Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dopravný podnik prezradil detaily incidentu vyhodeného vodiča s pištolou: Čo mal urobiť inak!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Vodič bratislavskej mestskej hromadnej dopravy, ktorého v piatok večer nožom ohrozovala skupina neprispôsobivých pasažierov, bol prepustený. Podľa vyjadrenia Dopravného podniku ohrozil seba aj cestujúcich, keď na opitých mladíkov vytiahol plynovú pištoľ. Nikomu sa nič nestalo, no vodič incident nahlásil až na konci zmeny, čo nebolo v súlade s predpismi. Iba tridsaťročný vodič autobusu mal 1,5-ročnú prax. Prinášame vám teraz detaily toho, čo sa stalo a ako sa mal vodič zachovať, aby o miesto neprišiel.

Nepríjemná udalosť sa stala v linke číslo 70. Na zastávke Malá scéna nastúpila skupina hlučných mladíkov, pravdepodobne opitých. Dopravný podnik po dôkladnom vyšetrení situácie zaujal rázne stanovisko: "Vodič nesprávne vyhodnotil situáciu a porušil prevádzkové predpisy. Okamžite mal kontaktovať dispečing, ktorý by vyslal na miesto dispečerov, zásahovú jednotku SBS a aj políciu."

Samotný potrestaný vodič si priznal svoju chybu a rozviazanie pracovného pomeru akceptoval bez pripomienok.

Z podobných prípadov, ktoré sa v minulosti stali, vyplynulo, že sa zaužívaná taktika DPB zatia zakaždým osvedčila: "Celému incidentu sa mohlo predísť. V tomto prípade sa incident udial v blízkosti sídla DPB na Olejkárskej ulici, takže výjazd zásahovej jednotky a dispečerov by trval minútu, maximálne dve."

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Šestica výtržníkov nastúpila do autobusu okolo 21:40 v piatok večer. Vodič ich na hluk upozornil hneď dvakrát, najprv na zastávke Košická, potom na Prievozskej. Keď na zastávke Ul. Svornosti začali ohrozovať ostatných cestujúcich, búchali do okien a označovačoch cestovných lístkov, vodič zastavil na červenej pred križovatkou a vyšiel z kabíny.

Podarilo sa mu opitých mladíkov vyhodiť z dopravného prostriedku, no jeden z nich prišiel k okienku vodiča a vytiahol nôž. Vodič autobusu sa s vozidlom rozbehol a výtržníkov ignoroval, tí však na ďalšiu zastávku stihli dobehnúť. V obave o svoj život vodič vytiahol plynovú pištoľ, odistil ju a natiahol náboj do komory.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Až z konečnej zastávky vodič informoval dopravný dispečing v čase 22:12 hod. Incident sa odohral v čase o 21:58 hod v zastávke Slovnaftská. Za tento čas riešil udalosť na vlastnú päsť, čo trvalo vyše pol hodiny, pričom zásahové jednotky s prednostným právom jazdy mohli nebezpečnú situáciu vyriešiť počas niekokých minút. Zároveň zmaril vyšetrovanie, nakoľko vyslaní dispečeri a SBS už nemohli spísať záznam so svedkami," uviedol ďalej DPB.

Jeden z členov predstavenstva DPB vyjadril prepustenému vodičovi pochvalu a uznanie. Ivan Bútora tvrdí, že svojím konaním vo vypätej situácii predišiel násiliu a navyše bezpečne doviezol cestujúcich do cieľa.

"Povinnosť v prípade ohrozenia bezpečnosti ihneď kontaktovať dopravný dispečing je v kontexte celkového priebehu incidentu, hroziaceho poškodenia zdravia a prípadne aj ujmy na živote nepodstatný fakt," zdôraznil Bútora. Aj keby bol vodič ihneď kontaktoval dispečing núdzovým volaním, do príchodu dispečerov a polície na miesto incidentu už podľa jeho slov mohlo dôjsť k zraneniam.

Internet v autobusoch využilo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Vytiahnutím zbrane preto vodič v najlepšom úmysle ochránil cestujúcich, svoje zdravie aj majetok DPB," podotkol Bútora. Ako slušný zamestnávateľ sa mal podľa Bútoru DPB zastať svojho zamestnanca a oceniť ho za zvládnutie krízovej situácie. "Až po dôkladnom vyšetrení a zvážení kontextu situácie možno interne vyhodnotiť, do akej miery bolo pre vodiča vôbec možné v danej situácii kontaktovať dispečing," podotkol Bútora.

Zákaz držania zbrane počas výkonu služby tiež podľa Bútoru v súčasnosti upravuje len interná smernica, o ktorej zamestnanci nie sú dostatočne informovaní. "Mnohí ani nevedia, že takáto smernica existuje," podotkol Bútora. Dopravný podnik musí podľa neho v prvom rade hľadať riešenia na zvýšenie bezpečnosti a možnosti bezprostrednej ochrany vodičov vo svojom pracovnom prostredí. "A to aj s prípadným použitím pomocných prostriedkov."

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Po incidente DBP sprísnil kontroly vodičov a obsahu ich kabín. Zabavili tak niekoľko nevhodných predmetov, ktorými by mohli šoféri ohroziť cestujúcich. Podľa našich informácií išlo prevažne o nože a bejzbalové pálky, no nie strelné zbrane.

DPB napriek všetkému apeluje na cestujúcu verejnosť, aby si uvedomila, že ak by sa stala situácia, že vodič by mal pri sebe reálnu nabitú zbraň a v strese by ju použil, celý incident by mohol skončiť veľkým nešťastím.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu