Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Proruská propaganda útočí: Protesty v Česku, Maďarsku a u nás organizuje USA!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Pondelok bol v Strednej Európe v znamení demonštrácií. Viaceré weby na Slovensku aj v Česku, ktoré šíria ruskú propagandu ale zavádzajúce informácie tvrdia, že ich cieľom je uskutočniť revolúciu podobnú ako bola na Ukrajine. Majdany v jednotlivých štátoch sú podľa nich v réžiu Spojených štátov.

Na Slovensku túto správu priniesol web hlavnespravy, ktorý je známy svojimi proruskými  článkami, v minulosti zverejnil aj viacero správ z ruských médií, ktoré sa ukázali ako zámerne zavádzanie. V Česku zašiel ešte ďalej web aeronet, ktorý zašiel ešte ďalej a tvrdí, že protest proti Zemanovi bol dielom amerického veľvyslanectva. Vychádzajú aj z informácii slovenského Slobodného vysielača, ktorý zverejnil údajne dôkaz o zapojení USA do týchto protestov prostredníctvom anonymného mailu, ktorý sa objavil na VIDEU na kanály youtube slovenského webu.

Proruská propaganda útočí: Protesty
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Následne sa informácie začali počas dňa masovo šíriť na sociálnych sieťach, ktoré obhajujú prezidenta Vladimíra Putina a ruskú imperiálnu politiku.

„Ozývajú sa hlasy, že náhle nepokoje v troch neposlušných krajinách - Slovensku, Maďarsku a Česku sú organizované z jedného centra, aj keď dôvody demonštrácií sú v každej krajine iné. Maďarsko označuje jednoznačne USA. Svedkovia z Prahy uvádzajú, že červené kartičky, ktorých mali organizátori natlačené niekoľko tisíc kusov, rozdávali ženy, z ktorých niektoré hovorili iba anglicky,“ píše web hlavnespravy, ktorý v titulku tvrdí, že demonštrácie v Maďarsku, Česku a na Slovensku majú spoločné znaky.

Proruská propaganda útočí: Protesty
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Jedinou informáciou o ktorú sa v texte opierajú je však fakt, že všetky tri štáty sú v posledných týždňoch kritizované za postoj k ukrajinskej kríze. Viacerí predstavitelia sa totiž servilne vyjadrujú na adresu Putina a naopak kritizujú Brusel za sankcie.

„Kto chce puč v neposlušných krajinách,“ objavujú sa prelinky na spomínané články na viacerých proruských skupinách a stránkach na sociálnych sieťach.

Český web aeronet priniesol „dôkazy“ o zapojení Američanov do demonštrácie tým, že tvrdí, že majú dôkaz o zapojení aktivistky, ktorá rozdávala na námestí červené karty. Tvrdí, že kedysi pracovala na ambasáde USA. Ďalším dôkazom má byť aj to, že sa na proteste objavili viaceré transparenty iba v angličtine.

Proruská propaganda útočí: Protesty
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: aeronet.cz)

"Je to ďalší dôkaz toho, že naša krajina a náš národ je vystavený útokom cudzích spravodajských služieb, ktoré používajú rovnaké taktiky, aké používali na Majdan, počas Arabskej jari alebo v Sýrii. Modus operandi tomu jednoznačne odpovedá, " píše sa v článku euronetu, ktorého sídlo je v Bratislave a na jeho obsahu majú pracovať redaktori z Čiech a Slovenska.

Ako sa však podarilo zistiť českému webu Echo24, ktorého redaktor sa vydával za záujemcu o túto prácu, je zrejmé, že je za ním skupina, ktorá sa snaží šíriť ruskú propagandu. Potvrdil to aj muž, ktorý sa mu predstavil ako styčný dôstojník pre médiá Martin Chotek. V detailnom popise práce uviedol, že majú zakázané citovať mainstreamové agentúry ako AP, AFP, reuters a ČTK a informácie preberať iba z ruských „nezaujatých“ zdrojov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu