Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Americkí novinári odhalili krutú pravdu o Slovensku: Muničný raj teroristov, tvrdia tajné služby

Minimálne v dvoch francúzskych útokoch boli použité slovenské zbrane. Zobraziť galériu (4)
Minimálne v dvoch francúzskych útokoch boli použité slovenské zbrane. (Zdroj: afg.sk, SITA)

PARTIZÁNSKE – Zbrane použité pri krvavých teroristických útokoch vo Francúzsku pochádzali z Partizánskeho! Neuveriteľnú pravdu priniesol prestížny denník Wall Street Journal vo svojej reportáži. Po tom, čo sa prvotná informácia objavila v médiách, rozhodli sa vypátrať viac o obchode, z ktorého majú zbrane džihádistov pochádzať.

Obchod v Partizánskom, ktorý sídli v suteréne budovy zo socialistickej éry, sa už viac ako 20 rokov predáva expanzné zbrane a repliky nacistických uniforiem súkromným zberateľom. Práve z tejto predajne majú pochádzať aj zbrane použité pri minimálne dvoch teroristických útokoch na území Európy. Znehodnotené a tu zakúpené zbrane boli totiž opäť prerobené na funkčné, tvrdí denník.

Európske bezpečnostné zložky potvrdili, že zbrane legálne zakúpené v obchode vlastnenom spoločnosťou AFG Security – Corporation, s.r.o. boli prevezené do bezpečných domov v západnej Európe, predovšetkým do Belgicka. Džihádisti následne použili tieto zbrane pri útoku na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo v januári a pri útoku na vlak v auguste, ktorý bol zmarený jedným z cestujúcich po tom, čo zbraň zlyhala.

Máte 18? Zbraň je vaša!

Francúzsky policajný dôstojník na margo udalosti vtedy oznámil: „Automatická zbraň typu AK-47 použitá pri zmarenom útoku v rýchlovlaku Thalys pochádza od rovnakého poskytovateľa ako zbraň použitá v januári. Útočníci nedostali zbrane priamo zo Slovenska, ale od sprostredkovateľa z Belgicka.“

Až donedávna podľa slovenských zákonov platilo, že expanzné, teda špeciálne upravené zbrane tak, aby sa z nich dalo strieľať len slepými nábojmi, si mohol kúpiť ktokoľvek nad 18 rokov aj bez zbrojného preukazu. V iných európskych štátoch sú tieto pravidlá omnoho prísnejšie, po útoku na redakciu Charlie Hebdo zákony upravila aj slovenská vláda.

Nové číslo týždenníka Charlie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Tento krok však zrejme prišiel neskoro. Už v minulosti totiž nemecké bezpečnostné zložky vyšetrovali firmu AFG v súvislosti s trestným činom nemeckého občana, ktorý bol odsúdený za nedovolené držanie a manipuláciu expanzných zbraní. Ozvali sa aj ďalšie štyri európske krajiny, ktoré sa stretli s podobnými prípadmi.

Krvavý piatok trinásteho

Kompetentní vyšetrujú, či boli zbrane zo Slovenska použité aj pri parížskej masakre z piatka 13. novembra. „Musíme ešte vystopovať ich pôvod. Ale obávame sa, že išli tradičnou cestou,“ uviedol jeden z francúzskych vládnych činiteľov. Tento týždeň slovenská polícia prehľadala niekoľko domov v rôznych slovenských mestách v snahe zadržať potenciálnych spojencov parížskych útočníkov.

Americkí novinári odhalili krutú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Do účtov firmy AFG sa pustili ešte po januárových útokoch, vysvitlo, že viacero expanzných zbraní predali aj belgickým klientom. Tieto informácie majú veľmi silný vplyv aj na aktuálne rozhovory o bezpečnosti Schengenu. Jeden z belgických úradníkov na margo voľného cestovania povedal: „Videli sme zbrane zo Slovenska, ktoré sa dajú veľmi ľahko opraviť, aby boli plne funkčné.“

Odborník z Flámskeho mierového inštitútu tvrdí, že v Belgicku žije veľké množstvo ľudí, ktorí majú možnosti aj znalosti na to, aby expanzné zbrane opäť sfunkčnili: „Žije tu veľa ľudí, ktorí zbrane veľmi dobre poznajú.“ Za posledný rok sa prípady zadržaných priekupníkov množia vo viacerých štátoch Európskej únie. Nemecké záznamy z pojednávaní často odkazujú práve na slovenskú spoločnosť AFG.

Najslabší článok v Európe

Desiatky samopalov, granáty, samovražedné vesty a tisíce nábojov, ktoré mali k dispozícii radikálni islamisti z teroristickej skupiny IS počas posledných tragických atentátov na obyvateľov Paríža, však omráčili všetky európske bezpečnostné orgány. Francúzsky generálny prokurátor Francois Molins označil toto vybavenie za „totálny vojenský arzenál“.

Aj toto sú expanzné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Je jasné, že zbrane, ktoré kriminálnici plánujú použiť pri páchaní trestnej činnosti, často pochádzajú aj zo Stredného východu či z Balkánu. Dovážajú sa napríklad aj do Rotterdamu cez prístavy v Turecku či Libanone skryté vo veľkých námorných kontajneroch. „Slovensko bolo najslabším článkom v Európe,“ priznal však tvrdú pravdu Roman Ficek, ktorý pomáhal so zmenou slovenského zákona v júli tohto roka.

Viac o téme: Expanzné zbraneParížske útoky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu