Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľký test tužkových batérií zlikvidoval dlhoročný mýtus: Neuveríte, ktoré vydržia najdlhšie!

Nie je batéria ako batéria Zobraziť galériu (2)
Nie je batéria ako batéria (Zdroj: Insa)

BRATISLAVA – Nie je batéria ako batéria. Podľa reklamy by nemalo byť jedno, či vyhodíte peniaze za značkovú alebo lacnú tužkovú batériu. Test odborníkov však dokázal presný opak! Lacné batérie z Lidla prekonali omnoho drahšie náprotivky. Po týchto výsledkoch poriadne zvážte, aké batérie kupujete. Cena jednoducho nezodpovedá kvalite!

V súčasnosti najviac používame známe jednorazové alkalické články, teda batérie, ktoré sa hodia do viacerých domácich spotrebičov. Otestovať ich kvalitu sa rozhodol český portál dTest.cz. Ich výsledky sú viac ako zaujímavé. Lacné batérie z Lidlu sú omnoho lepšie ako drahšie náprotivky. Dokonca sa vyrovnajú aj tým najdrahším. Reklama v tomto prípade totálne zavádza.

Testovali 13 modelov známych, ale aj neznámych výrobcov batérií. Zisťovali tiež, či sa ich cena zhoduje s kvalitou. Test vykonávali dvomi spôsobmi – test stredne vysokého prúdu ako napríklad v aute na diaľkové ovládanie.  Druhý spôsob bol test fotoblesku, kde je krátkodobý, ale opakovaný odber veľkého množstva prúdu.

Batérie z Lidla sa umiestnili na 2. mieste z celkových 13 konkurentov. Prvé skončili batérie od výrobcu Varta High Energy. Tie sú zároveň aj najdrahšie. Ich výkonnosť vyhodnotili na 8 hodín a 20 minút. Za nimi sa umiestnili batérie Aerocell z Lidla. Vydržali len iba o niečo menej ako víťaz testu. Celkovo to bolo 8 hodín a 11 minút.

"Skúšky ukázali, že výkonnosť výrobkov strednej triedy sa nelíši natoľko, aby to ospravedlňovalo vysoké ceny niektorých z nich. Reklamné tvrdenie o vysokej výdrži batérií popredných značiek je treba brať s rezervou. Najlacnejšie výrobky v teste predbehli väčšinu tých drahších. Prekonali väčšinu výrobkov známych firiem, pritom sú oveľa lacnejšie," povedal Jan Hrouda, redaktor časopisu dTest.

Kým najdrahšie batérie stoja aj vyše 1 euro za kus, najlacnejšie, ako napríklad tie z Lidla, kúpite len za pár centov. Neoplatí sa teda vo všetkom veriť reklame.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu