Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nový prieskum: SNS už dýcha na chrbát KDH, Sieť a Smer to majú isté

 Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Keby sa voľby do Národnej rady SR konali dnes, uspelo by šesť politických subjektov, s náskokom by zvíťazila strana Smer - SD. Do parlamentných volieb ostáva ešte niekoľko mesiacov, k urnám občania starší ako 18 rokov pristúpia v marci 2016.

Najväčšiu podporu voličov má v súčasnosti strana SMER – SD na čele s Robertom Ficom. Od druhej strany SIEŤ ju delí viac ako 20 percent preferencií. V septembrovom meraní vyjadrilo strane Roberta Fica podporu 32,5 percenta opýtaných (pre porovnanie vo voľbách v roku 2012 predstavoval volebný zisk 44,41 percenta), podpora SMERU tak zostáva stabilná.

Prvý poprázdninový prieskum verejnej mienky potvrdzuje, že do pozície najväčšieho konkurenta vládnej strany by sa dostala strana bývalého prezidentského kandidáta Radoslava Procházku SIEŤ so súčasnými 12,3 percentami. Z toho vyplýva, že aj SIEŤ sa teší stabilnej voličskej podpore. 11,9 percenta respondetov, ktorí deklarujú svoju účasť na parlamentných voľbách sa doteraz nerozhodlo, ktorej strane či hnutiu by dalo svoj hlas.

Online prieskum

Agentúra Phoenix Research online uskutočnila v dňoch 31.8.-10.9.2015 prieskum verejnej mienky formou online. Výberovú vzorku tvorilo 1 044 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania a národnosti.

Ochota voliť

Z aktuálneho prieskumu vyplýva, že volieb do Národnej rady by sa v septembri tohto roku zúčastnilo 58,2 percenta oprávnených voličov. Výsledok prieskumu potvrdzuje nárast ochoty ísť voliť. Voličská účasť v predčasných parlamentných voľbách v roku 2012 bola 59,11 percenta.

Tretiu priečku najnovšie obsadilo nedávno vzniknuté koaličné zoskupenie OĽaNO a NOVA s preferenčným ziskom 7,9 percenta.

S miernym odstupom nasleduje KDH s výsledkom 7,5 percenta, vo voľbách v r. 2012 získalo hnutie 8,82 percenta, ktoré zaznamenalo oproti poslednému prieskumu pokles o 0,6 percenta. Tesne za ním je SNS so ziskom 7,3 percenta, vo voľbách v roku 2012 získala strana 4,56 percenta a do Národnej rady sa vtedy nedostala.

Skupinu strán a hnutí, ktoré by sa dostali do parlamentu uzatvára strana MOST-HÍD s 6,2 percentnou podporou, vo voľbách v roku 2012 získala 6,89 percenta.

Do parlamentu by sa nedostali

Tesne pred bránami parlamentu by sa  v septembri ocitla SMK so ziskom 4,1 percenta opýtaných. Nasleduje SaS s 3,8 percentami, vo voľbách v roku 2012 získala 5,88 percenta.

Zvyšné strany sa pohybujú v rozpätí okolo jedného percenta nameraných preferencií – ide o ĽS NS s 1,5 percentnou podporou. SDKÚ-DS s rovným 1 percentom, vo voľbách v roku 2012 mala strana zisk 6,09 percenta a KSS s 0,8 percenta.

Svoju účasť v parlamentných voľbách zvažuje 22,3 percenta opýtaných a 19,5 percent respondentov deklaruje, že sa týchto volieb nezúčastní.

 

Viac o téme: PrieskumPolitické strany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu