Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko čaká hodina H, prvýkrát v histórii vlastná vesmírna družica: Čoho sa boja naši vedci?

Družica má ambíciu zviditeľniť Slovensko vo svete Zobraziť galériu (6)
Družica má ambíciu zviditeľniť Slovensko vo svete (Zdroj: SOSA)

BRATISLAVA - Slovensko bolo až doteraz krajinou, ktorá sa ešte nemohla pochváliť vlastnou družicou, hoci máme u nás veľa talentovaných technológov. Dnes je všetko inak. Naša prvá družica ponesie meno skCUBE a na obežnú dráhu Zeme poputuje už koncom prvej polovice roka 2016.

Slováci majú svojho prvého kozmonauta už dávno, ale na svoju prvú družicu si museli počkať dlhšie, než krajiny široko-ďaleko okolo nás. S myšlienkou dohnať tento technologický deficit prišla Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA).      

Tento nový vynález reprezentuje Slovensko: Vyskúšali sme prvý terénny elektromobil   

Slovensko je v rámci vedy a výskumu dlhodobo na chvoste Európskej únie a až doteraz chýbala individuálna a politická vôľa na to, aby niekto obdobné aktivity presadzoval. Vlády sa zameriavali na riešenie iných problémov a neinvestovali do školstva či vedy, zhodli sa autori projektu, ktorí dúfajú, že slovenská družica skCUBE prispeje k pozitívnym zmenám v tejto oblasti.

Zľava - Jakub Kapuš (predseda SOSA), Peter Pellegrini (predseda NR SR), Ondrej Závodský (Žilinská univerzita v Žiline), Miroslav Šmelko (Letecká fakulta TUKE)
Zobraziť galériu (6)
Zľava - Jakub Kapuš (predseda SOSA), Peter Pellegrini (predseda NR SR), Ondrej Závodský (Žilinská univerzita v Žiline), Miroslav Šmelko (Letecká fakulta TUKE)  (Zdroj: SOSA)

Slovensko čaká hodina H,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SOSA)

Veda sa dá robiť aj doma

„Sila najväčších ekonomík sveta spočíva v tom, že obchodujú s vedomosťami. Práve naša organizácia svojimi popularizačnými aktivitami začala vzbudzovať záujem verejnosti o túto problematiku. Diskusiu rozvíril hlavne projekt skCUBE a veríme, že nadchne mnoho mladých ľudí pre štúdium technických odborov. Tým, ktorí už študujú, zas môže ukázať, že netreba utekať do zahraničia, ale realizovať sa dá aj doma,“ myslia si mladí technológovia.

Ďalší objav preslávil Slovensko na celom svete: Výskumník našiel les s chodiacimi stromami

SkCUBE je miniatúrny satelit typu CubeSat a ako vyplýva aj z názvu, je to kocka, ktorej strana je dlhá 10 centimetrov a hmotnosť presne 1 045 g. Na každej zo svojich šiestich strán ma solárne články s anténami umiestnenými v spodnej časti, ktorými bude komunikovať so stanicou na Zemi.

Pri pohľade zvonka je slovenská družica podobná iným družiciam typu CubeSat. „Je to rozmerový štandard, čiže vonkajšie rozmery a maximálna hmotnosť družice sú dané. Tento štandard bol zavedený kvôli zlacneniu a zjednodušeniu vypúšťania satelitov. Ich unifikácia uľahčuje schopnosť umiestniť satelit na ľubovoľný nosič, resp. raketu,“ vysvetlili konštruktéri s dodatkom, že družica sa môže prirovnať k námornému kontajneru vzhľadom na jeho ľahkú manipuláciu v akomkoľvek prístave, či už sa ukladá na lode, na vlak alebo automobilový ťahač. Najpodstatnejšou zložkou je však obsah satelitu, teda elektronika, ktorá sa nachádza vo vnútri, a ktorá ho robí jedinečným.

Slovensko čaká hodina H,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SOSA)

Unikátny operačný systém a senzor

„Všetky časti satelitu boli od základu navrhnuté inžiniermi v našom tíme. Mnoho tímov používa hotové komponenty dostupné na trhu, ale my sme sa rozhodli ísť vlastnou cestou,“ podotkli technológovia, ktorí pri konštruovaní satelitu získali nové vedomosti a cenné know-how. Počas návrhu sa im totiž podarilo vyvinúť aj niekoľko unikátnych vecí. „Patrí medzi ne napríklad operačný systém, ktorý sme celý naprogramovali sami. Následne vieme spomenúť veľmi presný senzor, ktorý má za úlohu zistiť natočenie satelitu voči Slnku. Teoreticky môže byť až o rad presnejší ako tie, ktoré používajú ostatné svetové tímy,“ spresnili slovenskí vedci.

Slovenská genetička odhalila tajomstvo inteligentných mužov: Nadanie súvisí s testosterónom

Náročný vedecký projekt odštartoval v roku 2011 a procesuálne pokračoval až do oficiálneho ukončenia, ktorý finišoval dátumom 7. január 2016. Ako priznali samotní technológovia, zostrojovanie je a vždy aj bolo vecou kompromisov medzi vedou, technologickými možnosťami a financiami. „SkCUBE už prešla veľmi dlhú cestu na to, aby sme si mohli dovoliť nejakú chybu. Avšak, ani to nám nezaručuje stopercentnú istotu, že na orbite bude všetko v poriadku a tá bezmocnosť, ktorá nám zatiaľ nedá spávať, je veľmi nepríjemná, no nanešťastie k takýmto projektom vždy patrí,“ zdôveril sa vedecký tím.

Slovensko čaká hodina H,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SOSA)

Chceme zviditeľniť Slovensko

Mladí technológovia pevne dúfajú, že Slovensko zviditeľní aj družica skCUBE a výskum, ktorý nesie na palube. „Nad budúcnosťou nášho výskumu, samozrejme, premýšľame a máme už v hlavách nápady na pokračovanie, ako napríklad vývoj malého nosiča (rakety) ARDEA s hybridným raketovým motorom, schopného vyniesť dvojkilogramový náklad do výšky 120 kilometrov,“ prezradili výskumníci, ktorí by  najprv chceli do úspešného konca dotiahnuť tento projekt a stavať na skúsenostiach, ktoré vďaka nemu získali.

Na vývoji družice sa podieľalo množstvo partnerov a osobitný podiel na realizácii projektu má podľa SOSA Žilinská univerzita, konkrétne Elektrotechnická fakulta, ďalej Ministerstvo dopravy a ministerstvo školstva. Do tímu skCUBE sa pridala aj Letecká fakulta TUKE. Medzi ďalšie školy, ktoré na projekte spolupracovali, patrí Slovenská zdravotnícka univerzita, ktorá pomáhala s testovaním radiačnej odolnosti súčiastok. Vesmírny projekt podporilo približne dvadsať slovenských technologických firiem. V rámci rôznych crowdfundingových kampaní mu však pomohlo aj mnoho jednotlivcov, medzi nimi tiež slovenský premiér, vďaka ktorému technológovia získali potrebnú čiastku na vynesenie družice na orbitu.

Slovensko čaká hodina H,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SOSA)

Slovensko čaká hodina H,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SOSA)

 

Viac o téme: SatelitSkCUBEPrvá slovenská družica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu