Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Droba je odhodlaný: Začínam hľadať čo najširšiu podporu pre registrované partnerstvá

Poslanec Juraj Droba v parlamente rozvinul dúhovú vlajku
Poslanec Juraj Droba v parlamente rozvinul dúhovú vlajku (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR Juraj Droba (nezaradený) začína od dnešného dňa hľadať v parlamente čo najširšiu podporu pre návrh zákona o registrovaných partnerstvách. Uviedol to dnes v reakcii na verdikt Ústavného súdu SR, ktorý podľa Drobu potvrdil, že právny systém SR predpokladá právo na zákonnú úpravu zväzku osôb rovnakého pohlavia.

"Chcem poďakovať prezidentovi Andrejovi Kiskovi za správne rozhodnutie nechať preskúmať opodstatnenosť požadovaného referenda Ústavným súdom a počnúc dnešným dňom idem v parlamente hľadať čo najširšiu podporu," oznámil Droba.

Plénum Ústavného súdu SR na svojom utorkovom (28.10.) zasadnutí rozhodlo, že v rámci predmetu navrhovaného referenda o ochrane rodiny jedna zo štyroch otázok nie je v súlade s Ústavou SR. Predmetná otázka znie: "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. 3. 2014 priznané iba manželstvu a manželom (najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča)?" Ďalšie tri otázky sú ako predmet referenda v súlade s ústavou. Podnet na preskúmanie ústavnosti otázok v referende, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu, podal prezident SR Andrej Kiska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu