktorú migranti prvýkrát vstúpili na územie Európskej únie, musí sama zvládnuť spracovanie žiadosti o azyl.

V prípade, že niektorá krajina na vonkajších hraniciach EÚ nebude nápor migrantov zvládať, mali by si ich prerozdeliť ostatné členské štáty EÚ, a to podľa veľkosti a ekonomického potenciálu. Počítať sa budú aj utečenci, ktorých členský štát prijme z tretích krajín, napríklad z Turecka.

   Ak sa stanovená kvóta v priebehu dvanástich mesiacov prekročí o viac ako polovicu, noví žiadatelia o azyl by sa mali prerozdeliť do ďalších európskych krajín. Štáty sa na tomto systéme nemusia podieľať, avšak krajinám, ktoré sa do neho zapojili, musia zaplatiť kompenzáciu 250.000 eur za každého utečenca.

S týmto návrhom musia súhlasiť krajiny EÚ a Európsky parlament.


(SITA)

Viac o téme: Karikatúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu