Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko vyšle do Maďarska okrem policajtov aj vojakov a techniku

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Okrem policajtov Slovensko vyšle do Maďarska aj vojakov. Pri riešení migračnej krízy pomôžu južnému susedovi v rámci vojenského cvičenia Balaton 2015. Oznámil to dnes minister obrany Martin Glváč.

Počet vojakov minister nespresnil. Rokovania s maďarskou stranou ohľadom zapojenia Slovenska do cvičenia podľa neho totiž ešte neboli ukončené. Spolu s nimi pôjde na juh aj vojenská technika. Slovensko reaguje na konkrétne požiadavky Maďarska, zdôraznil Glváč.

„To, čo vieme poskytnúť a o čom sa momentálne hovorí, je niektorá naša technika: dopravné autá, vysokozdvižné vozíky, bagre, ženijná technika, nejaká spojovacia technika a, samozrejme, účasť vojakov,“ informoval minister.

Vojenské cvičenie Balaton 2015 Maďarsko podľa Glváča iniciovalo v súvislosti s migračnou krízou. Definitívnu podobu slovenského vojenského príspevku má schváliť bezpečnostná rada a vláda na budúci týždeň, pretože ide o cvičenie na území iného štátu. Ozbrojené sily SR majú v Maďarsku pôsobiť dva mesiace - cvičenie sa podľa slov ministra uskutoční od 15. októbra do 15. decembra.

Vláda dnes rozhodla o tom, že do Maďarska vyšle 50 policajtov, ktorí budú od budúceho týždňa vykonávať hliadkovú činnosť na schengenskej srbsko-maďarskej hranici. Budapešti so zvládnutím prílevu utečencov na hraniciach pomáha aj Česká republika.

Česká vláda ponúkla Maďarsku na stráženie vonkajších hraníc EÚ 50 policajtov a 100 vojakov. Minulý týždeň schválila vyslanie 25 vojakov. Špeciálne vypraveným vlakom vyrazilo v utorok (13.10.) do Maďarska 21 českých vojakov s technikou.

Podľa Glváča vojenské cvičenie Balaton 2015 vyplýva zo spoločného postupu krajín V4. Minister očakáva, že sa do neho zapojí aj Poľsko. O tejto veci dnes bude komunikovať so svojím poľským rezortným náprotivkom.

Viac o téme: Martin Glváč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu