Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štát vytiahol fajku mieru: Policajt vám po novom prepáči, štipku trávy vo vrecku a kvetináči!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Opäť sa do popredia dostáva otázka dekriminalizácie marihuany. Ministerstvo spravodlivosti dlhodobo pripravuje návrh zmien v oblasti postihovania za drogovú trestnú činnosť. Podľa niektorých médií sa pracovná skupina zložená z odborníkov chystá tento návrh čoskoro zaradiť do legislatívneho procesu. Ako by to vyzeralo?

Modelom pre nový návrh by mala byť Česká republika, v ktorej sa v súvislosti s držbou marihuany dovoľuje mať pri sebe desať gramov tejto látky. V praxi to vyzerá tak, že ak polícia skontroluje občana, ktorý má pri sebe dané množstvo marihuany, alebo napríklad 1,5 gramu heroínu, 1 gram kokaínu, nečakal by tohto občana žiaden trestný postih. Tieto množstvá sú v českom trestnom zákonníku definované ako „nepatrné“. 

Zdroj z ministerstva však hovorí, že slovenský návrh bude o niečo prísnejší. „Do návrhu sa vložila recidíva, inými slovami, ak by previnilca chytili viackrát, bol by trestaný rovnako ako dnes. Zároveň sa malo znižovať aj množstvo, pričom aj jeden gram trávy je naozaj smiešna dávka,“ potvrdil nám zdroj. Priestupkom tak bude množstvo do jedného gramu, respektíve dve živé rastliny. Minister spravodlivosti Tomáš Borec tvrdí, že mu ide o odlíšenie užívateľov od dílerov. Takáto úprava by mohla vstúpiť do platnosti už budúci rok.

Podľa najnovších informácií však predsa len urobila pracovná skupina zostavená z odborníkov z generálnej prokuratúry a ministerstiev školstva, zdravotníctva a spravodlivosti malý pokrok: „Pripísali tam pestovanie marihuany pre vlastnú potrebu. Okrem ministra Borca však zrejme nikto nevie, ako vyzerá konečná podoba návrhu.“ Ministerstvo zdravotníctva podľa našich informácií sa čaká na zvolanie Rady vlády pre protidrogovú politiku.

Hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová zdôrazňuje, že na návrhu sa stále pracuje. „Návrh zmien v oblasti nastavenia postihu za drogovú trestnú činnosť je zatiaľ predmetom medzirezortnej spolupráce a odborná diskusia v tomto čase ešte nebola ukončená. Ide o zložitejšiu problematiku, ktorou sa zaoberá na MS SR zriadená Pracovná skupina pre oblasť drogovej problematiky, vytvorená zo zástupcov rezortu spravodlivosti, vnútra, prokuratúry, školstva, zdravotníctva, práce, sociálnych vecí a rodiny ako aj predstaviteľov občianskej spoločnosti.“

Dekriminalizácia takzvaných mäkkých drog u našich západných susedov funguje už takmer päť rokov. Vo všetkých krajinách, kde sa podobná legislatívna úprava v posledných rokoch uskutočnila, hlásia zlepšenie situácie. Bez zápisu v trestnom registri a opletačiek s políciou končí omnoho menej mladých ľudí, ktorí tak majú šancu na zisk kvalitnejšieho zamestnania. Aj tresty pri druhom prichytení by sa mali udeľovať na základe množstva látky, ktorú pri sebe vinník mal.

Tieto množstvá by mali byť v slovenskom návrhu definované ako nepatrné:

Marihuana - 1 gram

Heroín - 0,5 gramu

Kokaín - 0,3 gramu

Pervitín - 0,2 gramu

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu