Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tvrdá rana dovolenkárom: Skrachovala prvá slovenská cestovka v sezóne!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Iba pred pár dňami oznámila akciu na last minute do Bulharska s odletom v stredu. Dnes však čakal na dovolenkárov šok. Popradská cestovná kancelária Darne dnes vyhlásila úpadok, pred klientami sa však zatajuje. Nedozvedia sa o tom ani na jej webe. Nefungujú ani telefonické kontakty.

Cestovka bola proti úpadku na tento rok poistená v Allianzi. Jej hovorca Artur Šturmankin z odboru firemnej komunikácie nám potvrdil, že im zástupcovia Darne oznámili túto správu v pondelok v neskorých hodinách. „Táto cestovná kancelária mala s Allianz - Slovenskou poistovňou uzatvorenú zmluvu proti úpadku na sumu 82 tisíc eur,“ uviedol. V súčasnosti má cestovka v zahraničí 55 klientov, ktorí dovolenkujú v Bulharsku.

Tvrdá rana dovolenkárom: Skrachovala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

„Prevoz sme zabezpečili cez Allianz Assistence na zajtra 9.7. autobusovou dopravou,“ dodal Šturmankin. Klienti, ktorí majú zakúpený zájazd cez Darne CK môžu poistovňu žiadať o vrátenie peňazí do 6 mesiacov od vyhlásenia úpadku. Musia však predložiť zmluvu o obstaraní zájazdu, doklad o zaplatení a vyplniť hlásenie o poistnej udalosti. Poistovňa zároveň vyzvala všetkých ľudí, aby žiadali ešte pred zakúpením zájazdu cestovku o doklad poistenia proti insolventnosti alebo proti úpadku.

Pokúšali sme sa dovolať aj konateľke firmy, tá však telefón nedvíhala. Oficiálne kontakty už doobeda nefungovali. Na stránke cestovka stále predáva zájazdy do Bulharska, Chorvátska, Grécka aj Talianska. Na svojom profile na Facebooku dokonca ešte v piatok ponúkala akciu na dovolenku s odletom v stredu 9.7. Sklamaní klienti však už môžu na ňu zabudnúť.

 

aktualizované 14:20

Cestovná kancelária na svojej webovej stránke oficiálne oznámila úpadok:

Tvrdá rana dovolenkárom: Skrachovala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: web)

„Klienti musia podľa zákona č. 281/2001 Z. z., v znení zmien a doplnkov, dostať pri podpise zmluvy o obstaraní zájazdu informáciu o poistení.   Poistiteľ má totiž povinnosť odovzdať cestovnej kancelárii okrem dokladu o poistení zájazdu, doklady určené objednávateľovi, ktoré musia obsahovať informácie o uzatvorenom poistení zájazdu, najmä však označenie poistiteľa, podmienky poistenia zájazdu a spôsob oznámenia poistnej udalosti; cestovná kancelária je povinná odovzdať tieto doklady objednávateľovi súčasne so zmluvou o zájazde. Pokiaľ si cestovná kancelária túto povinnosť splní, vedia objednávatelia, ako sa majú zachovať v prípade úpadk,“ povedal nám prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Stanislav Macko.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu