Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vláda súhlasila so zapojením vojakov do novej operácie v Afganistane

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko sa zapojí aj do novej, nebojovej operácie NATO v Afganistane s názvom Resolute Support. Vláda dnes odsúhlasila, že od 1. januára 2015 sa do tejto operácie zapojí maximálne 66 slovenských vojakov.

Predpokladá sa, že slovenskí vojaci budú v novej operácii pôsobiť až do jej ukončenia. Náklady sa uhradia z rozpočtu rezortu obrany. Navrhovaný mandát pre príslušníkov Ozbrojených síl SR musí ešte schváliť Národná rada SR. O začatí novej operácie Resolute Support rozhodla 28. novembra Severoatlantická rada. Táto operácia bude svojím charakterom odlišná od predchádzajúcej operácie ISAF. Bude totiž zameraná najmä na výcvik, poradenstvo a asistenciu pre afganské bezpečnostné zložky a predovšetkým ide o nebojovú operáciu.

Na budúci rok by sme mali mať takmer 16 000 vojakov

 

Slovensko by malo mať na budúci rok 15 966 vojakov a zamestnancov ozbrojených síl by malo byť 3 967. Uvádza sa to v materiáli Celkové početné stavy vojakov a zamestnancov, počty hlavných druhov vojenských zbraní, vojenských zbraňových systémov a bojovej techniky k 31. decembru 2015, ktorý dnes schválila vláda. Tieto počty sú v súlade s potrebami zabezpečenia obrany Slovenskej republiky a bezpečnosti štátu ako aj v súlade s medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná, uvádza sa v materiáli.

Podľa predloženého materiálu sa navrhuje, aby k 31. decembru budúceho roka mali vojaci k dispozícii 57 mínometov, deväť húfnic, 16 samohybných kanónových húfnic či 17 raketometov. V predloženom materiáli sa navrhuje, aby vojaci mali jeden protilietadlový raketový komplet stredného dosahu a päť kompletov blízkeho dosahu.

V prípade bojovej techniky sa navrhuje napríklad 22 tankov, 60 obrnených transportérov, ale aj 12 bojových lietadiel a 10 cvičných lietadiel. V materiáli sa počíta k decembru 2015 so štyrmi strednými dopravnými lietadlami a siedmimi ľahkými strednými lietadlami. Viacúčelových vrtuľníkov by mali mať vojaci 14 a jeden cvičný, píše sa ďalej v materiáli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu