Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Muž, ktorý stojí za ruskou propagandou na Slovensku: Miluje Tisa, uráža ženy a popiera holokaust!

Pavol Privalinec Zobraziť galériu (14)
Pavol Privalinec (Zdroj: reprofoto)

BRATISLAVA – Antiamerikanizmus, antisemitizmus, vystúpenie z NATO a zaslepená rusofília. Toto sú znaky kontroverznej Facebookovej stránky takzvaných „rusko-slovenských“ priateľov, ktorá sa rýchlo rozrastá. Neuveriteľné je, že za "mierovou" stránkou stojí Slovák Pavol Privalinec, ktorý už mal opletačky s políciou. Niektoré organizácie ho považujú za neonacistu. Sám sa chváli láskou k dr. Tisovi a nešetrí xenofóbnymi a rasistickými komentármi. Dokonca zakladal aj extrémistickú skupinu, ktorá v minulosti spolupracovala s Kotlebovou pospolitosťou.

Privalinec sa dostal do povedomia protestom pred parlamentom, kde sa dostal do stretu s políciou. Dokonca sa ho zastala aj Helena Mezenská. Ten istý muž stojí aj za stránkou na Facebooku, ktorá otvorene propaguje nenávistné články proti NATO, Ukrajine, prezidentovi Andrejovi Kiskovi a naopak velebí všetko ruské. Z nevinnej podpory a utužovania rusko-slovenských vzťahov sa však vykľula kontroverzná stránka, na ktorej diskusie prekračujú zákon. Niektoré príspevky sú vyslovene namierené proti Židom, Američanom či moslimom.  Vládu na Ukrajine považujú za fašistickú a Vladimira Putina doslova za osloboditeľa slovanských národov.

Muž, ktorý stojí za
Zobraziť galériu (14)

„RUSKO-SLOVENSKÉ priateľstvo“ slúži najmä na prehlbovanie vzťahov medzi našimi bratskými národmi a lepšie spoznávanie našich slovanských zvykov a kultúry,“ tvrdí o sebe stránka na Facebooku, ktorej členmi je už vyše 11 tisíc ľudí. Jej členmi sú aj známy publicista a rusofil Sergej Chelemendik a politička, bývalá poslankyňa a predsedkyňa Slovenskej národnej strany Anna Belousovová. A Privalinec je jej administrátorom. Zaujímavé je, že informácie a linky z tejto stránky sa následne šíria po celom internete.

Na ilustráciu niekoľko príspevkov členov stránky "RUSKO-SLOVENSKÉ priateľstvo"

Muž, ktorý stojí za
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: reprofoto Facebook)

Muž, ktorý stojí za
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: reprofoto Facebook)

Muž, ktorý stojí za
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: repro foto Facebook)

Muž, ktorý stojí za
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: repro foto Facebook)

Muž, ktorý stojí za
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: repro foto Facebook)

Slovensko nie je Západ, tvrdí Mezenská

V propagácii proruských postojov im pomáha aj poslankyňa Helena Mezenská. Tá sa v minulosti zaskvela viacerými zaujímavými geopolitickými postrehmi. "Chcem povedať, že reálny stav našej spoločnosti je ten, že existujú občania, ktorí trvajú na tom, aby sa zastavili iniciatívy, ktoré umožňujú vstup vojsk NATO na naše územie. Sú občania, ktorí dokonca sa teraz angažujú v tom, že spúšťajú petíciu za vystúpenie Slovenska z NATO. Rovnako tiež chcem vyjadriť sa k tej výhrade, že Slovensko by malo byť a malo by jednoznačne stáť, byť súčasťou západného sveta. Zdá sa mi to byť v súčasnosti naozaj z pohľadu novodobých hľadísk, taký fanatický postoj. Slovensko predsa nie je súčasťou západného sveta," vyhlásila.

A zastala sa aj Ruska. "Zdôrazňuje sa tu, aký je Rusko veľký agresor. Ale už aj keď minule som opakovane prednášala moju žiadosť, moju otázku na to, aby mi či už minister alebo iní zástupcovia dali dôkaz o tom, že to Rusko je agresorom."

Privalinec má na svojom profile taktiež pestrý výber radikálnych vyhlásení či postojov. Vyjadruje sa v nich proti Rómom, Židom a dokonca aj proti ženám neuvedomujúc si, že propagácia extrémizmu je trestná.

Muž, ktorý stojí za
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: reprofoto Facebook)

Muž, ktorý stojí za
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: reprofoto Facebook)

Muž, ktorý stojí za
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: reprofoto Facebook)

Privalinec sa angažuje aj v nacionalistickom hnutí Slovenské hnutie obrody, ktoré spoluzakladal. Dokonca má biznis aj na webe s názvom Vlastenec, kde predáva odev a predmety s rôznou nacionalistickou tematikou. Nechýbajú na nej tričká velebiace Tisa, Putina či slovanskú vzájomnosť.

Vystúpenie z NATO

Propagáciu extrémizmu na internete si všimlo aj ministerstvo vnútra. „Internet, ako celosvetová počítačová sieť, sa stal jednoduchým a lacným nástrojom na šírenie extrémistických názorov a ideológií. V SR existuje v súčasnosti niekoľko webových stránok, ktoré sú zamerané na rozširovanie ideológie pravicového extrémizmu. Zvyčajne obsahujú informácie súvisiace s popieraním holokaustu, politickým fašizmom, neonacistickou ideológiou, rasizmom, xenofóbiou, svätou vojnou Rahowa, či s nadvládou bielej rasy. Tieto webové sídla obsahujú aj odkazy na ďalšie pravicové extrémistické organizácie v zahraničí,“ píše sa v Koncepcii boja proti extrémizmu z rokov 2011 až 2014.

Tieto stránky uvádza Slovenské hnutie obrody ako svojich mediálnych partnerov: Slobodný vysielač, Extraplus, Zem a Vek. Všetky zhodne propagujú vystúpenie z NATO, boj proti kapitalizmu a vykresľovanie Západu a USA ako nepriateľov Slovenska.

Podľa ľudskoprávnych organizií bojujúcich proti rasizmu a fašizmu je SHO fašistická organizácia, ktorá velebí Slovenský štát a Tisa. Má rasistické názory voči rómom a propaguje nenávisť voči homosexuálom.

Všetkých spája najmä iniciatíva za vystúpenie z NATO. Mezenská, Chelemendik či vyššie spomínané stránky sa o to usilujú už dlho. Najnovšie chystajú vypísať petíciu za vystúpenie zo Severoatlantickej aliancie.

Upozornenie! Diskusia bola zrušená. Dôvodom je časté porušenie zásad etiky a podpora a propagácia skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. Redakcia sa od týchto prejavov zásadne dištancuje, a preto ich nebude naďalej tolerovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu