Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

S Maďarskom si vymeníme časti územia: O tieto oblasti Slovenska prídeme!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinksktock.com)

BRATISLAVA - Slovensko si s Maďarskom v rámci úpravy spoločných hraníc vymení malé časti územia. Uvádza sa to v dokumente nazvanom Návrh na uzavretie Zmluvy medzi Slovenskou republikou a Maďarskom o štátnej hranici, ktorý ministerstvo vnútra predložilo na rokovanie vlády.

Navrhované zmeny sa na Slovensku týkajú územia pri rieke Ipeľ v katastroch obcí Leľa, Salka a Malé Kosihy v okrese Nové Zámky, Ipeľský Sokolec, Kubáňovo a Šahy v okrese Levice a Šiatorská Bukovinka v okrese Lučenec. Rozsah vymeneného územia má byť na oboch stranách približne 17 hektárov.

Dôvodom výmeny územia sú podľa ministerstva vnútra zmeny koryta rieky Ipeľ, ktoré spôsobili rôzne vodohospodárske úpravy. Niektoré zo zmien podľa ministerstva neboli ešte zapracované do slovensko-maďarských zmlúv o hraniciach. Dokument tiež pripomína vybudovanie kanalizácie samosprávou maďarskej obce Somoskőújfalu, ktorá presahuje na štátne územie Slovenskej republiky pri obci Šiatorská Bukovinka. Jedným z cieľov výmeny územia je umožniť jej riadnu prevádzku a údržbu bez prekračovania štátnej hranice. 

V prípade schválenia vládou musí návrh odobriť parlament a to formou ústavného zákona. Rovnako musia zmenu hraníc odsúhlasiť aj zákonodarné a výkonné orgány Maďarska. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu