Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Škandalózne odobratie dvojmesačného slovenského bábätka: Bezcitná zámienka nórskej sociálky!

Maxine sa s mamou môže vídať len raz za dva týždne na hodinu Zobraziť galériu (5)
Maxine sa s mamou môže vídať len raz za dva týždne na hodinu (Zdroj: Facebook/Vráťte Maxine rodičom)

OSLO/BRATISLAVA - Absurdné a škandalózne. Po tom, ako pred pár mesiacmi českou verejnou mienkou otriasol prípad Evy Michalákovej, ktorej nórska sociálna služba odobrala za podivných okolností dvoch synov po udaní zo škôlky, sa do podobnej situácie dostali aj rodičia zo slovensko-nórskeho zmiešaného manželstva. Sociálka im odobrala len dva a polmesačné dievčatko menom Maxine.

Rodičia sú bezradní a nórske médiá o prípade informujú len sporo. K šokujúcemu rozhodnutiu došlo v marci 2015 a dôvodom bol, ako uvádza portál Echo24, nedostatočný očný kontakt nórskej matky s dieťaťom. Tá sa s ním odteraz môže vídať len raz za dva týždne na hodinu a nakŕmiť môže bábätko, ktoré potrebuje materské mlieko, iba jedenkrát. O prípade informoval Petičný výbor na podporu rodiny Evy Michalákovej.

Nóri čelia medzinárodnému škandálu za odobratie českých detí: Sú majetkom štátu, obhajujú sa!

Nezľutovali sa ani nad postihnutím matky

Nórska matka Maxine prekonala zápal mozgových blán, po ktorom ostala nepočujúca a podľa rozhodnutia nórskej organizácie Barnevernet dieťaťu vďaka hendikepu neposkytuje dostatočný očný kontakt. Maxine podľa nej taktiež hrozí, že sa nenaučí rozprávať. Otec bábätka má slovenské občianstvo, čo celú situáciu ešte viac skomplikovalo. Rodičia sa na žiadosť Barnevernetu mali presťahovať do špeciálneho centra na pozorovanie, čo však odmietli. Pre otca by presťahovanie znamenalo niekoľkohodinové dochádzanie do práce a hendikep matky nepovažovali za až taký závažný, uviedol Petičný výbor na podporu rodiny Michalákovej.

Škandalózne odobratie dvojmesačného slovenského
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Vráťte Maxine rodičom)

Sociálku mali v pätách od začiatku

Rodine mala prísť na pomoc s výchovou babička zo Slovenska, ale deň pred jej príchodom páru dieťa odobrali. „Máme k dispozícii detailný zoznam pravidelných  a nehlásených (aj nočných) návštev, ktoré pracovníčky Barnevernetu absolvovali a ktorými rodinu začali okamžite po narodení dieťaťa obťažovať. Rodina postupovala podľa ich inštrukcií,“ uviedol pre Echo24 zástupca petičného výboru Pavel Hasenkopf.

Na prípad upozornil aj český europoslanec Tomáš Zdechovský
Zobraziť galériu (5)
Na prípad upozornil aj český europoslanec Tomáš Zdechovský  (Zdroj: Facebook)

Verejná výzva prezidentovi

Prípadom by sa mal zaoberať  Európsky parlament a verejnú výzvu o pomoc dostal na stôl aj prezident Andrej Kiska. K podobnému prípadu došlo pred tromi rokmi, keď slovenskí rodičia bojovali s írskou sociálnou službou, ktorá im odobrala malého Benjamínka. Vtedy sa do prípadu takisto vložil Andrej Kiska a v septembri 2013 sa rodičia dozvedeli, že Benjamínko sa vráti späť. Slovensko-nórsku rodinu Maxine sa aktuálne snažia podporiť rôzne občianske iniciatívy, ako aj facebooková stránka Vráťte Maxine rodičom. Rodičia podľa Echa24 doposiaľ nechceli zverejniť svoje mená, pretože majú strach z výraznej medializácie. Najbližší súd by ich mal čakať už v júni.

Ako píše na blogu Idnes.cz Pavla Brychtová, Nórsko ročne odoberie asi 12-tisíc detí najmä cudzincom. Vyplýva to zo sťažnosti, ktorú štrasburskému súdu doručil nórsky právnik Marius Reikeras, bojujúci proti bezdôvodnému odoberaniu detí. Nórska kultúra sa na výchovu detí pozerá inak ako tá naša a z obyčajného zvýšenia hlasu sa môže stať vážny dôvod na odobratie dieťaťa. Veľmi často sú však medzi „podozrivými“ práve zmiešané manželstvá s cudzincom alebo rodičia, z ktorých jeden má nejakú telesnú vadu. Dieťa sa ďalej dostáva do náhradnej starostlivosti, za čo nórska pestúnska rodina dostáva peniaze od štátu. Na prehnanú ochranu detí tak z iného uhlu pohľadu môže byť nazerané aj ako na výhodný biznis. 

Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí reaguje

V súvislosti s týmto prípadom sme oslovili kompetentných, ktorí k nemu majú čo povedať. "Centrum pre medzinárodno-právnu ochranu v zmysle medzinárodných dohovorov robí všetky kroky na ochranu maloletej, ktoré sú v najlepšom záujme dieťaťa. Prípadom sa zaoberá od jeho začiatku a sleduje vývoj v celej kauze aktívne. Konečné slovo v celej kauze má súd," zareagovala pre Topky Andrea Cisárová, riaditeľka z Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu