Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

RegioJet už začal predávať cestovné lístky: Na dopravu zadarmo zabudnite!

RegioJet razí vlastnú cenovú politiku Zobraziť galériu (5)
RegioJet razí vlastnú cenovú politiku (Zdroj: RegioJet)

BRATISLAVA – Pred mesiacom potešil súkromný dopravca so žltými vlakmi Slovákov bezplatným cestovaním. Teraz však prišlo vytriezvenie. Aj študenti a dôchodcovia budú musieť vo vlakoch spoločnosti RegioJet vytiahnuť peňaženku a zakúpiť si zľavnené cestovné lístky.

Predaj lístkov na vlakovej trase Bratislava – Žilina – Košice zaháji Regiojet už v predstihu. Premiérové cestovanie však môžete absolvovať až 14. decembra 2014, lístok si ale môžete už dnes zakúpiť on-line alebo priamo na pobočkách dopravcu. Jeho cena bude 9 eur v štandardnej triede a naprieč Slovenskom bude vlak denne premávať trikrát tam a späť.

Študenti budú môcť vlakom cestovať s polovičnou zľavou a dôchodcovia nad 60 rokov dostanú 15-percentnú zľavu v štandardnej triede. Dôchodcovia nad 70 rokov budú cestovať len za pár centov (0,15 eur za 50 km). Tí, ktorí sú držiteľmi ZŤP-S, majú nárok cestovať zadarmo.

RegioJet už začal predávať
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: RegioJet)

RegioJet už začal predávať
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: RegioJet)

Súťažia so štátom

Dopravná spoločnosť RegioJet predtým avizovala, že aj ona bude dávať študentom a dôchodcom na Slovensku stopercentnú zľavu a náhradu vzniknutej škody bude vyžadovať od štátu, ale od svojich plánov ustúpila. Štát by mal preplácať zľavy u všetkých dopravcov a nielen u ministerstvom objednávaných vlakov u štátneho dopravcu, vyjadril sa majiteľ spoločnosti Radim Jančura na margo ministerstva dopravy.

„Poskytujeme len štandardné zľavy, ktoré štát prepláca. Stojíme si však za tým, že ide o nezákonný zásah štátu do hospodárskej súťaže a že náhrada zľavy má ísť za cestujúcim a nie za dopravcom. Zatiaľ ale nemáme oporu v zákone,“ dodal Jančura. Podľa Jančura štát narušil hospodársku súťaž tým, že polovici slovenských obyvateľov umožnil jazdiť zadarmo a dopravcovia tak súťaží iba o zvyšných cestujúcich.

RegioJet vypraví tri páry komerčných spojov medzi Bratislavou a Košicami, ktoré budú konkurenciou rýchlikom a vlakom InterCity, ktoré prevádzkuje Železničná spoločnosť. „Budeme jazdiť za deväť eur, aby sme nalákali aspoň tých cestujúcich, ktorí musia platiť a eliminovali straty. Lepšie obsadený vlak za polovičné cestovné, ako prázdny vlak,“ poznamenal Jančura.

Na týchto trasách budú vlaky premávať
Zobraziť galériu (5)
Na týchto trasách budú vlaky premávať  (Zdroj: RegioJet)

Výhodnejší a pohodlnejší

RegioJet sa snaží cestujúcich presvedčiť, že cestovanie v jeho vlakoch budú mať nielen výhodnejšie, ale aj pohodlnejšie. Okrem štandardnej triedy ponúka tiež Relax a Business triedu s nadštandardnými službami. V detskom vozni budú k dispozícii hračky a skladačky pre najmenších. Okrem toho ponúka cestujúcim ako dennú tlač a časopisy, tak aj nápoje ako káva a čaj zadarmo. Samozrejmosťou je wifi pripojenie.

Cenová politika RegioJetu je však to najdôležitejšie, čo môže ovplyvniť cestujúcich. Na rovnakej trase z Bratislavy do Košíc v RegioJete zaplatíte 9 eur, kým vo vlakoch ZSSK zaplatíte o polovicu viac, teda 18 eur pri klasickej cene lístka. V IC vlakoch za rovnakú trasu zaplatíte 24 eur. Študenti so zľavou budú teda môcť RegioJetom docestovať do Košíc za 4,50 a dôchodcovia nad 70 rokov zaplatia iba 1,30 eur.

RegioJet už začal predávať
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: RegioJet)

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu