Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nahnevaní rybári: Vybetónovali im rieku, hrozia problémy pri povodniach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ČIRČ - Na rieke Poprad za obcou Čirč v okrese Stará Ľubovňa vyrastá malá vodná elektráreň, súčasne s jej budovaním sa však v rieke Poprad objavila betónová zátarasa.

„Tok rieky je v súčasnosti vybetónovaný asi na deväťdesiat percent,“ opísal situáciu člen rybárskej stráže z Orlova Michal Dic. Zátarasa ohrozuje nielen ryby, ale mohla by spôsobiť problémy aj počas povodní. Stavbu si bol dnes obzrieť aj vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Starej Ľubovni Ladislav Polák. Podľa jeho slov spôsob realizácie stavby nesúhlasí s projektovou dokumentáciou výstavby vodnej elektrárne. „To, do akej miery sa odchyľuje, bude predmetom skúmania štátneho vodoochranného dozoru aj za účasti správcu toku a majiteľa tejto vodnej stavby,“ uviedol pre médiá Polák.

„Je dôležité pozrieť sa na to, akým spôsobom mala byť postavená elektráreň a akým spôsobom je stavaná. Mala byť mimo toku a momentálne by sa dalo povedať, že je súčasťou toku a pritom nemá ani piestové vráta, je zabetónovaná. Je to akoby ste začali stavať garáž, mali povolenie na garáž a skolaudujete celý dom,“ povedal Dic. Spolu s ďalšími rybármi nedokáže pochopiť, kto dovolil spoločnosti realizujúcej výstavbu elektrárne vysypať podľa jeho slov štyri plné šesťkubíkové autá betónu do rieky. Na skutočnosť ho upozornil miestny bača, ktorý si všimol autá betónujúce rieku Poprad v piatok 21. augusta večer. Rybári plánujú podať trestné oznámenie, chcú zistiť, na čo všetko spoločnosť povolenie mala. 

„Začínalo sa to tak, že sypali kamene, aby nahrnuli tok k sebe a momentálne už betónujú,“ povedal Dic. Podľa Poláka bolo plánované zvýšenie kamenného prahu, aby sa docielilo zdutie vodnej hladiny nad vodnou elektrárňou. Použité v tomto prípade mali byť len kamene a nie betón. Na uskutočnenie stavebných úprav na vodnej stavbe podľa Poláka postačuje jej ohlásenie orgánu štátnej vodnej správy, ktorého súčasťou je aj projektová dokumentácia stavby. Na základe tohto ohlásenia spomínaný orgán určí bližšie podmienky stavebných úprav. „Minimálne jedna z týchto podmienok nebola dodržaná. Vlastník vodnej stavby bol povinný minimálne tri dni vopred písomne oznámiť správcovi toku a orgánu štátnej vodnej správy, ktorá je zároveň aj stavebným úradom, začatie stavebných prác,“ povedal Polák. „O začatí stavebných prác sme písomne upovedomení neboli, preto orgán štátnej správy vykoná štátny vodoochranný dozor na tejto vodnej stavbe a na základe jeho výsledkov budú prijaté ďalšie opatrenia,“ dodal. 

Rieka Poprad je podľa Dica tečúca, a nie stojatá rieka. Betónová zátarasa tak ohrozuje aj ryby, vrátane vzácnej hlavátky. Rieka Poprad je len jedna z mála riek, kde sa táto lososovitá ryba vyskytuje. Dorastá do dlžky jedného až 1,2 metra. „Máme momentálne prietok vody asi šesť kubíkov, teda je tam kyslíkový deficit, rieka má v týchto miestach, predpokladám, nejakých 26 stupňov, čo je už pre lososovitú rybu problematické,“ upozornil na vážnosť situácie Dic.

„Ak si z tečúcej vody budeme robiť stojatú, vznikne štrkový a bahenný nános a následne tieto výnimočné ryby behom troch rokov zahynú,“ opísal problém ďalej. Zátarasa by podľa Dica mohla spôsobiť problémy aj počas povodní. „Keď príde povodeň, betón vytvorí prekážku, nahrnú sa sem kamene a stromy a preklopí nám rieku. V prípade povodní, aké tu boli v rokoch 2010 a 2011, sa otočí tok a vyplaví všetky jazerá, rybníky, spôsobí škodu,“ povedal. Podobných projektov je na rieke Poprad podľa jeho slov viac. 

Viac o téme: Rieka Poprad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu