Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľká lesná tragédia na FOTO: Ľudia chodili niekoľko dní okolo, potom prišlo drsné odhalenie

Podľa svedka sypali sutinu na miesto minimálne tri dni Zobraziť galériu (3)
Podľa svedka sypali sutinu na miesto minimálne tri dni (Zdroj: Tip čitateľa/Jozef)

BRATISLAVA – Po tom, ako sme na Topkách zverejnili upozornenie na obrovské kopy sutiny na ceste z plánok na Kačín, dozvedeli sme sa ešte zarážajúcejšiu informáciu. Vysvitlo, že v lese možno nebolo všetko s kostolným poriadkom.

Minulý týždeň sme na Topkách zverejnili svedectvo Daniely, ktorá upozornila na kopy sutiny na ceste z Plánok na Kačín. Neporiadok podľa jej slov blokoval cestu nielen cyklistom, ale aj chodcom. Do redakcie nám vzápätí napísal aj Jozef, ktorému osud slovenskej prírody takisto nie je ľahostajný.

Mapa najnebezpečnejších skládok Slovenska: Na týchto miestach tiká časovaná bomba

Jozef nám poslal ďalšie dve fotografie dokumentujúce rozsah škôd. „Najhoršie na tom je, že zasypali mokrade, ktoré tam boli dlhé roky, žilo tam plno žiab a žubrienok či iných malých vodných živočíchov. Minulý víkend tam plávali kačky,“ smutne opísal Jozef, podľa ktorého sutinu na miesto sypali minimálne tri dni, a ktorý vo veci iniciatívne oslovil Štátnu ochranu prírody a Slovenskú inšpekciu životného prostredia.

Veľká lesná tragédia na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Jozef)

Topkám sa vďaka tipom čitateľov podarilo zistiť, že sutina na ceste nemá čo robiť. „Územie má v správe Chránená krajinná oblasť Malé Karpaty. SIZP sa o tejto skutočnosti dozvedela od vás a budeme ju riešiť. Aký je rozsah a či v uvedenom prípade vznikla škoda, sa zatiaľ vyjadriť nevieme. Veľmi by nám pomohlo, keby ste mali  akékoľvek bližšie informácie alebo osoby, ktoré túto skutočnosť nahlásili (či náhodou neboli videné nejaké motorové vozidlá s označením),“ komentoval skutočnosť Jozef Prohászka, riaditeľ Inšpektorátu životného prostredia Bratislava, ktorý zároveň vyzval svedkov, aby podozrivé detaily prípadu nahlásili.

Podľa Vlastimila Rezeka, hovorcu štátneho podniku LESY Slovenskej republiky je už sutina z cesty odprataná. Dodal, že pravdepodobne ju na miesto doviezli vlastníci lesného územia, aby ňou zarovnali cestu.

Veľká lesná tragédia na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Jozef)

Viac o téme: SutinaKačín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu