Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na strednú Európu sa valí vlna silných lejakov: Maďari majú pohotovosť, u nás sú výstrahy!

BRATISLAVA - Prudké vetry a silné zrážky. Meteorológovia vydávajú do konca tohto týždňa výstrahy. Počasie nás môže pekne potrápiť. V Maďarsku očakávajú najvyšší stupeň povodňovej pohotovosti, pretože rieka Rába začína stúpať. V susednom Česku na východe republiky očakávajú až 120 milimetrov zrážok!

Hrozia intenzívne zrážky a prudký vietor

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal varovanie pred dažďom a vetrom v stredu a vo štvrtok. Na stredu 14. mája vydali meteorológovia výstrahu druhého stupňa pred dažďom a vetrom pre severovýchod Slovenska.

Spadnúť by mohlo 50 až 100 milimetrov zrážok, vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 25 až 40 metrov za sekundu. Výstraha 1. stupňa pred vetrom bude platiť v stredu pre západné a juhovýchodné Slovensko, v nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť 18 až 24 metrov za sekundu. Tento stav má pretrvávať od poludnia približne do polnoci.

Vo štvrtok 15. mája hrozia dažde a vietor na západnom, strednom aj severnom Slovensku. Platiť bude podľa SHMÚ 2. stupeň, môže spadnúť 50 až 100 milimetrov zrážok. Dažde môžu byť sprevádzané vetrom, ktorý v nárazoch dosiahne rýchlosť 23 až 40 metrov za sekundu. Varovanie 1. stupňa pred vetrom bude platiť vo štvrtok na východe Slovenska, v nárazoch dosiahne rýchlosť 18 až 24 metrov za sekundu. Tento stav má trvať od poludnia približne do 03:00 nasledujúceho dňa.

SHMÚ vydal výstrahy prvého a druhého stupňa na vietor a intenzívne zrážky na stredu a štvrtok. Je však možnosť, že pre niektoré regióny budú stupeň výstrahy v najbližších hodinách či dňoch ešte zvyšovať.

STREDA

Oblačno až zamračené, na severe dážď. Teploty 12 až 17 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C.

Na strednom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Na východnom Slovensku prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

ŠTVRTOK

Veľká oblačnosť až zamračené a dážď, miestami aj výdatný. Veľmi chladno.
Nočná teplota 10 až 5 st.
Denná teplota 8 až 13 st., na juhovýchode aj teplejšie.
Prevažne severný vietor 6 až 12, miestami v nárazoch 20 až 30 m/s
(20 až 45, nárazy 70 až 110 km/h). Na horách víchrica.

PIATOK

Oblačno až zamračené. Na mnohých miestach dážď, v noci na severe ešte výdatný. Chladno.
Nočná teplota 10 až 5 st.
Denná teplota 12 až 17, na severe miestami okolo 10 st.
Prevažne severný vietor cez deň zoslabne na 3 až 7, miestami v nárazoch okolo 15 m/s (10 až 25, nárazy 55 km/h), na strednom a východnom Slovensku, neskôr len slabý vietor.

ČESKO: Na východe môže napršať až 120 milimetrov!

V druhej polovici týždňa môže na východe Českej republiky, najmä v Beskydách, napršať až 120 milimetrov zrážok. Na ostatnom území východnej Moravy a v Novohradských horách by to mohlo byť do 60 mm. Možnosť povodní meteorológovia opäť nespomínajú.

Počasie v Česku ovplyvní tlaková níž nad Balkánom a meteorológovia pôvodne očakávali, že v Sliezsku, v Beskydách a na východe Moravy od stredy do soboty naprší až 90 milimetrov. V Novohradských horách predpokladali zrážkové úhrny do 30 mm.

V západnej polovici republiky by to malo byť od nuly do desať milimetrov, podľa novej predpovedi sa dá v Čechách očakávať od štvrtku do soboty od 5 do 20 milimetrov. Asi od stredy budú môcť odborníci predpovedať, či sa riečne toky mohutne rozvodnia. Jarné záplavy sa pritom v posledných rokoch v Česku opakujú, pred rokom v júni zasiahli väčšinu Čiech.

MAĎARSKO: Na rieke Rába vyhlásili povodňovú pohotovosť!

Maďarskí vodohospodári vyhlásili dnes povodňovú pohotovosť na západomaďarskej rieke Rába. Podľa župného spravodajského servera Vaol.hu v meste Körmend museli uzatvoriť most, cestnú dopravu odklonili.

Pohotovosť prvého a druhého stupňa platí pre takmer 25-kilometrový úsek maďarského úseku Ráby. Pri Körmende hladina intenzívne stúpa a vodohospodári predpokladajú, že tam budú musieť vyhlásiť aj najvyšší - tretí stupeň pohotovosti.

Vo Vašskej župe boli dnes neprejazdné štyri cesty nižšej triedy. Na maďarskom území kvôli pokračujúcim dažďom stúpajú aj hladiny riek Mura a Dunaj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu