Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najzáhadnejší objekt slnečnej sústavy: Deviata Planéta X prekvapuje aj slovenských vedcov

Jakub Kapuš, predseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) Zobraziť galériu (2)
Jakub Kapuš, predseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) (Zdroj: SOSA)

BRATISLAVA – V roku 2006 astronómovia vyškrtli Pluto zo zoznamu planét našej slnečnej sústavy, aby sa teraz opäť dozvedeli, že v nej možno nie sme len ôsmi. Prečítajte si, čo hovorí o novoobjavenej obyvateľke našej slnečnej sústavy Jakub Kapuš, líder projektu prvej slovenskej družice skCUBE.

Ako je možné, že vedci planétu tak dlho prehliadali?

Pokiaľ Planéta X existuje, musí byť tak ďaleko, že jej jasnosť na oblohe je na hranici našich pozorovacích možností. Stále objavujeme aj nové telesá Kuiperovho pásu, zďaleka však ešte nepoznáme všetky, pretože získavaniu týchto dát predchádzajú náročné výskumné procesy. Práve na základe pozorovania dráh týchto vzdialených telies vedci došli na to, že ich zrejme ovplyvňuje doteraz neznáme a veľké teleso.

Ako sa ju astronómom podarilo nájsť, ak je jej existencia stále sporná?

Astronómovia z kalifornskej univerzity CALTECH študovali dráhy niektorých vzdialených telies Kuiperovho pásu a zistili, že dráhy šiestich sledovaných objektov vykazujú anomálie a pravdepodobne existuje väčšie neznáme teleso, ktoré na ne pôsobí svojou gravitáciou. Podobným spôsobom bola v minulosti objavená aj planéta Neptún.

Je možné, alebo bude možné ju pozorovať zo Zeme?

Hypotetická planéta je pravdepodobne na hrane pozorovacích schopností našej techniky, avšak, predpokladá sa, že pokiaľ skutočne existuje, bolo by možné ju najväčšími pozemskými teleskopmi pozorovať. O to sa už astronómovia dokonca nejaký čas pokúšajú pomocou teleskopu Subaru na Havaji. Odhadujú, že hľadanie môže trvať až 5 rokov.

Aké sú pravdepodobné rozmery planéty a ako dlho obieha okolo Slnka?

Podľa výpočtov by planéta mala byť približne 10-krát ťažšia ako Zem a jej priemer je 2-4 násobne väčší. Hypotetická planéta by sa mohla nachádzať za dráhou Neptúna, vo vzdialenosti od Slnka až 1 200-krát väčšej ako naša Zem. To je tak ďaleko, že jeden rok, teda jeden obeh okolo Slnka na tejto planéte môže trvať až 15 000 pozemských rokov. Pre porovnanie, rok na trpasličej planéte Pluto trvá 248 pozemských rokov.

Má ešte nejaké ďalšie zvláštnosti?

Z gravitačného pôsobenia na iné objekty vieme odhadnúť maximálne jej hmotnosť a jej orbitu.

Je možné, že podobných neobjavených planét v našej slnečnej sústave je viac?

Mysleli sme si, že žiadne ďalšie teleso o veľkosti planéty sa už v našej slnečnej sústave nenachádza. Aj tento objav ukazuje, že o svojom najbližšom okolí - slnečnej sústave - vieme stále málo a mali by sme ho skúmať ďalej :)

Budú musieť odborníci po jej objavení pozmeniť dráhy dopadu asteroidov?

Objavením planéty nám vo vesmíre žiadna hmota nepribudla, takže zmapované kolízne dráhy asteroidov zostávajú nezmenené. Okrem iného, možný gravitačný vplyv Planéty X na dráhy telies v pásme asteroidov je oveľa menší ako aktuálna presnosť výpočtov známych kolíznych dráh.

Najzáhadnejší objekt slnečnej sústavy:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Slnečná sústavaSkCUBEDeviata Planéta X
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu