Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Riaditeľ zo St. Ľubovne nevedel o svojich štrajkujúcich učiteľoch: Keď to zistil, hneď konal

Buvalič osobne s ministrom Draxlerom. Zobraziť galériu (2)
Buvalič osobne s ministrom Draxlerom. (Zdroj: repro sosjsl.sk)

STARÁ ĽUBOVŇA – Štrajkujúci učitelia robia vrásky nielen vláde, ale aj niektorým riaditeľom škôl. Jeden z nich sa pekne vyfarbil. Keď riaditeľ Strednej odbornej školy v Starej Ľubovni Vladimír Buvalič zistil, že sa do štrajku zapojili aj jeho učitelia, urobil nepochopiteľný krok. Iniciatíve slovenských učiteľov poslal list, ktorý vyznieva výhražne. On však takýto tón mailu popiera.

Ťažko si predstaviť nepríjemné prekvapenie, aké zažil riaditeľ Buvalič, keď si prezrel zoznamy škôl zapojených do štrajku a zbadal tam meno aj tej svojej. „Na vašej webovej stránke som zistil, že registráciu do štrajku urobili aj naši pedagogickí, resp. odborní zamestnanci,“ začal svoj mail smerovaný k Iniciatíve slovenských učiteľov.

Následne ich požiadal o to, aby jeho vlastných nespokojných zamestnancov "nabonzovali": „Žiadam Vás o identifikačné údaje, pod ktorými bola táto registrácia urobená, a to z toho dôvodu, že ako zamestnávateľa ma o tejto ich individuálnej registrácii do dnešného dňa neoboznámili, ako aj z dôvodu, aby som mohol vykonať ďalšie právne kroky vyplývajúce zo Zákonníka práce v súvislosti s účasťou zamestnancov v štrajku.“

Kroky v rámci zákona

Nakoľko si bol aj pán riaditeľ vedomý toho, že túto informáciu zrejme nedostane, v druhej časti mailu prosil aspoň o vyškrtnutie svojej školy zo zoznamu štrajkujúcich. Na túto prosbu však ISU reagovala odmietavo a vo svojom vyjadrení nezabudla riaditeľovi pripomenúť, že v rámci zákona nemôže voči svojim zamestnancom podniknúť nijaké právne kroky.

Riaditeľ zo St. Ľubovne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: topky)

„Ako zamestnávateľ nemáte právo brániť vašim zamestnancom v účasti na štrajku, ani ich nijakým spôsobom zastrašovať. Zo Zákonníka práce vám nevyplývajú nijaké možnosti postihu vašich zamestnancov za účasť v zákonnom štrajku,“ odpísala za ISU Diana Ghaniová a dodala, že zvažujú zverejnenie zastrašujúceho emailu.

Opýtali sme sa priamo riaditeľa Buvaliča, ktorý nám poslal aj zvyšok konverzácie medzi ním a ISU, ako svoju požiadavku myslel: O iniciatíve ISU boli a sú priebežne informovaní všetci zamestnanci školy. Každý zamestnanec má umožnené v škole kedykoľvek navštíviť Vašu internetovú stránku. Nikdy som nikoho nezastrašoval a ani nikomu nebránil zúčastniť sa štrajku. Osobne som sa niekoľkokrát zúčastnil odborárskych štrajkov.

Pozrite sa do vlastného manuálu

Keď riaditeľ hovoril o "právnych krokoch", myslel tým podľa vlastných slov také, ktoré je povinný ako štatutár riešiť, čiže mzda, resp. náhrada mzdy v čase štrajku, odvody do sociálnej i zdravotnej poisťovne, zastupovanie zamestnancov vo výchovnovzdelávacom procese v čase ich účasti v štrajku a iné interné veci vo vzťahu k žiakom, rodičom a v súvislosti s účasťou zamestnancov v štrajku a s prevádzkou školy.

Úmysel pána riaditeľa bol teda profesionálny, v ďalšej časti mailu upozornil ISU na vlastný manuál: Poprosil by som Vás, aby ste sa oboznámili s tým čo píšete vo svojom Štrajkovom manuáli v časti 1. Komunikujem s kolegami, odsek 9 i v časti 2. Komunikujem s riaditeľom, odsek prvý a štvrtý. Vyprosím si od Vás, aby ste sa mi vyhrážali príslušnými orgánmi, pretože som sa ničím neprevinil a cieľom môjho e-mailu nebolo nič iné, len to, aby som si splnil svoje povinnosti. 

Riaditeľ Vladimír Buvalič (vpravo) s ministrom školstva Jurajom Draxlerom
Zobraziť galériu (2)
Riaditeľ Vladimír Buvalič (vpravo) s ministrom školstva Jurajom Draxlerom  (Zdroj: repro sosjsl.sk)

Na náš mail odpovedal takto: Vzhľadom na to, že nemám záujem ďalej vyhrocovať vzniknutú situáciu v súvislosti s e-mailovou komunikáciou medzi mnou a ISU, nechcem sa viac k tomuto problému vyjadrovať.“ Pán riaditeľ Buvalič nás ešte vyzval, aby sme školu navštívili a o jeho prístupe k učiteľom sa presvedčili sami. Prečo sa teda musel riaditeľ pýtať ISU na to, kto v jeho škole štrajkuje, ak má so zamestnancami také dobré vzťahy?

Riaditeľ Buvalič minulý rok dostal, osobne od ministra školstva Juraja Draxlera ocenenie, Medailu sv. Gorazda za „dlhoročnú riadiacu a pedagogickú prácu a výsledky dosiahnuté vo výchovno-vzdelávacom procese v oblasti odborného školstva“. Spoločnou fotografiou sa pýši aj na oficiálnej stránke školy.

Viac o téme: Štrajk učiteľovStredná odborná školaMinister školstva Juraj Draxler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu