Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dodávky plynu na Slovensko stále klesajú: Fico reaguje, takto môžeme dať Putinovi zbohom!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ďalší pokles dodávok plynu na Slovensko! Tento raz až o polovicu. Ficova vláda celú situáciu pozorne monitoruje. Nie je to prvýkrát, čo nám znížili dodávky plynu. Slovensko je doslova odkázané na ruský plyn. Keby Putin zatiahne kohútiky, môžu nastať problémy. Ale nemusíme zostať len na milosť vladárovi z Kremľa. Toto sú naše alternatívy!

SPP včera zaregistroval až o polovicu nižšie dodávky plynu. Potvrdil to hovorca spoločnosti Peter bednár. V reakcii na vývoj situácie podľa neho zrealizoval mimoriadny nákup zemného plynu na spotovom trhu, ktorý postačuje na vykrytie súčasnej dennej spotreby aj napĺňanie zásobníkov.

"SPP zaregistroval zníženie dodávok plynu o približne 50 % v bode, ktorý je najvýznamnejší v strednej Európe, v Baumgartene. Na úrovni vlády sme dnes prijali opatrenia, predovšetkým diplomatického charakteru. Boli požiadaní naši veľvyslanci v najvýznamnejších krajinách, aby o situácii informovali príslušné krajiny. Chceme koordinovať situáciu predovšetkým s Európskou komisiou, kde nevylučujem, že budeme vyvíjať tlak aj na osobné stretnutia, pretože SR a ďalšie krajiny v tomto regióne budú potrebovať spoluprácu v európskom priestore," ubezpečoval Fico.

Robert Fico včera vyhlásil, že kvôli tomu vláda rokovala so zástupcami ministerstva hospodárstva, aké sú ďalšie možnosti vývoja situácie.

Závislosť na ruskom plyne je pre nás obrovská
Zobraziť galériu (4)
Závislosť na ruskom plyne je pre nás obrovská  (Zdroj: FB)

"Budeme veľmi sledovať trend, či takéto razantné zníženie bude pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. Ak tomu tak bude, zvolám mimoriadne rokovanie vlády SR. Dal som na tento účel ešte raz spracovať všetky krízové scenáre a varianty, aby sme sa pripravili na čokoľvek, čo sa môže stať, od ďalšieho znižovania dodávok, až po úplné zastavenie dodávok zemného plynu," povedal včera premiér.

My sme zisťovali, aké sú možnosti Slovenska pri hľadaní alternatívy v dodávkach plynu. Sme veľmi závislí na Rusku. Aké máme iné možnosti?

Podľa experta existujú aj alternatívy ruskému plynu, ale zatiaľ neboli vyskúšané. Riešením by mohlo byť napríklad severo-južné plynárenské prepojenie alebo vykurovanie iným druhom paliva. "Na Slovensko nateraz prúdi iba ruský plyn, takže pokiaľ ide o dodávateľa plynu, žiadne iné alternatívy zatiaľ neboli vyskúšané. Ale stredoeurópsky región sa snaží vybudovať severo-južné plynárenské prepojenie čím by sme sa mohli dostať aj ku skvapalnenému plynu, ktorý by mal byť od konca roku 2015 dodávaný do poľského prístavu Swinoujscie. Inou možnosťou, predovšetkým pri vykurovaní je prechod na iný druh paliva, ako napr. uhlie či mazut," povedal pre Topky Jozef Badida z portálu Energie pre Vás.

Cez Ukrajinu vedie hlavná plynová potrubná sieť
Zobraziť galériu (4)
Cez Ukrajinu vedie hlavná plynová potrubná sieť  (Zdroj: bbc)

Bez ruského plynu to aj tak nebude jednoduché. No nehľadanie alternatív a prílišná závislosť na Rusku by nás v budúcnosti mohla vyjsť draho. "Bolo by nelogické vzdať sa tak významného zdroja energonosičov (ropa, plyn, uhlie) akým Rusko určite je. Avšak takisto nie je vhodné, aby sme boli závislí od jedného dodávateľa."

Riešením by mohlo byť podľa Badidu:

1. Diverzifikácia zdroja - Iní dodávatelia (skvapalnený plyn cez Poľsko a v budúcnosti kaspický či iránsky plyn).

2. Lepšie prepojený a fungujúci energetický trh EÚ

3. Diverzifikácia palív - investície do domácich zdrojov ako sú obnoviteľné zdroje energie.

Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že alternatíva sa hľadá a vláda tento problém rieši. Aj podľa rezortu je vhodným riešením hľadať iného dodávateľa. "Jedným z nástrojov zvyšovania bezpečnosti dodávok plynu a znižovania závislosti v dodávkach plynu je podpora diverzifikácie prepravných trás a zdrojov plynu. Za týmto účelom sú potrebné prepojenia plynárenskej infraštruktúry s okolitými štátmi, čo je aj dnes jednou z priorít MH SR," napísali nám z ministerstva hospodárstva.

Zrealizovali sme reverznú prepravu plynu z Česka a Rakúska. V súčasnosti máme diverzifikované prepravné trasy pre plyn tak, aby bolo možné plyn importovať z rôznych oblastí a zdrojov.

Spolupracujeme so susednými štátmi V4 na severo-južnom plynárenskom koridore. "V spolupráci predovšetkým so susednými štátmi V4 pokračujú práce na realizácii severo-južného plynárenského koridoru, ktorý by mal spojiť LNG terminály (do budúcnosti sa uvažuje s LNG ako možným zdrojom diverzifikácie dodávok) Świnoujście v Poľsku a LNG na juhu Európy (potenciálne LNG Adria v Chorvátsku). Súčasťou tohto koridoru je aj slovensko-maďarské plynárenské prepojenie, ktorého predpoklad komerčnej prevádzky je od 1.1.2015. Zároveň sa pripravuje slovensko-poľské prepojenie, pričom v novembri 2013 bola podpísaná Dohoda medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Poľskej republiky o spolupráci pri realizácii projektu plynovodu prepájajúceho slovenskú a poľskú prepravnú sieť. Projekt tiež získal status projektu spoločného záujmu EÚ."

Zásobníky sú hlavným nástrojom na vykrytie dennej spotreby v zimnom období. Spoločnosť SPP má v súčasnosti v zásobníkoch uložených vyše 1,5 miliardy metrov kubických plynu. Vtláčanie plynu do zásobníkov bude pokračovať ešte do konca októbra. Podľa jednej nemeckej štúdie by sme vydržali bez ruského plynu deväť mesiacov.

9-mesačnú odstávku ruského plynu by pocítila skoro celá Európa
Zobraziť galériu (4)
9-mesačnú odstávku ruského plynu by pocítila skoro celá Európa  (Zdroj: topky)

Nás by sa to dotklo pri výpadku dodávok po dobu šesť až deväť mesiacov. No utrpeli by aj Rusi. Za každý mesiac by prišli o 4 až 4,5 miliardy eur! Gazprom by prišiel o veľké peniaze a následne by prispel omnoho menej aj do štátnej pokladnice. A Putin to dobre vie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu