Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovensko bojovalo s vodou: Zatopené Záhorie aj juh, prví evakuovaní kvôli zosuvu!

Obec Krajné je pod vodou Zobraziť galériu (26)
Obec Krajné je pod vodou (Zdroj: yotube)

BRATISLAVA - Hasiči zasahujú pre silný dážď vo viacerých obciach v Bratislavskom kraji a na Záhorí. Predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) neveštia nič dobré pre väčšinu územia Slovenska. Najvyšší stupeň výstrahy pred záplavami vyhlásili v okresoch Trnava a Pezinok.

V priebehu noci sa na juhozápadnom Slovensku opäť poriadne rozprší. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred intenzívnym dažďom výstrahou 1. stupňa. Pre región juhozápadného Slovenska platí výstraha v sobotu (13.9.) od 03.00 h do 15.00 h. Meteorológovia očakávajú, že ojedinele sa môžu vyskytnúť zrážky s úhrnom 20-30 mm. Zrážky, ktoré spadli od štvrtka (11. 9.) do dnešného rána, dosiahli v úhrnoch mimoriadne až extrémne septembrové hodnoty. Najviac exponované boli oblasti Myjavy, Malých Karpát a Záhoria.

V Myjave sa vyliala z koryta rovnomenná rieka a primátor mesta Pavel Halabrín vyhlásil z vlastného podnetu stav ohrozenia. V obci Prašník, okres Piešťany, spôsobil prudký dážď podmáčanie a následný zosuv časti svahu.

Hasiči museli odstraňovať následky povodňových stavov v mnohých obciach na Záhorí, v okresoch Galanta i Dunajská Streda. Odčerpávať vodu zo zaplavených priestorov museli hasiči aj v Bratislave, napríklad na Bratislavskej ulici v Záhorskej Bystrici či na ulici Ivana Bukovčana v Devínskej Novej Vsi.

20:20 Čitateľ Viliam nám poslal fotky zo Stupavy. Takto to tam dnes vyzeralo.

Slovensko bojovalo s vodou:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Slovensko bojovalo s vodou:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Slovensko bojovalo s vodou:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

16:40 Rozvodnená rieka v obci Krajné a následky záplavy v obci Hrachovište. Foto od čitateľa Petra.

Slovensko bojovalo s vodou:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Peter Kolesár)

Slovensko bojovalo s vodou:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Peter Kolesár)

16:35 Obec Hrachovište po vodnej záplave. Video od nášho čiateľa Johnyho.

16:33 Z naplavenej vody v obci Krajné vznikla vodná fontána. Video nám poslal čitateľ Johny.

16:30 Na Záhorí v okrese Senica technické práce (odčerpávanie vody) ukončili, situácia v lokalite je stabilizovaná.

16:20 Situácia na juhu Trnavského kraja je ustálená. Na viacerých miestach okresov Galanta a Dunajská Streda hasiči vykonávajú odčerpávanie vody zo zaplavených priestorov rodinných domov a stavieb.

16:15 Aktuálna povodňová situácia v Prašníku v okrese Piešťany je stabilizovaná. Napriek pretrvávajúcim zrážkam nie je nateraz v lokalite evidované riziko ďalších zosuvov pôdy tak, ako k tomu došlo dnes ráno. Hasiči evakuovali 50 osôb do miestneho kultúrneho domu, 18 osôb evakuáciu odmietlo.

14:55 Intenzívny dážď dnes spôsoboval problémy takmer na celom území západného Slovenska. Od 7.00 do 12.00 tam hasiči zasahovali v súvislosti s dažďom až 45-krát. 

14:30 Rieka Myjava sa vyliala z koryta

Voda z rieky Myjava a jej prítokov sa vyliala v Turej Lúke pri štadióne a v jej častiach Kopiská, Malejov, Píly, Hrajky. Vyliali sa aj prítoky Malý a Veľký Smíchov pri bytovkách v blízkosti turolúckeho štadióna. Primátor Myjavy Pavel Halabrín z vlastného podnetu vyhlásil dnes o 12.30 hod. III. stupeň povodňovej aktivity - stav ohrozenia na vodnom toku Myjava a jej prítokoch v území mesta Myjava, kde aktuálne napršalo do 120 mm zrážok.

14:25 Predpoveď počasia na víkend

SHMÚ na víkend nehlási významné zmeny počasia, ale zrážky by už nemali byť také intenzívne. V sobotu má byť podľa predpovede oblačno až zamračené a na západe občasný dážď. Teploty počas dňa dosiahnu 16 až 21 stupňov °C. V nedeľu má byť prevažne zamračené a občasný dážď. Teploty vystúpia na 17 až 22 °C.

Počasie na horách sa nebude veľmi líšiť od počasia na ostatnom území.  V sobotu bude vo výške 1000 m zamračené a dážď. Najnižšia ranná teplota dosiahne 9 a najvyššia denná 13 °C.
Vo výške 1500 m predpokladáme takisto zamračené a dážď. Najnižšia ranná teplota dosiahne 7 a najvyššia denná 11 °C. Vo výške 2000 m bude zamračené a dážď s najnižšou rannou teplotou 5 a najvyššou dennou 8 °C.

V nedeľu očakávame vo výške 1000 m prevažne zamračené a občasný dážď s najnižšou rannou teplotou 9 a najvyššou dennou 14 °C. Vo výške 1500 m bude prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšia ranná teplota 8 a najvyššia denná 12 °C.
Vo výške 2000 m bude prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšia ranná teplota vystúpi na 6 a najvyššia denná na 9 stupňov Celzia.

 

14:05 Z rómskej osady evakuovali asi 60 ľudí

Z rómskej osady v obci Prašník v okrese Piešťany dnes evakuovali asi šesťdesiat miestnych obyvateľov. Pracovníci obecného úradu im v kultúrnom dome ponúkli čaj, kávu a suché oblečenie. Podľa odhadov sa do večera budú môcť evakuovaní obyvatelia vrátiť do svojich domovov, pretože okolo obeda prestalo pršať a hladina potoka rýchlo klesala. 

14:00 V obci Čierna Voda pri Vajnoroch bez gumákov nevychádzajte von. Voda zaplavila ulice a dvory domov. Video a fotky z obce nám poslal čitateľ Rado.

Čierna Voda - Hornodvorská
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Rado Benčík)

Čierna Voda - záplavy

13:41 V povodí Myjavy napršalo za 24 hodín už 100 milimetrov zrážok, pričom v obciach Priepastné a Stará Myjava je vyhlásený už 3. stupeň povodňovej aktivity. Obec Priepastné je prakticky celá zaplavená.

13:34 Na cestách v Trenčianskom kraji je voda

V Trenčianskom kraji hlási polícia vodu na cestách v úseku Hrachovište – Višňové, pri Podolí a Vaďovciach v okrese Nové Mesto nad Váhom, ako aj v obci Jablonka a Košariská v Myjavskom okrese. Na všetkých úsekoch je cesta prejazdná. Asi 200-metrový úsek cesty zaliala voda z poľa pri obci Látkovce v okrese Partizánske.

13:30 Intenzívny nočný dážď aj momentálne trvajúce zrážky komplikujú situáciu v Trenčianskom kraji. Hladina rieky Myjava dosiahla 2. stupeň povodňovej aktivity a stále stúpa.

13:10 Prechod zrážok nad naším územím

Rádiolokačná odrazivosť - pohyb
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SHMÚ)

12:45 Na Myjave spadlo za posledných 24 hodín 94,5 mm zrážok, čo je najviac v rámci celého Slovenska. Intenzívne zrážky by na Myjave mali trvať približne do 14.00 h. 

12:43 Cesty v obciach Žabokreky a Trnovec, kde povrchová voda steká na cesty a do dvorov rodinných domov, sú neprejazdné.

12:40 Takto vyzerá situácia v najviac postihnutom Prašníku. Video nám poslal čitateľ Dominik.

Prašník

12:39 Zrážky v číslach 

Úhrny zrážok od včerajšieho do dnešného rána (od 11. 9. do 12. 9. 2014) podľa SHMÚ dosiahli mimoriadne až extrémne septembrové hodnoty. Najviac exponované boli oblasti Myjavy, Malých Karpát a Záhoria. V okolí Myjavy napršalo za 24 hodín viac ako 90 mm zrážok, napríklad v Krajnom 92 mm, v Bošáci, Zábudišovej  86 mm. Podobne to bolo v oblasti Malých Karpát, napríklad v Modre, Piesku 91 mm, na zrážkomernej stanici v meste Modra 89 mm, v Častej 79 mm, na Malom Javorníku 77 mm, v Smoleniciach 60 mm, vo Svätom Juri 57 mm. Ďalšou veľmi zasiahnutou oblasťou je Záhorie, kde úhrny zrážok v tomto čase dosiahli napríklad, v Kuchyni na letisku 89 mm, v Stupave 74 mm, v Šaštíne 60 mm, v Moravskom Svätom Jáne 56 mm, v Malackách 52 mm, v Záhorskej Vsi 48 mm, v Jablonici 44 mm. 

 

12:23 Aj okraj obce Krajné v Myjavskom okrese je pod vodou. Zatopilo areál STERED. Video nám poslal čitateľ Johny.

12:12 Okrem Prašníka hlásia komplikácie i ďalšie obce

Najhoršia situácia v rámci Slovenska zatiaľ pretrváva v obci Prašník, kde sa najskôr zosunul svah na asi 100 metrov dlhý úsek cesty, premávka bola presmerovaná do jedného jazdného pruhu. Potom voda z Holešky zaliala centrum obce, ktoré je nateraz neprejazdné, niekoľko občanov museli evakuovať. Problémy začínajú nahlasovať aj nižšie položené obce, vzostupy zaznamenali v Trebaticiach a Veselom. Problémy s vodou hlásia aj Šterusy, Šípkové a ďalšie obce.

12:08 Aktuálnu situáciu v obci Krajné v Myjavskom okrese zmonitoroval na videu náš čitateľ Johny.

12:00 Evakuovali škôlkarov

V kopanickej obci Prašník pri Vrbovom museli v dôsledku vyliateho Podkylavského potoka a zosuvu svahu evakuovať 15 ľudí z osady i materskej škôlky. 

11:55 Hasiči zasahujú aj v okrese Žiar nad Hronom

Pretrvávajúci dážď spôsobil problémy v obci Lutila pri Žiari nad Hronom. Počas noci tam zasahovali hasiči v dvoch rodinných domoch. Problémy nastali v dôsledku podmočeného svahu. Miesto aktuálne zabezpečujú hasiči vrecami piesku, aby nedošlo k zosuvu.

10:40 Bratislavskí hasiči sú v pohotovosti

Hasiči dnes v Bratislavskom kraji absolvovali už 11 výjazdov. Aktuálne zasahujú príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v bratislavských mestských častiach Lamač, Devínská Nová Ves, Staré Mesto, v okrese Malacky v Plaveckom Podhradí, Jablonovom, Plaveckom Štvrtku a v okrese Senec v Čiernej Vode. 

10:35 Voda devastuje celý Nitriansky kraj

Vytrvalé dažde ukázali v Nitrianskom kraji prvé škody. Aj keď povodne zatiaľ hlásené neboli, hasiči už museli zasahovať prakticky vo všetkých okresoch regiónu. Zväčša šlo o odčerpávanie vody zo zatopených suterénov, prípadne odstraňovanie naplaveného blata z ciest. Situácia sa bude ešte zhoršovať v obci Ipeľský Sokolec, pretože stále prší a v blízkosti obce je veľa vody, ktorá bude pritekať ešte niekoľko hodín.

10:30 Voda v riekach a potokoch stúpa

V západnej polovici územia dnes na tokoch zaznamenali vzostup až výrazný vzostup hladín. Na tokoch Malých a Bielych Karpát boli v priebehu nočných a skorých ranných hodín dosiahnuté úrovne zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity, podobne ako v strednej časti Hrona a na Čiernom Hrone. Meteorológovia predpokladajú v západnej polovici Slovenska zostup hladín až v druhej polovici dňa.

10:25 Záplavy postihli aj obec Krajné v okrese Myjava, informuje čitateľ Johny.

10:21 Podľa najnovších informácií je cesta Devín - Devínska v smere od Karlovej Vsi jplne prejazdná a na vozovke sa nenachádza voda.

11:19 Prašník naďalej zalieva Holeška, zatopilo domy a ulice

Rozvodnený potok Holeška sa dnes dopoludnia vybrežil a zalial zhruba 4 kilometre cesty v obci Prašník pri Vrbovom v okrese Piešťany. V domoch pod svahom majú vodu zhruba do pol metra.

11:09 Autobusoví dopravcovia hlásia niekoľkominútové meškania spojov. Regionálne spoje smerom do Bratislavy meškajú asi 30 minút. MHD v hlavnom meste mešká od päť do desať minút.

11:05 S vodou hasiči bojujú aj na Záhorí v okrese Senica. Hasiči na viacerých miestach vykonávajú odčerpávanie vody.

11:02 V okrese Piešťany prudký dážď spôsobil podmáčanie a následný zosuv časti svahu v obci Prašník. Situácia v obci je komplikovaná. V týchto chvíľach hasiči vykonávajú evakuáciu asi pätnástich osôb.

11:00 V Trnavskom kraji doteraz zaznamenali viacero technických zásahov. Najhoršia situácia je na juhu kraja v okresoch Galanta a Dunajská Streda, kde voda zaplavila priestory viacerých rodinných domov. Hasiči vykonávajú odčerpávanie zaplavených priestorov. 

10:55 Meteorológovia očakávajú v druhej polovici dňa prechodný pokles hladiny rozvodnených tokov na západe Slovenska.

10:53 V obci Kočín pri Piešťanoch zaplavilo ihrisko

Slovensko bojovalo s vodou:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Facebook)

10:50 Záplavy sa vyskytujú aj za územím Slovenska. V Maďarsku voda zatopila pivnice a dvory. V Komárne došlo kvôli vode na vozovke k viacerým dopravným nehodám.

10:45 SHMÚ momentálne hlási pretrvávajúci dážď v obciach, ktoré sa nachádzajú v povodí Dunaja, Moravy, Váhu, Nitry, Hrona a Slanej. 

10:35 V Plaveckom Štvrtku odčerpávajú vodu zo zatopených dvorov rodinných domov, v Jablonovom sú zatopené pivnice a v Plaveckom Podhradí odstraňujú zničený betónový mostík. V Bratislave hasiči momentálne odstraňujú padnutý strom na Moskovskej ulici a v mestskej časti Záhorská Bystrica voda zatopila výťahovú šachtu. V časti Chorvátskeho Grobu Čierna Voda dažďová voda zatopila rodinné domy a komunikáciu pred nimi.  

10:30 Družicová snímka oblačnosti nad strednou Európou, na západe nášho územia neutíchajú zrážky.

Družicový záber oblačnosti nad
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SHMÚ)

10:23 Chorvátsky Grob - v časti Čierna Voda sú zaplavené ulice, kanalizácia nestíha odvádzať vodu

 

Čierna voda voda na
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

 

10:21 Zaplavené ulice - Čierna Voda (Chorvátsky Grob)

Záplavy v Bratislave2

10:20 Zaplavené cesty v Bratislave

Záplavy v Bratislave

 

9:50 Meteorologický radar monitoruje situáciu na území Slovenska. Na západe pretrvávajú intenzívne zrážky.

Zrážky na území Slovenska
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SHMÚ)

9:59 Hasiči odčerpávajú vodu z rodinného domu na Čerešňovej ulici v Chorvátskom Grobe.

Slovensko bojovalo s vodou:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

9:57 Čitateľ Jozef zo Stupavy nám poslal fotografie, ako to momentálne vyzerá. Dobrovoľný hasičský zbor Stupava odčerpáva vodu stekajúcu z hôr. V časti Obora voda zateká do chát a pivníc. 

Slovensko bojovalo s vodou:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Jozef )

Slovensko bojovalo s vodou:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Jozef )

9:52 Záplavy sa nevyhli ani povodiu Nitry. Hasiči odčerpávajú vodu v obci Kolárovo.

9:50 Polícia vyzýva vodičov, aby v súvislosti s pretrvávajúcim dažďom zvýšili pozornosť na cestách. Všetky cesty v Bratislavskom kraji sú prejazdné, ale na mnohých úsekoch je vrstva nadbytočnej vody. Medzi obcami Pernek a Jabloňové, medzi Pernekom a Kuchyňou, medzi Rohožníkom, Sološnicou a Plaveckým Podhradím preto buďte opatrní. Prebytočná voda je aj na štátnej ceste I/2 v smere zo Stupavy do Malaciek. Pozornosť treba zvýšiť i na Rastickej ulici v Tomášove, na Devínskej ceste medzi Devínskou Novou Vsou a Devínom a na podjazde pod Prístavným mostom.

9:45 Čitateľ Ladislav z Plaveckého Podhradia nám poslal fotografiu z obce, kde nastala dramatická situácia. Potok sa vylial z koryta. Na mieste zasahuje ťažká technika a hasiči. 

Slovensko bojovalo s vodou:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

9:45 Hasiči momentálne kontroloju situáciu v Píle, Častej a v Doľanoch. Gidra na Píle v Malých Karpatoch má už tretí stupeň povodňovej aktivity.

9:40 SHMÚ upozorňuje, že takmer na celom Slovensku, s výnimkou Prešovského a Košického kraja, sa miestami očakáva výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 45 - 70 mm. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

9:35 V Myjave intenzívne prší. Výška hladiny rieky Myjava dosiahla úroveň prvého stupňa povodňovej aktivity.

9:30 Rozvodnený potok zatopil dvor rodinného domu v časti Plánky, v katastri Záhorskej Bystrice, ktorá je v tesnom, bezprostrednom susedstve s bratislavským Lamačom.

Slovensko bojovalo s vodou:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Facebook)

9:20 Ráno 6:45 zasahovali hasiči na Barine v Lamači. Neďaleko rodinného domu sa vylial potok a ohrozoval obyvateľov. V Dúbravke na ulici J. Bukovčana zatopilo kotolňu základnej školy.

9:19 Zelená vlna hlási zaplavené cesty: Jablonové, Kuchyňa, Buková, Plavecký Peter, Plavecké Podhradie, Sološnica.

9:17 Aktuálna situácia v bratislavskom Ružinove.

Zaplavené Mlynské luhy

9:16 Aktuálne hasiči zasahujú v Záhorskej Bystrici na ulici Bratislavská. Najvážnejšia situácia je momentálne v Sološnici a Plaveckom Podhradí, kde zasahujú dobrovoľní hasiči, ktorí sa snažia odčerpať vodu zo zaplavených pivníc.

Slovensko bojovalo s vodou:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

9:15 Pri Trnave a Hlohovci sú zaplavené časti ciest. Na ceste I/51 medzi obcami Boleráz a Šelpice pri Trnave a ceste II/513 medzi Hlohovcom a Kľačanmi polícia žiada vodičov, aby zvýšili opatrnosť a prispôsobili vedenie vozidiel stavu a povahe vozovky a podieľali sa tak na plynulosti v cestnej premávke, informuje KR PZ SR.

9:00 Výstraha prvého stupňa sa týka miest v okolí Dunaja: Bratislavy, Senca, Dunajskej Stredy a Nových Zámkov, Dolného Považia: Galanty a obce Šaľa. Na Strednom Považí zasahuje prvý stupeň Trenčín, Ilavu, Púchov, Považskú Bystricu a Púchov. Na Hornom Považí a v Liptove platí pre Ružomberok, Turčianske Teplice, Martin a žilinskú Rajčianku. V toku Hornej Nitry platí výstraha pre Partizánske, Bánovce nad Bebravou a Prievidzu, v povodí Dolnej Nitry a Žitavy pre Nové Zámky – sever, Nitru, Zlaté Moravce a Topoľčany. V povodí Dolného Hrona Žarnovice, Banskej Štiavnice a Žiaru nad Hronom. V povodí Horného Hrona Zvolena, Detvy, Banskej Bystrice a Brezna. V toku Slanej obce Revúca a Rožňava. Posledným z menovaných miest a obcí, pre ktoré platí výstraha prvého stupňa, je Poprad.

8:45 Druhý stupeň ohrozuje obce na krajnom západe Záhoria - Skalicu, Senicu, Myjavu a Malacky a obce Dolného Považia: Hlohovec, Piešťany a Nové Mesto nad Váhom. V oblasti Dolného Hrona platí táto výstraha pre Levice - západ a tiež pre mestá v povodí rieky Ipeľ: Veľký Krtíš, Krupina, Lučenec, Poltár a východ Levíc. Zasahuje takisto západ Levíc a Rimavskú Sobotu v povodí Slanej.

8:30 Tretí stupeň hydrologickej výstrahy platí pre Dolné Považie - mestá Trnava a Pezinok. 

Slovensko bojovalo s vodou:
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: shmu.sk)

 

Ako informovalo operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Bratislave, zatopené ostali najmä obce na Záhorí, od Jabloňového cez Pernek, Sološnicu až po Plavecké Podhradie. Hasiči zatiaľ nie sú vo všetkých zatopených obciach, starostovia si zriaďujú svoje štáby a s hasičmi následne určia ďalší postup.

V Bratislave zasahujú hasiči pri vytopených rodinných domoch v Lamači a tiež v Čiernej Vode. Dopravu môže obmedziť najmä zatopená cesta medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou.

Ako informovala bratislavská policajná hovorkyňa Karina Považanová, cesty v hlavnom meste monitorujú, no zatiaľ neevidujú žiadne neprejazdné úseky.

8:15 Zatopilo chorvátsky ostrov Hvar.

Záplavy na Hvare
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Facebook)

8:00 Chorvátsko sužujú ťažké záplavy s nutnosťou evakuácie obyvateľstva. 

Povodeň v Chorvátsku
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Facebook)

7:00 Na západnom a najmä juhozápadnom Slovensku celú noc intenzívne pršalo. Na viacerých miestach spadlo od 11. 9. siedmej hodiny rána do 12. 9. siedmej hodiny rána viac ako 50 mm zrážok, na Myjave až 90 mm. Veľa pršalo aj v Bielych Karpatoch. 

6:00 V kanadskom Calgary napadol sneh.

Zatopilo aj vašu obec alebo dom? Pošlite vaše fotky alebo videá na adresu tipy@topky.sk!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu