Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nový DÔKAZ, ktorý od základov mení históriu: Ameriku objavili naši predkovia z Veľkej Moravy!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Zdá sa, že učebnice dejepisu po celom svete sa budú musieť opäť prepisovať. Výskumný tím v kanadskom Newfoundlande prišiel s prevratným objavom. V ľade našli totiž nezvyčajne zachovanú písomnú zmienku o prvých návštevníkoch z Európy. Zistenie je o to šokujúcejšie, že dokumenty obsahujú aj mapu a opis cesty bojovníkov, ktorí pochádzajú zo strednej Európy a na dlhú cestu naprieč oceánom sa vybrali po zániku Veľkej Moravy. Viedol ich istý chrabrý bojovník menom Mojmír. O tom sa doteraz predpokladalo, že zahynul v bitke.

Šéf archeologického výskumu na univerzite v St. John´s  Steve Topies oznámil, že historické zápisky vznikli v 10. storočí. To by znamenalo, že predkovia Slovákov sa dostali na nový kontinent o niekoľko storočí skôr ako Krištof Kolumbus a o celé storočie skôr ako Vikingovia. Podľa Topiesa je dôkaz, ktorý objavili pri skúmaní  ľadovca pri pobreží, nezvyčajne detailný a dôveryhodný. „Vďaka zmrazeniu vydržal desať storočí v takom stave, ako by ho napísali včera.

Mapa cesty družiny Mojmíra II.
Zobraziť galériu (4)
Mapa cesty družiny Mojmíra II.  (Zdroj: topky)

Prvá vecú, ktorú jeho tím musel riešiť, bola analýza písma. Kvôli tomu museli povolať do Kanady aj slovenských expertov na cyriliku. Po mesiacoch dešifrovania neverili vlastným očiam. Text do podrobností popisuje, ako družina asi dvadsiatich mužov musela utiecť z Veľkej Moravy pred hrozbou smrti. Na jej čele stál Mojmír II., syn známeho vladára Svätopluka.

Už od počiatku svojej cesty bolo ich plánom objaviť zem, v ktorej by sa mohli usadiť. Cieľom bolo nájsť územie, na ktorom by žili v mieri, čo bolo v tej dobe v Európe, ktorú dennodenne sužovali vojenské konflikty, nepredstaviteľné.

Steve Topies zverejnil veľkolepý objav
Zobraziť galériu (4)
Steve Topies zverejnil veľkolepý objav  (Zdroj: topky)

Najskôr sa skupina vybrala na sever, riekou Odra sa preplavili až do Baltského mora. Tam ich uvítal vikingský panovník, ktorý ponúkol vzácnej návšteve lode a sprievodcu menom Larsson. Mojmír II. sa na oplátku zaviazal, že v prípade objavenia novej zeme, tá pripadne pod vládu Vikingov. Mojmíra dokonca pred cestou oženili s dcérou kráľa Ignurssona a po svadbe prijal jej meno.

Mojmír II. objavil Ameriku
Zobraziť galériu (4)
Mojmír II. objavil Ameriku  (Zdroj: topky)

Okolo roku 911 sa vydala družina na plavbu na západ. Po tom, čo ich zastihla pri pobreží Grónska búrka, stratili sa a doplávali až k východnému pobrežiu Kanady. Tu založili prvú kolóniu, ktorú nazvali podľa slovanského boha búrky Perún. V poslednej zmienke v dokumentoch sa píše o stretnutí s domorodými obyvateľmi, ktorí boli podľa pisateľa mierumilovní a priateľskí. O tom, čo sa stalo potom, už existujú len domnienky. Podľa výskumníkov je pravdepodobné, že časť družiny sa chcela vrátiť do Európy, aby oznámili svoj objav. Ďalšia časť sa zrejme asimilovala do miestnej komunity.

Faktom však zostáva, že prvými, kto objavil Ameriku, boli naši predkovia žijúci na Veľkej Morave.

Redakcia portálu Topky.sk vám želá veselý 1. apríl :-)

Viac o téme: AmerikaVeľká MoravaMojmír II
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu