Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Slovensko má ďalší archeologický unikát: Pri kopaní kanalizácie našli záhadný opasok

Rusovce sú zlatým dolom pre archeológov Zobraziť galériu (11)
Rusovce sú zlatým dolom pre archeológov (Zdroj: BVS)

BRATISLAVA/RUSOVCE – Odkedy bola v roku 1961 objavená Gerulata, čiže základy rímskeho vojenského tábora v centre bratislavskej mestskej časti Rusovce, pre archeológov nastali bohaté časy. A to doslova. Pri kopaní kanalizácie teraz opäť našli v zemi stovky vzácnych nálezov, ktorých historická hodnota je nevyčísliteľná.

Trasa budúcej kanalizácie v Rusovciach vedie Maďarskou a Gerulatskou ulicou, kde stál v období 1. až 4. storočia nášho letopočtu rímsky vojenský tábor Gerulata, ktorý  bol súčasťou hraníc Rímskeho impéria, zvaných Limes Romanus. „Vďaka trojmetrovej hĺbke rýh, do ktorých sa ukladá kanalizačné potrubie, sme sa dostali priamo do tábora a získali desiatky cenných nálezov“, hovorí František Žák Matyasowszky, generálny riaditeľ Archeologickej agentúry, ktorá prieskum v lokalite uskutočňuje. Nálezisko je pozoruhodné aj tým, že kým pre väčšinu lokalít sú typické nálezy keramiky, v Rusovciach sú to najmä šperky a mince.

FOTO Pravda o našej histórii: Odkryté tajomstvá slovenskej osady spred 3500 rokov

Strieborný opasok v rukách Františka Žáka Matyasowszkeho
Zobraziť galériu (11)
Strieborný opasok v rukách Františka Žáka Matyasowszkeho  (Zdroj: topky)

Najcennejšie sú ozdoby z bronzu a striebra. Za absolútne unikátny považujú archeológovia strieborný dámsky opasok, ktorý musel patriť bohatej žene, a ktorý podľa nich nemá v nálezoch z Rímskej ríše vo svete obdobu. „Pravdepodobne ide o ženský opasok, ktorý je z 90 % z čistého striebra. Je to ukážka nádhernej zlatníckej práce,“  povedal Matyasowszky o náleze, ktorý prekvapil aj samotných odborníkov. Sprvu totiž vyzeral len ako čierny kus retiazky, ktorá sa pri kopaní vyskytla náhodou. Až po vyčistení zistili, že ide o časť opaska z 3. až 4. storočia nášho letopočtu.

FOTO Slovensko má ďalší
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: topky)

Stovky vzácnych nálezov

Podľa Matyasowszkeho v trase kanalizácie doposiaľ objavili až stovky archeologických nálezov, z ktorých väčšina je vhodná na priame umiestnenie do múzea, čo je veľká vzácnosť. Okrem vzácneho strieborného opasku archeológov upútali ešte dva bronzové prstene. Jeden z nich zrejme patril žene a druhý, súdiac podľa obvodu a emailového obrázka s výjavom gladiátora, mohol patriť dieťaťu rímskeho bojovníka.

FOTO Slovensko má ďalší
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: topky)

FOTO Slovensko má ďalší
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: topky)

V rámci archeologickej sondáže ide podľa slov Matyasowszkeho o čisto záchranný výskum, teda archeológovia skúmajú len tie artefakty, ktoré sa im podarí zachrániť v miestach kopania kanalizácie. „Doteraz máme zdokumentovaných viac ako 90 archeologických objektov a drvivá väčšina z nich bola nájdená v častiach rímskeho tábora, dokonca len na viac ako stometrovom úseku,“ dodal archeológ. V praxi to znamená, že takmer po každom metre kopania archeológovia našli nejaký artefakt.

FOTO Slovensko má ďalší
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: BVS)

Medzi najčastejšie nálezy z lokalite patria už spomínané mince z rozpätia 2. až 4. storočia nášho letopočtu. Väčšina z predmetov bola bronzová alebo strieborná, ale na mieste našli aj zvyšky odevov či spony do vlasov. Archeológovia predpokladajú, že zem v lokalite už vo veľmi blízkej budúcnosti odhalí ďalšie tajomstvá, pretože čoskoro budú kopať ďalší úsek kanalizácie v okolí kostola.

FOTO Slovensko má ďalší
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: BVS)

Výskum bude stáť 100-tisíc eur

Výstavba kanalizácie v Rusovciach je súčasťou projektu odkanalizovania Jaroviec, Rusoviec a Čunova a spolu s archeologickým výskumom ju financuje Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS). V súčasnosti sa uskutočňuje posledná etapa výstavby asi dvojkilometrového úseku. Po ukončení bude mať mestská časť funkčnú kanalizáciu a zrekonštruovanú vodovodnú sieť.

FOTO Slovensko má ďalší
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: BVS)

Práce na poslednej etape kanalizácie sa začali v septembri 2014. Už vtedy projektanti rátali s nákladmi na archeologický prieskum, keďže trasa vedie cez archeologickú lokalitu, nie však až v takom rozsahu. No ukázalo sa, že budovanie kanalizácie spolu s archeologickým výskumom bude finančne i časovo náročnejšie a práce boli dočasne pozastavené. Pokračovali len v menšom rozsahu až do augusta, keď sa vedenie BVS rozhodlo obnoviť budovanie aj výskum.

FOTO Slovensko má ďalší
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: BVS)

Pôvodný rozpočet na archeologický prieskum počítal s čiastkou 20- tisíc eur a navýšený bol na 100-tisíc eur. Zhruba polovica z tejto sumy pôjde na samotnú archeologickú činnosť a druhá na s ňou súvisiace práce. Doposiaľ sa na tento účel minulo 45-tisíc eur.

FOTO Slovensko má ďalší
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: BVS)

V priebehu budúceho týždňa sa archeologické práce spolu s budovaním kanalizácie znova naplno rozbehnú. V závislosti od rozsahu a bohatosti archeologických nálezov, ako aj náročnosti prieskumu, sa ich ukončenie predpokladá na jar budúceho roka.

FOTO Slovensko má ďalší
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: BVS)

 

 

Viac o téme: Archeologické náleziskoRusovceGerulataStrieborný opasokRímsky vojenský tábor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu