Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Srdcervúci pohľad na tragédiu v Slovenskom raji: Z havarovaného vrtuľníka sú len trosky!

Havarovaný vrtuľník Zobraziť galériu (5)
Havarovaný vrtuľník (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - V prácach v prielome Hornádu v Slovenskom raji, na mieste, kde sa v piatok podvečer zrútil záchranársky vrtuľník so štvorčlennou posádkou, pokračujú záchranárske zložky aj dnes. Tragédiu nikto neprežil. Obete sa stále nachádzajú vo vraku.

Viac informácií nájdete vo včerajšom článku: V Slovenskom raji sa zrútil záchranársky vrtuľník: Posádka neprežila, štyria mŕtvi!

Krátko pred polnocou počet mŕtvych potvrdil minister zdravotníctva Viliam Čislák, ktorý zároveň vyjadril sústrasť pozostalým obetí. Ako povedal, dve osobne aj poznal. Išlo o pilota, moderátora – záchranára, lekára a záchranára horskej záchrannej služby v Slovenskom raji. „Bol som na mieste tragédie, nie je to pekný pohľad. Čo bolo bezprostrednou príčinou smrti sa zatiaľ nevie, musíme počkať na vyšetrenie,“ uviedol.

Ako informoval Čislák, na mieste je rozložená technika, ide však o ťažko dostupný terén. „Boli tam rozložené transformátory, aby bolo miesto zabezpečené a osvetlené, je tam polícia a členovia horskej záchrannej služby, ktorí budú mať prácu na celú noc,“ povedal.

FOTO Srdcervúci pohľad na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

FOTO Srdcervúci pohľad na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

FOTO Srdcervúci pohľad na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Záchranárske práce museli byť večer prerušené, záchranári ďalej v práci v nedostupnom teréne pokračovať nemohli. V skorých ranných sobotňajších hodinách sa má na mieste stretnúť hasičský záchranný zbor, ktorý má telá vyprosťovať. Rovnako budú musieť prísť na miesto aj vyšetrovatelia, aby vyšetrili okolnosti leteckej tragédie.

Minister zdravotníctva potvrdil, že posádka letela na miesto zachraňovať desaťročného chlapca nemeckej národnosti, ktorý spadol do rokliny a mal poranenia dolnej končatiny, brucha a hlavy. Keďže vrtuľník už na miesto nedoletel, chlapcovi nakoniec poskytli pomoc záchranári horskej záchrannej služby, ktorí ho odniesli na ramenách.

FOTO Srdcervúci pohľad na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Polícia stráži miesto tragédie

Miesto, kde v piatok spadol vrtuľník so záchranármi, nebolo možné kvôli neskorej večernej hodine a ťažko prístupnému terénu hneď obhliadnuť. Jeho okolie stráži polícia. Policajný vyšetrovateľ v súvislosti s vyšetrovaním tejto tragickej leteckej nehody začal trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia. Informoval dnes o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Alexander Szabó.

Ako ďalej uviedol, nehoda sa stala v piatok krátko po 18.00 h počas vykonávania záchrannej akcie v lokalite Kláštorská roklina – v blízkosti miesta zvaného "Stupačky nad večným dažďom" v Národnom Parku Slovenský raj, na rozmedzí katastrálnych území obcí Letanovce a Hrabušice v okrese Spišská Nová Ves. Zo zatiaľ nezistených príčin tam spadol vrtuľník Agusta A109 K-2 patriaci spoločnosti so sídlom v Poprade.

"S najväčšou pravdepodobnosťou došlo k pádu po zachytení vrtuľníka o elektrické vedenie vysokého napätia, pričom stroj sa zrútil do rokliny národného parku. Štvorčlenná posádka, ktorú tvoril 44-ročný pilot z Popradu spoločne s posádkou leteckej záchrannej služby - 34-ročným záchranárom, 45-ročným lekárom a 37-ročným členom horskej služby Slovenský raj, pri nehode zahynula," povedal Szabó.

Poškodením stroja vznikla škoda približne dva milióny eur.

Mŕtvi záchranári boli skúsení

Podľa Zuzany Turočekovej zo spoločnosti AIR - TRANSPORT EUROPE (ATE), ktorej zrútený vrtuľník patrí, išlo o skúsenú posádku. Pilot vrtuľníka mal za sebou 24-ročnú kariéru a nalietal už vyše 1 800 letových hodín. Pre vrtuľníkovú záchrannú službu pracoval od roku 2009. Jeho kolega 34-ročný záchranár pracoval v spoločnosti 17 rokov. Najprv ako letecký mechanik, neskôr sa z neho stal záchranár.

Lekár leteckých záchranárov lietal v záchranárskom vrtuľníku 13 rokov. Spolu s nimi prišiel na palube o život aj 37-ročný záchranár Horskej záchrannej služby. "Počas svojej dlhoročnej praxe pomohli stovkám zranených, ktorí boli v núdzi a zachránili niekoľko desiatok životov. Včera počas záchrannej akcie žiaľ vyhasli tie ich. Za ich obetavú prácu a plné nasadenie im patrí veľké uznanie a česť ich pamiatke," hovorí Turočeková.

Prielom Hornádu uzatvorený

Roklina Prielom Hornádu je v úseku Lávka pod Kláštorskou roklinou až po Hrdlo Hornádu, kde v piatok večer spadol záchranársky vrtuľník, uzavretá.

Podľa informácií Horskej záchrannej služby platí uzávera pre návštevníkov rokliny od dnes od 06.00 h až do odvolania. Na mieste sa budú vykonávať záchranárske práce a taktiež sa bude vyšetrovať príčina pádu vrtuľníka, na palube ktorého zomreli operátor, pilot a letecký a horský záchranár.

Viac o téme: PádSmrťZáchranársky vrtuľníkHrabušice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu