Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ruské vrtuľníky Mi-171 budú aj napriek včerajšej nehode lietať naďalej

Vrak vojenského vrtuľníka Mi-17, ktorý sa zrútil pri obci Hradisko v okrese Prešov.
Vrak vojenského vrtuľníka Mi-17, ktorý sa zrútil pri obci Hradisko v okrese Prešov. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/KOŠICE - Dva letuschopné vrtuľníky Mi-171 ruskej výroby bude letka ministerstva vnútra využívať aj v najbližších rokoch. Ako povedal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov, jeden stroj Mi-171 sa momentálne vrátil z generálnej opravy a druhý ju absolvuje tiež. Stroje Mi-171 sú modernizované modely vrtuľníka Mi-17.

Letka ministerstva vnútra má aj dva momentálne letuneschopné stroje Mi-171. Ako už pred časom rezort avizoval, vymení ich za menšie kanadsko-americké stroje Bell 429. "Nové stroje Bell by mali doraziť v najbližších mesiacoch," povedal Lazarov. S vojenským letectvom na Slovensku sa často spája kritika odborníkov, že piloti vrtuľníkov ako aj vojenských lietadiel majú v dôsledku nedostatku finančných prostriedkov nalietaných málo letových hodín, čo sa môže odraziť aj na ich pripravenosti. V prípade ministerstva vnútra to však podľa Lazarova neplatí. "Piloti letky MV SR sa na nedostatok letových hodín sťažovať nemôžu, keďže stroje útvaru asistujú napríklad pri záchranných prácach, výcvikoch alebo policajno-pátracích akciách," dodal.

Pád vojenského vrtuľníka v utorok neprežil kpt. Richard Sépi. Oficiálne to potvrdili z tlačového odboru ministerstva obrany. Išlo o druhého pilota vrtuľníka. Mal 40 rokov. Zostala po ňom žena a dieťa. Prvým pilotom bol kpt. Peter Pavlinský. Palubný technik na palube havarovaného stroja bol ppráp. Tibor Šoltés. Obaja piloti boli skúsení, nalietaných mali vyše 1 300 letových hodín a 900 letových hodín mal palubný technik. Vojenský vrtuľník Mi-17 z prešovského Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša havaroval 28. júla 2015 krátko po 14:00 v lokalite Hradisko pri obci Geraltov v okrese Prešov. Príčiny nehody Ozbrojené sily SR vyšetrujú. Pri havárii záchranárskeho vrtuľníka Agusta A-109 zahynul 17. júla pilot, lekár a dvaja záchranári.

Nemocnica nebude poskytovať informácie o stave zraneného

Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice nebude verejnosti poskytovať informácie o zdravotnom stave prvého pilota vojenského vrtuľníka 38-ročného Petra Pavlinského, ktorý je hospitalizovaný na Klinike úrazovej chirurgie. Uviedla to dnes hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová. „Univerzitná nemocnica bude poskytovať informácie o jeho zdravotnom stave iba najbližším príbuzným,“ povedala Šustová. Nevyjadrila sa ani, ako dopadla operácia.

Minister obrany Martin Glváč v noci po tragickej nehode vrtuľníka Mi-17 navštívil jedného z dvoch ťažko zranených vojakov v nemocnici v Košiciach. „Ak bude potrebné darovať krv, či už v rámci ministerstva alebo ozbrojených síl, sme pripravení,“ informoval po návšteve minister. Druhý zranený vojak, ktorý leží na oddelení prešovskej nemocnice, sa už operácii podrobil a je pri vedomí.

Tragická nehoda vrtuľníka Mi-17 sa stala v utorok 28. júla v lokalite Hradisko pri obci Geraltov v okrese Prešov. Vrtuľník Mi-17 vzlietol o 13:30 zo základne v Prešove. Posádka si precvičovala pristátie v teréne, keď s nimi tesne po 14. hodine stratila riadiaca veža spojenie. Krátko na to vzlietol na miesto vrtuľník leteckej pátracej záchrannej služby, ktorému sa podarilo miesto nehody lokalizovať.

Pád vojenského vrtuľníka v utorok neprežil kpt. Richard Sépi. Oficiálne to potvrdili z tlačového odboru ministerstva obrany. Išlo o druhého pilota vrtuľníka. Mal 40 rokov. Zostala po ňom žena a dieťa. Prvým pilotom bol kpt. Peter Pavlinský. Palubný technik na palube havarovaného stroja bol ppráp. Tibor Šoltés. Obaja utrpeli ťažké zranenia. Obaja piloti boli skúsení, nalietaných mali vyše 1 300 letových hodín a 900 letových hodín mal palubný technik.  

Viac o téme: Mi-17
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu