Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Smutná skutočnosť: Nárast nadváhy a obezity sa týka aj Slovenska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Nárast nadváhy a obezity u ľudí sa zaznamenáva nielen v európskych krajinách, ale aj na Slovensku. Nadváhou trpí 16,9 percenta populácie. Ako poukazuje minister zdravotníctva Viliam Čislák, tento problém nie je u nás zatiaľ taký rozšírený ako v USA či iných krajinách EÚ. Situáciu by však chcel zmeniť a znížiť počet obéznych počas nasledujúcich desiatich rokov o 1,1 percenta.

"V súčasnosti je taká situácia, že obezita stále stúpa nielen v EÚ, ale, samozrejme, aj u nás na Slovensku," hovorí Petra Vadovičová z odboru verejného zdravia ministerstva. Treba sa preto podľa jej slov zamerať nielen na predprimárnu starostlivosť u detí, ale aj na školákov či vzdelávanie matiek. Ukazuje sa totiž, že dojčené deti sú voči nadváhe odolnejšie.

Opatrenia na boj proti obezite prináša nový národný akčný plán. Jedným z nich je aj projekt Do školy na bicykli, ktorý má odštartovať na jeseň. "Pôjde o nultý ročník projektu. Má ukázať žiakom, študentom, ale aj učiteľom a rodičom, že do školy a za vzdelaním sa dá prichádzať aj bicyklom alebo inou formou dopravy ako tou, ktorá zvyšuje emisie," priblížil hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa. Cieľom projektu bude zmapovať záujem o využívanie bicykla ako ekonomického a ekologického dopravného prostriedku. 

V boji proti nadváhe sa podľa ministerstva zdravotníctva treba zamerať práve na deti a mladých. "Práve v tejto skupine je výskyt nadváhy alarmujúci, pretože im môže vážne uškodiť," píše sa v akčnom pláne. Poukázalo na možný vznik kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky druhého typu či nádorov. Deti by preto v budúcnosti mohli mať v školách aj viac telesnej výchovy či by mali byť menej vystavované aj reklamám na sladké jedlá a nápoje.

Viac o téme: ObezitaNadváha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu