Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Davová panika po oznámení čipovaní detí v Česku: Na Slovensku to už máme, čaká sa na rodičov!

Deti v škole (Ilustračné foto) Zobraziť galériu (3)
Deti v škole (Ilustračné foto) (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český minister školstva vyvolal u našich susedov veľkú pozornosť radikálnym návrhom. Tamojších žiakov chce čipovať! Takto chce zvýšiť bezpečnosť na školách, no okamžite schytal tvrdú kritiku. My sme sa preto pýtali nášho ministra školstva, čo hovorí na tento kontroverzný návrh.

Po tragédii v Žďare nad Sázavou sa na ministerstvo začali obracať školy, ktoré podľa jeho slov chceli zvýšiť svoju bezpečnosť. Vtedy tam vtrhla psychicky chorá žena a s nožom v ruke dobodala niekoľko študentov. Šesťnásťročný študent zomrel, bodla aj jedného policajta. O pomoc sa prihlásilo už vyše tritisíc škôl, ktoré v žiadostiach uvádzali aj čipy.

Tak by mohli byť žiaci neustále monitorovaní. Ako by to fungovalo? "Žiak priloží čipovú kartu k vstupu do budovy a následne sa mu odblokujú dvere. Aby sa nestalo, že na jednu kartu vstúpi desať Ľudí, môžeme systém previazať s triednou knihou. To znamená, že priložením čipu ste okamžite zaregistrovaní systémom, že ste v škole a začne sa vám počítať dochádzka. Lepšie systémy dokonca vedia poslať esemesku rodičom. Tým príde správa, že ich dieťa dorazilo v poriadku do školy" povedal Chládek v rozhovore pre český časopis Týden. Celý rozhovor zverejnila jeho strana ČSSD na svojom webe.

Čip by okamžite spočítal počet žiakov a identifikoval ich. Tak by ich mali učitelia dokonalý prehľad o počte a konkrétnych menách žiakov. No okrem pozitívnych dôsledkov sa do ministra obuli kritici. Tí ho obviňujú zo obmedzovania slobody a zo sledovania žiakov.

Podľa ministra ho kritici obvinili vraj z nezmyslov a označil ich za chudákov. "Nejaký chudák, čo neustále potrebuje na Chládka niečo vyťahovať a kopať do neho, to okamžite začal karikovať. Dokonca som sa dočítal, že vraj chcem čip de´tom implantovať pod kožu. Sú to nezmysly," bráni sa Chládek v rozhovore s tým, že chce zájsť ešte ďalej.

Minister za sociálnu demokraciu (ČSSD) tiež vyvracia mýty a stojí si za svojím, podľa neho si toto opatrenie niektoré školy chvália. "Najviac ma zarazilo, kto sa tej kritiky dopúšťal. Najviac môj návrh komentovali ľudi, ktorí o ňom nič nevedeli a nevedia. V skutočnosti nejde o žiadne povinné čipovanie detí do ucha, ako to niektoré médiá prezentovali, ale o plastové karty s čipom. Rozhodne nepôjde o žiadne povinné opatrenie. V rade škôl už kartičky používajú a nemôžu si ich vynachváliť. A ja sám už dnes tri čipové karty vlastním," povedal minister Chládek.

Slovenský a český minister školstva (Juraj Draxler a Marcel Chládek)
Zobraziť galériu (3)
Slovenský a český minister školstva (Juraj Draxler a Marcel Chládek)  (Zdroj: Facebook)

Slovenské ministerstvo reaguje

Veľké emócie za riekou Moravou nás priviedli až za našim ministrom školstva. Opýtali sme sa Juraja Draxlera, čo si myslí o čipovaní žiakov a či to považuje za dobrý nápad. "Podľa našich informácií už napríklad na 1. súkromnom gymnáziu na Bajkalskej takéto čipové karty majú. Ministerstvo školstva si takéto riešenie zaznamenávania dochádzky žiakov predstaviť vie a ak sa ukáže, že je o to záujem zo strany škôl a rodičov, budeme nad tým uvažovať," zareagovalo pre Topky Ministerstvo školstva SR.

Aký je váš názor na čipovanie žiakov? Privítali by ste to alebo je to priveľký zásah do slobody detí? Napíšte nám svoje názory a postrehy na tipy@topky.sk!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu